Adina Florea lehet a DNA főügyésze. Florea első nyilatkozata: "Megtiszteltetve érzem magam"
Vissza

Adina Florea lehet a DNA főügyésze. Florea első nyilatkozata: "Megtiszteltetve érzem magam"

Adina Floreát javasolja Tudorel Toader igazságügyi miniszter az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészi tisztségébe - közölte csütörtökön a szaktácra. Adina Florea a konstancai törvényszéki ügyészség ügyésze.

A minisztérium közleményében rámutatnak, hogy az augusztus 6-a és szeptember 4-e között végzett válogatást követően, a jelentkezők közül Floreára esett a választás. A javaslatot megküldik a Legfelsőbb Bírói Tanácsnak, hogy megszerezzék az intézménynek is a véleményezését, majd ezt követően kerül Klaus Johannis államfőhöz a javaslat a kinevezésre.  

Adina Florea korábban a konstancai törvényszék mellett működő ügyészséget is vezette, valamint a konstancai ítélőtáblánál is dolgozott. Florea annakidején indítványozta Konstanca volt polgármestere, Radu Mazăre ügyének újbóli kivizsgálását, miután 2009-ben egy divatbemutatón feltűnést és megbotránkozást keltett azzal, hogy náci jelvényes egyenruhában jelent meg. Az iratcsomót azonban lezárták azzal az indoklással, hogy a volt polgármester öltözetének nem volt semi köze a nácizmushoz – ezt a döntést azonban Florea kifogásolta. 

Adina Florea pályázatában elismerte a DNA által elért eredményeket, egyúttal bírálta is eddigi tevékenységét. Megemlítette, hogy a korrupcióellenes ügyészség bizonyos vizsgálatai túllépték a törvényesség határát, a korábbi vezetőség nem tett semmit, hogy az egyes ügyészek által elkövetett visszaélésekre vonatkozó vádakat kivizsgálják. Florea szerint egyes nyomozásokat alapos indoklás nélkül előnyben részesítettek, megnőtt a felmentő ítéletek száma a DNA által indított vizsgálatok esetében, az intézmény korábbi vezetősége a különböző válsághelyzeteket rosszul kezelte, ami beárnyékolta a vádhatóság tevékenységét, és csökkentette a lakosság DNA-ba vetett bizalmát.

A sajtónak nyilatkozva Adina Florea elmondta: megtiszteltetve érzi magát, és reméli, az ügyészek megbíznak majd a miniszter választásában. Terveiről egyelőre nem beszélt, korainak tartva, hogy erről nyilatkozzon. 

Adina Florea mellett még Sorin Armeanu, Andrei Bodean, Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea és Paula Tanase nyújtotta be pályázatát a főügyészi tisztségre.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vincze Loránt: Románia kettős mércét ...
Gergely Balázs: legszebb álmainkon is ...
Kovács Arnold: a Szent ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ