Adókedvezmény a nem létező ipari parknak
Vissza

Adókedvezmény a nem létező ipari parknak

A Kolozsvári Városi Tanács tegnap megadta elvi beleegyezését ahhoz, hogy a Cluj Innovation Park nevet viselő intézmény majd adókedvezményekben részesülhessen. Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere elmondta: a Cluj Innovation Park önkormányzati kezdeményezésre fog létrejönni, az IT és a kreatív iparágak területén tevékenykedő kis- és közepes vállalkozások felkarolásában és fejlődésében vállal szerepet.

Az ipari parkok számára nyújtott adókedvezmény kereteit a 2013/186-os törvény határozza meg. A törvény értelmében az ipari park mentesül egy sor adóbefizetési kötelezettsége alól, például nem kell ingatlanadót fizetni az ipari park épületei esetében. Kisebb vitát kavart egy másik határozat, amelynek keretében a tanácsosok az ipari park vezető tanácsának a 2017-es év első negyedében kifejtett tevékenységére vonatkozott. Az egyik szociáldemokrata tanácsos áprilisi, eddig még be nem tartott ígéretére emlékeztette a   nem működő ipari park gazdasági igazgatóját, aki jelen volt az ülésen.

– Idén áprilisban ön azt ígérte: augusztusban elkezdi működését a Cluj Innovation Park közel 80 százalékos lefedettséggel. Szeptember végén semmi sem valósult meg a tavaszi tervekből. Az igazgatónő bevallotta: nem tudja, mikor fejeződnek be az építési munkálatok, és mikor lesz működőképes az ipari park.  A kialakult kellemetlenséget végül a liberális alpolgármester és tanácsosok oldották fel, amikor egyhangúlag kifejtették az „okvetetlenkedő” tanácsosnak: az igazgatónő nem tehet arról, hogy a közművesítési és útépítési munkálatok késleltetik a központ befejezését.

– Az önkormányzat  folyamatos erőfeszítéseket tesz arra, hogy erősítse Kolozsvárnak a régióban betöltött vezető szerepét a kreatív iparágak és IT területén. Az új ipari park is ezt a célt szolgálja a közel negyven start-up és már működő vállalkozás bevonzása révén. Az impozáns, Lomb negyedi, összesen 13 ezer négyzetméteres, mélygarázzsal rendelkező irodaházban több mint 2000 négyzetméteren működnek majd irodák, ezer négyzetméteren műhelyek lesznek berendezve. Az ipari park előreláthatóan jövőre kezdheti el a működését – tudhattuk meg az Oláh Emese alpolgármester sajtóosztályától kiküldött közleményből.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: a változás hullámának a ...
„Mi döntjük el, katasztrófa- vagy ...
Októbertől kötelező az egészségügyi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ