A világ a labdarúgásra, Románia az érettségire volt kíváncsi
Közzétette a Google az év legnépszerűbb kereséseit
Közzétette a Google az év legnépszerűbb kereséseit
Vissza

A világ a labdarúgásra, Románia az érettségire volt kíváncsi

A foci-világbajnokság és az amerikai történések foglalkoztatták idén a leginkább a világot, míg a romániaiakat az érettségi, a Huawei-telefonok és a fekete péntek akciók érdekelték a legjobban – derül ki Google keresőplatform éves kimutatásából. A Google Trends nevű weboldalon közzétett, bárki számára elérhető elemzésbe azok a szavak, kifejezések, személyek, hírek kerültek be, amelyek esetében számottevő különbségeket tapasztaltak az előző évhez viszonyítva, így az éves Google keresési irányvonalat, „divatot” összegzi. Az elemzés globális szinten, de országokra bontva is summázza a legnépszerűbb kereséseket, amelyeket tematikák szerint tízes listákba szedve tettek közzé. A statisztikák között elérhető az is, hogy egy-egy kifejezés a világ mely országait, vagy egy országon belül milyen megyéket, régiókat érdekelt leginkább. Rövid összefoglalónkban azt járjuk körbe, mi érdekelte a nagyvilágot, és mire voltak kíváncsiak a romániaiak idén.

 

Globális szinten a legkeresettebb kifejezés a foci-világbajnokság volt: az egész világot foglalkoztatta ez a sportesemény Afrikán, Délkelet-Ázsián és Grönlandon kívül, a legjobban Nepálban, Jamaicában, Trinidad és Tobago, Vietnám, valamint Bangladesh területén ugrottak meg a keresések száma. A legkeresettebb kifejezések listájának hét – a második, a harmadik, a negyedik, a hatodik, a hetedik, a kilencedik és a tízedik – helyére is egy-egy idén elhunyt személyt soroltak: a második legkeresettebb kifejezés az idén áprilisban elhunyt Avicii DJ zenész lett, őt követi sorban Mac Miller rapper, a Stan Lee, a Marvel Comics atyja, XXXTentacion művésznevű rapper, Anthony Bourdain tévés szakács, Stephen Hawking elméleti fizikus, valamint Kate Spade divattervező. A legkeresettebb kifejezések tízes listájára ugyanakkor felkerült a Fekete párduc című Marvel szuperhősös film, és Meghan Markle sussexi hercegnő is.

Az év híreit összesítő tízes listát szintén a foci-világbajnokság vezeti. Második helyen a Florence Hurrikán áll, míg harmadik helyre a Dél-Afrikai Köztársaságban, az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Kanadában megnőtt kereséseknek köszönhetően a Mega Millions amerikai jackpot játék eredményeit sorolták. Az év eseményei közé került a brit királyi esküvő is, amelyet Észak-Amerikában, Ausztráliában, Európa nagy részében, Brazíliában és Afrika bizonyos országaiban követtek előszeretettel az érdeklődők. Az év eseményeinek rangsorát főképpen az amerikai történések határozzák meg, hiszen az összeállításba bekerültek az idei amerikai választási eredmények, a Michael Hurrikán, a floridai lövöldözés, Brett Kavanaugh amerikai bíró és az amerikai kormányzati leállások is. A lista kilencedik helyére egy brazíliai esemény tornászta fel magát, a teherautósofőrök júniusi sztrájkja. 

Meghalt Sylverster Stallone?

Az összegzés Meghan Marklet nevezte az év legkeresettebb személynek, őt Demi Lovato énekesnő, Sylvester Stallone színész, Logan Paul közösségi médiasztár, Khloé Kardashian celeb követi. Az év színésze Sylvester Stallone volt, iránta a teljes amerikai kontinensen, szinte egész Európában, Ausztráliában és Afrika bizonyos országaiban növekedett meg számottevően az érdeklődés, mivel februárban a színész halálhírét keltették. 2018 második legmeghatározóbb színésze Logan Paul YouTuber lett, aki idén több botrányba is keveredett, januárban például az Aokigahara nevű japán erdőben lefilmezett egy halott férfit, majd a felvételt feltöltötte az internetre. A sztár iránt főleg az észak-amerikai kontinensen, Ausztráliában, Európában, Dél-Amerikában, valamint Oroszországban, Japánban, Szaúd-Arábiában, Indiában és Egyiptomban érdeklődtek a legintenzívebben. Az év színészei közé sorolták még Pete Davidson amerikai komikust, Bill Cosby és Noah Centinei filmszínészeket. 

Az év sportolója Tristan Thompson kosárlabda-játékos lett, őt Alexis Sánchez labdarúgó, Lindsey Vonn amerikai alpesi síző, Shaun White snowboardos, Khabib Nurmagomedov harcművész követi a sorban. Az év zenésze pedig a keresések száma alapján Demi Lovato, őt Cardi B rapper és Daniel Küblböck német énekes követi.

Szuperhősös filmeket és ázsiai sorozatokat nézünk

Az év filmjeinek tízes listáját négy Marvel Stúdió által készített produkció vezeti: a Fekete Párduc, a Deadpool 2, a Venom és a Bosszúállók 4: Végtelen háború című szuperhősös filmek kerültek a lista élére. A lista ötödik helyét a Queen zenekar és Freddie Mercury életét feldolgozó Bohém Rapszódia című film foglalja el, hatodik pedig a Lady Gaga és Bradely Cooper főszereplésével készült Csillag születik. A listát a Hihetetlen család című animáció második része, Az apáca című misztikus thriller, a Hang nélkül című dráma, és a Jurassic World: Bukott birodalom című kalandfilm zárja.

Az Exatlon sporttal ötvözte a valóságshow elemeit

Az év tévéműsorait összegező tízes lista két dobogós helyére ázsiai műsor került: az első a Yanxi palota története című mandarin nyelvű televíziós sorozat lett, míg a harmadik helyre a Love Destiny című thai dráma került, amelyet Laoszban, az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Ausztráliában, Nagy Britanniában és Németországban kezdtek el többen követni. A tévéműsorok között a második az Altered Carbon című Netflix-sorozat lett, ez szinte egész Amerikában, Európában, Ausztráliában, Oroszországban, Afrika és Délnyugat-Ázsia bizonyos országaiban volt népszerű. A lista negyedik helyére a Motu Patlu című indiai rajzfilmsorozat került, eziránt az érdeklődés mértéke csak Indiában fokozódott, míg az ötödik a Roseanne című amerikai vígjátéksorozat lett. A listára ugyanakkor felkerültek még a The Haunting of Hill House, Lost in Space című Netflix-sorozatok, az olaszországi Big Brother valóságshow, a Segundo Sol brazil tévésorozat, és a Bodyguard című, szintén Netflix-sorozat.

Legyőzte a foci-vébét  a két érettségi és a fekete péntek

Romániában 2018-ban is az év eseménye volt az érettségi, a leginkább Kovászna megyében ugrott meg a keresések száma, majd Mehedinţi megye, a Zsil-völgye, Bákó és Szatmár megye következik a sorban. A romániai legnépszerűbb kereséseket összesítő tízes listán további két oktatáshoz köthető kifejezés áll: az érettségit a nyolcadikosok záróvizsgája követi a rangsorban, a lista utolsó helyére pedig a líceumi felvételi kifejezés került. Még mindig nagyon fontos hazánkban a fekete péntek, ezen belül pedig az eMagos árkedvezmények, így ez került a lista harmadik helyére. Romániában kedvezményesen Krassó-Szörény, Hargita, Vâlcea, Szatmár és Ialomiţa megye lakói szeretnek vásárolni, hiszen ezekben nőtt meg számottevően a keresések száma az eMag árkedvezményei iránt.
A lista negyedik helyére került csak a foci-világbajnokság, ez Beszterce-Naszód megyében, Hunyad, Temes, Kolozs és Dâmboviţa megyében volt népszerű. Ötödik helyre sorolták Simona Halepet, a sportoló tevékenységét az Argeş, Konstanca, Beszterce-Naszód, Neamţ és Călăraşi megyeiek követik nyomon leginkább. Az év legkeresettebb kifejezései között találjuk továbbá az ortodox naptárat, a Szópiknik telefonos játékot, Andrei Gheorghe színészt és Avicii zenészt, mindkettőjük haláláról idén adtak hírt. 

Az év sporteseményeit összegző lista élére azért a focivébé került, viszont ezt öt teniszbajnokság, az Ausztralian Open, a Wimbledon,  a US Open, az Indian Wells és a Roland Garros bajnokságok követik. Fontos sporteseménynek számított a Giurgiu, Vráncsa, Teleorman, Botoşani és Neamţ megyeieknek a Románia–Szerbia Nemzetek Ligája meccs, a Kovászna, Hargita, Maros, Szatmár és Beszterce-Naszód megyeieknek pedig a Real Madrid–Liverpool mérkőzés, míg a Steaua és Lazio focicsapatok összecsapása a Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa és Ilfov megyeiek számára volt meghatározó. A téli olimpia lemaradt a népszerűségi versenyben, csak a lista tizedik helyére sorolták.

Egyre népszerűbb a Huawei-telefon

A Google összegezte a keresések alapján legnépszerűbb telefontípusokat is, ebből kiderül, hogy a bukarestiek és Ilfov illetve Temes megyeiek főleg iPhone XS-et, míg az Olt, szintén Temes és Arad megyeiek főleg Huawei Mate 20 Pro márkájú telefon után érdeklődtek. A legnépszerűbb okostelefonokat összegző listára felkerült továbbá az iPhone X (3.), és az iPhone XR (8.) az Apple márkái közül, míg a Huawei P20 (4.), Huawei P20 Lite (6.), Huawei P20 Pro (7.), Huawei P10 Lite (9.) a Huawei márka készülékei közül. A Samsungnak mindössze két okostelefonja, az S9 és a Note 9 típus került fel a listára.

A Mi a... kérdőszóval kezdődő legnépszerűbb böngészésekről is közzétett listát a keresőplatform. Ebből kiderült: a bukarestiek nem tudják mi a bitcoin, az Argeş, Prahova, Iaşi, Ilfov és Temes megyeiek nem tudják mi az elektromos áram, míg a Zsil völgyiek és a Prahova megyeiek azt szerették volna megtudni, mégis mi történt január 24-én. Emellett a hazai politikai, társadalmi kérdések is foglalkoztatták a romániaiakat, hiszen fokozottabban érdeklődtek az immunoglobulin, a sertéspestis, a hatszázas formanyomtatvány és a nyugdíjalap második pillére kifejezések iránt is. A bukarestiek az orgazmus keresőszót is gyakran beírták böngészőjükbe, de arra is sokszor rákerestek a fővárosiak, hogy a havasi gyopár mit jelenthet az alpinisták számára, és hogy mi a főnév.

Valóságshow-k és tehetségkutatók szereplőit követjük

Az év tévéműsorainak listáját három valóságshow vezeti, de számos valóságshow és tehetségkutató is szerepel a listán, a hagyományos sorozatok vagy szappanoperák mostohagyerekei az idei toplistának. A KanalD által készített Exatlon reality-sportműsor lett a legnépszerűbb ebben a kategóriában, ezt Argeş, Prahova, Temes, Kolozs megye, valamint Bukarest lakói nézik előszeretettel. Második helyre az Insula iubirii című, az Antena 1 csatorna által készített párok kapcsolatát tesztelő műsor került. A Thaiföldre száműzött párok életére a Temes, Szeben, Kolozs, Krassó-Szörény és Beszterce-Naszód megyeiek kíváncsiak, míg harmadik helyen a szintén Antena 1 által gyártott Asia Express kalandreality műsor került. Negyedik lett a Chefi la cuţite című szakácsvereny, ötödik a Cerbul de aur című fesztivál volt, de ezt csak Brassó megyében követték. Nagy volt az érdeklődés a Pro TV Sztárok farmja, az Ultimul trib című valóságshow-k, illetve a Vocea României, a Românii au talent című tehetségkutatók és a Ninja Warrior című ügyességi vetélkedő iránt.

Az év filmje A szürke ötven árnyalata című filmsorozat harmadik része lett, A szabadság ötven árnyalata a Beszterce-Naszód, Teleorman, Szeben, Vajdahunyad és Dâmboviţa megyék lakóit vonzotta leginkább. A legnépszerűbb filmeket összegző listára három Marvel szuperhősfilm került: harmadik helyen a Venom, ötödik helyen a Deadpool 2., míg nyolcadik helyen a Fekete párduc áll. Az apáca című thriller a második, a Bohém rapszódia a negyedik, a Jumanji a hatodik, a Csillag születik a kilencedik, míg a Red Sparrow tízedik a listán, amelyre egy román film is felkerült, a Moromete család életét követően Moromeţii 2. című film hetedik helyre került. Bukarestben kerestek rá a filmre rendkívül sokan.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: nem szándékozunk lezárni az ...
Elhunyt az argentinok legendája, Diego ...
Bukaresti kórház folyosóján kezelt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Pozitív emberek pozitív teszttel, ...
  • Országos jelentőségű lelet ...
  • Frankenstein-horror
  • Elhunyt Angi István zeneesztéta
  • Hosszú járvány lesz: 3 év kell a ...