A szállításügyi miniszter állítólag akadályozni próbálta ellenzéki képviselők Bukarestbe jutását a bizalmatlansági indítvány napján
Cuc szerint őt az érdekelte, rendben van-e mindenki...
Cuc szerint őt az érdekelte, rendben van-e mindenki...
Vissza

A szállításügyi miniszter állítólag akadályozni próbálta ellenzéki képviselők Bukarestbe jutását a bizalmatlansági indítvány napján

Büntetőjogi vizsgálatot indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn Răzvan Cuc közlekedési miniszter ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy megpróbálta megakadályozni több ellenzéki törvényhozó Bukarestbe jutását október 10-én, a Dăncilă-kormány elleni bizalmatlansági indítvány parlamenti szavazásának napján.

Napok óta kering a hír, miszerint Cuc parancsba adta a Tarom-igazgatónak, késleltessen néhány belföldi járatot, hétfőn végül a vádhatóság kihallgatta tanúként Mădălina Mezeit. A Tarom állami légitársaság múlt héten leváltott volt vezérigazgatója több sajtónyilatkozatában is azt állította: a miniszter azt kérte tőle, hogy ne engedje felszállni aznap hajnalban a Bukarestbe tartó belföldi járatok egy részét, amelyeken becslések szerint 5-6 vidéki ellenzéki képviselő és szenátor érkezett a fővárosba. Mezei szerint azért menesztették, mert nem teljesítette a miniszter óhaját.

A Dăncilă-kormány leváltásához 233 voksra volt szükség, a bizalmatlansági indítványt végül a szükségesnél öttel több, 238 képviselő és szenátor szavazta meg. A Tarom gépeinek visszatartása vélhetően meghiúsította volna a kormány megbuktatását.

A média által felkapott vádaskodásra válaszolva Cuc péntek esti sajtóértekezletén azt állította, hogy az ellenzék már a szavazás előtt terjeszteni kezdte a Tarom-gépek visszatartásáról szóló, szerinte alaptalan összeesküvés-elméletet, az alkalmatlansága miatt leváltott vezérigazgató pedig szerinte azért kezdett "összevissza hazudozni" erről, mert azt reméli, visszakaphatja állását, ha politikai áldozatként tetszeleg a kormányalakításra készülő jobboldali pártok előtt.

A miniszter azt azonban elismerte, hogy a szavazás előestéjén valóban felkereste lakhelyén a Tarom vezérigazgatóját, akivel - a médiában közzétett videofelvétel tanúsága szerint - az utcán beszélgetett. Cuc szerint valóban érdeklődött arról: hány törvényhozó érkezik az október 10-i reggeli járatokkal Bukarestbe, de éppen azért akarta tudni, hogy "minden rendben van-e" az érintett járatokkal, mert ő is hallotta a gépek visszatartásáról szóló ellenzéki rémhíreket.

Az Adevărul hírportál hétfői terjedelmes összeállítása szerint öt - két temesvári, valamint a nagyváradi, szatmárnémeti és a nagybányai - járatról van szó, amelyeknek a késleltetéséről vagy törléséről a miniszter az értesülések szerint már két nappal korábban is beszélt a Tarom vezérigazgatójával. A szociáldemokrata (PSD) Dăncilă-kormánnyal szemben kritikus portál azt is tudni véli, hogy a gépek visszatartásának ötlete attól a Ionel Arsenétől, a Neamț megyei PSD-elnöktől származott, akinek a miniszter párton belüli előmenetelét köszönheti.

A botrány hatására Viorica Dăncilă is vizsgálatot rendelt el a Taromnál, a kormány ellenőrző testületének jelentését hétfőre várja az ügyvivő miniszterelnök.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az erdélyi tudományosság egyik ...
Ötkarikacsapás
Régi vita, még régebbi kihívások

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ