A románok csaknem kétharmada fontosnak tartja Ferenc pápa látogatását
Vissza

A románok csaknem kétharmada fontosnak tartja Ferenc pápa látogatását

Egy felmérés szerint a románok csaknem kétharmada fontosnak ítéli meg hazája számára Ferenc pápa romániai látogatását - közölte csütörtökön az Adevărul.

Az újság az Inscop közvélemény-kutató intézet felmérését idézte, amely a Román Tudományos Akadémia egyik intézetének a megrendelésére készült. A válaszadók 61 százaléka úgy vélte, hogy hazája számára fontos a katolikus egyházfő látogatása. 23,3 százalék válaszolta azt, hogy nem fontos Románia számára a pápa látogatása, míg 15,7 százalék nem akart vagy nem tudott válaszolni.

A megkérdezettek 77,4 százaléka tartja magát vallásosnak, 16,5 százalék vallotta azt magáról, hogy nem vallásos. Románia lakosságának mintegy 87 százaléka ortodox.

Legutóbb húsz évvel ezelőtt II. János Pál pápa járt Romániában, de csak Bukarestben. Ferenc pápa Csíksomlyóra, Jászvásárra és Balázsfalvára, a görög-katolikusokhoz is ellátogat. 

A katolikus egyházfő Daniel ortodox pátriárkával is találkozik, akivel közösen fog imádkozni az új ortodoxok székesegyházban, a Nemzeti Megváltás Katedrálisban. A látogatás elsősorban pasztorális jellegű, ami azt jelenti, hogy a pápa romániai híveit akarja megerősíteni hitükben, de az ökumenizmus szempontjából is jelentősége lesz a vizitnek.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bartis Attila lesz a 45. ...
Untold? Helyi népszavazást!
Nemcsak a csillogás

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ