Adócsalás miatt őrizetbe vették a romakirályt
Vissza

Adócsalás miatt őrizetbe vették a romakirályt

Szerda este őrizetbe vették a magát romakirálynak nevező Dorin Cioabát, miután kihallgatták a Mehedinți megyei rendőrség székházában egy adócsalási ügyben, amelyben az okozott kár meghaladhatja 5 millió eurót.

Testvére, Daniel Cioabă szerda este a MEDIAFAX tudósítójának elmondta: „A felesége egyik cégéről van szó, és őt vették őrizetbe a felesége helyett. Úgy hiszem, túlkapás történt” – jelentette ki Daniel Cioabă.

Arra a kérdésre, hogy hasonló intézkedést foganatosítottak-e Sighişoara Cioabă ellen is, Daniel Cioabă közölte: nem, a feleség szabad.

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy a testvére beteg, rosszul lett a kihallgatás során is, azonban nem hívtak mentőt.

„Nme tudom, milyen törvény alapján döntöttek (az őrizetbe vételről – szerk. megj.). A testvérem rosszul lett a kihallgatáson, és nem akarták beengedni a mentőt. A reggel, amikor elvitték, azt sem hagyták, hogy beadja magának az inzulint. Rosszul lett, cukorbeteg. Kómába is eshet” – fejtette ki Daniel Cioabă.

A magát romakirálynak nevező Dorin Cioabă szerda reggel, amikor elkezdődtek a házkutatások az 5 millió eurót meghaladó adócsalási ügyben, közölte, azok egy olyan céget érintenek, amellyel a felesége dolgozott. „Nekem nincs közöm hozzá, csak a feleségemnek” – tette hozzá akkor.

A nyomozás eddigi eredményei szerint 2009–2014. között több cég képviselői egy olyan gazdasági körforgást hoztak létre, ami segítette őket abban, hogy elkerüljék az adófizetést. Cégjeik könyvelésébe fiktív számlákat vezethettek be összesen 18,4 millió euró értékben, ami mesterségesen csökkentette a befizetendő adó értékét, továbbá növelte a visszajáró áfát. Az állami költségvetésben okozott kárt 5 millió euróra becsülik. Később ezeket a pénzösszegeket „tisztára mosták” a cégek segítségével: rendszeresen tettek be a bankba különböző összegeket, amiket vagy azonnal ki is vettek, vagy megforgattak a cégek bankszámláin.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csíkszeredai Régizene Fesztivál ...
Tüntetéssel fogadták Tăriceanut ...
Kortárs interetnikus művészeti tábor ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ