A városi rendőrség szerint 450 ezren tüntettek Barcelonában
Vissza

A városi rendőrség szerint 450 ezren tüntettek Barcelonában

Mintegy 450 ezren tüntettek a katalán függetlenség mellett szombaton az 1,6 millió lakosú Barcelonában a helyi rendőrség tájékoztatása szerint.

A függetlenség híveinek tömege délután lepte el a belvárosi utcákat, katalán függetlenségi zászlókat lobogtatva, a szabadság és a függetlenség szavakat skandálva.

A tüntetést eredetileg azért szervezték, hogy követeljék két előzetes letartóztatásban lévő függetlenségpárti civil szervezet vezetőjének szabadon bocsátását, ám a spanyol kormány bejelentése után, miszerint kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését, a megmozdulás célja kibővült az intézkedések elleni tiltakozással, és az autonómia védelme melletti kiállással.

Carles Puigdemont katalán elnök és kormányának tagjai a menet élére álltak. Oriol Junqueras katalán elnök-helyettes Twitter-oldalán azt írta: „ma nem csak az autonómiát függesztették fel, hanem a demokráciát is”.

Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke – miután részt vett a felvonuláson – sajtótájékoztatóján „de facto államcsínynek” nevezte a Mariano Rajoy spanyol kormányfő által bejelentett intézkedéseket, amellyel „lefejezik” a katalán intézményeket. „Egy autoriter puccs az Európai Unió tagállamán belül” – fogalmazott, hozzátéve: a spanyol miniszterelnök célja, hogy végezzen egy demokratikusan választott kormánnyal.

A függetlenségi párti politikus azt hangoztatta: Mariano Rajoy nincs tudatában annak, hogy az intézményeket támadva az állampolgárokat támadja, akiknek megsértették az alapvető jogait. Kijelentette, hogy elkötelezik magukat a katalán parlament szuverenitása, a demokrácia védelme mellett, és egy lépést sem hátrálnak.

EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A szent és a farkas nyerte az Európai ...
Adventi Könyvvásár új térben
Gyermekvédelem

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ