Adómentességet élveznének az újságírók is
Vissza

Adómentességet élveznének az újságírók is

Elfogadta kedden a képviselőház azt az adótörvénykönyvet módosító javaslatot, amelyet a PSD, az ALDE és a PMP törvényhozóinak egy csoportja terjesztett a parlament elé.

Ennek értelmében adómentessé válik az újságírók és a rádióban, televízióban dolgozó műszaki személyzet bére, valamint a szellemi tulajdonjogból származó jövedelmük. A keddi szavazáson az alsóház 174 tagja támogatta a tervezetet, 2-en ellene szavaztak, 91 képviselő tartózkodott.

A tervezet szerint a 7-es cikkelyt az újságírói tevékenység következő meghatározásával egészítik ki: hírek és nyilvános információk felkutatása, kivizsgálása, értelmezése és közlése az újságok, televízió, rádió és más tömegtájékoztatási eszközök révén, valamint a rádió- és televízió műsorokhoz szükséges kép- és hanganyag rögzítésére és vágására, illetve a szárazföldi, tengeri vagy légi távközlési jelek továbbítására szolgáló felszerelések működésének felügyelete, amely munkaszerződés és szerzői jogi szerződés alapján zajlik.


A személyi jövedelemadó alól mentesített kategóriákra vonatkozó 60-as cikkelyben leszögezik: az újságírói tevékenységet folytató személyek bére és szellemi tulajdonjogból származó jövedelme is adómentességben részesül.

A javaslatot Valeriu Steriu szociáldemokrata képviselő, valamint további 27 törvényhozó nyújtotta be a PSD, az ALDE és a PMP soraiból.

A tervezetet egyszer már negatívan véleményezték a szakbizottságok, de a plénum visszaküldte a költségvetési testülethez, amely december 3-án újratárgyalta azt, és elfogadását javasolta.

A képviselőház döntő fórum volt ebben a kérdésben. Amennyiben a jogszabályt Klaus Iohannis államfő kihirdeti, és megjelenik a Hivatalos Közlönyben, akkor életbe lép.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az Autoworld megnyitotta első ...
Véglegesen a reformátusoké a várudvari ...
Harminc százalékkal esett vissza a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ