Adománygyűjtés a leégett kidei parókia helyreállítására
Vissza

Adománygyűjtés a leégett kidei parókia helyreállítására

Adománygyűjtés indult a hétvégén leégett kidei református parókia tetőszerkezetének helyreállítására, a mintegy 150 lelket számláló kis közösség önerőből ugyanis nem tudja újjáépíteni a tűzvész miatt lakhatatlanná vált épületet. A tűz szerencsére nem követelt emberéletet, Nagy Tibor Sándor lelkipásztor és családja időben ki menekült az égő házból – tájékoztat a reformatus.ro hírportál. Csupán anyagi kár keletkezett, elsősorban a család személyes dolgai vesztek oda.

Január 22-én, szombaton, a lelkipásztor családja 1 óra körül észlelte a füstöt a kazánházban, azonban nem találták a forrását. A tűz, amely vélhetően a  kazánházból indult, másodpercek alatt lángba borította a tetőt. A lelkész családjának annyi ideje volt, hogy kimenekítették a gyerekeket a parókiáról, a legfontosabb dolgokat kivitték. Mielőtt a tűzoltók kiértek volna Kolozsvárról, a falubeliek siettek a lelkipásztorcsalád segítéségre, megpróbálták eloltani a tüzet, kimenekítették a lakásból, amit meg lehetett menteni.

A parókia mellé épített gyülekezeti terem és garázs nem kapott lángra a falubeliek és a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően A lelkipásztor szerint a következő lépés, hogy felmérik, mit lehet megmenteni a házból, a parókia újra lakhatóvá tételében pedig Isten segítségére számítanak.

Kide a Kolozsvár melletti Szamosmenti-hátság legnagyobb tömbmagyar települése. A faluban, amelyben négy vallás temploma is megtalálható (katolikus, református, unitárius és a hajdani görögkatolikus, ma ortodox fatemplom), 140-en laknak. A Kidei Református Egyházközség az innen elköltözött, de a településhez ragaszkodókkal együtt 152 lelket tart nyilván, valamint hozzá tartozik a 23 lelket számláló Csomafája is.

Adományokat a parókia helyreállítására a következő bankszámlaszámok egyikére lehet küldeni: RO82 RNCB 0106 0266 1004 0028 – RON; RO08 RNCB 0106 0266 1004 0002 – EURO; Swift-kód: RNCB ROBU; Számlatulajdonos: Parohia Reformata Chidea

Borítókép: Kiss Gábor 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ