A romániai kisebbségeket is tiltakozásra késztette Vâlcov nácizása
Vissza

A romániai kisebbségeket is tiltakozásra késztette Vâlcov nácizása

Darius Vâlcov, a miniszterelnök gazdasági tanácsadója nem csak Sandu Matei és a #Rezist mozgalom felháborodását váltotta ki. A Facebookon közölt kisfilmje ellen, amelyen a horogkereszt jele alatt közölte, hogy a Romániai Német Demokrata Fórum azonos a Romániai Német Népcsoport egykori náci szervezettel, és amelyen Johannist Hitler-bajusszal ábrázolta, a romániai kisebbségek is tiltakoznak.

A FDGR kedden nyomatékosan kérte Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy határolódjon el és váljon meg tanácsadójától. Kijelentette, hogy az érdekvédelmi szervezetet a román alkotmánynak és törvényeknek megfelelően jegyezték be, alapszabályát a román bíróság jóváhagyta, így tehát a romániai német közösség legitim képviselője. Közölte: fenntartja a jogot arra, hogy a romániai és németországi igazságszolgáltatáshoz és más szervezetekhez forduljon. A FDRG a Románia és  Németország között 1992-ben kötött szerződésre hivatkozott, "mely a két fél közös felelősségének tekinti a romániai német kisebbség jogainak védelmét, önazonosságának a megőrzését". 

Hasonló tiltakozó levelet küldött a miniszterelnöknek a nem magyar nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja is, Darius Vâlcov azonnali felmentését követelve. 

Aggodalmának adott hangot Vâlcov üzenete miatt a romániai holokauszt kutatásával foglalkozó Elie Wiesel Intézet is. Az intézet az egyik közösségi portálon közölt álláspontjában úgy vélte, hogy az állam magas rangú képviselőjének a megnyilvánulása súlyos kisiklásokat vonhat maga után és hasonló cselekményeket bátoríthat.

A német fórum náci identitásának a gondolatát tíz nappal korábban Liviu Pop volt oktatásügyi miniszter, a PSD szenátora vetette fel. Pop a közösségi oldalán egy a nagyszebeni bíróságon 2007-ben tárgyalt per iratait is közölte állítása alátámasztására. Ekkor a Klaus Johannis által vezetett német fórum nagyszebeni elnöke a szintén Johannis által vezetett nagyszebeni polgármesteri hivatalt és a város önkormányzatát perelte a Romániai Német Népcsoport szervezet vagyonáért. Ítéletében a nagyszebeni bíróság elismerte, hogy a Romániai Német Demokrata Fórum a Romániai Német Népcsoport jogutódja. A jogerőssé vált ítéletet - a romániai bíróságok portálján közölt adatok szerint - az ügyészség kérésére 2012-ben felülvizsgálták, ám rendelkezését a Gyulafehérvári Táblabíróság sem változtatta meg.  

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új buszvonalak létesítését tervezi a ...
Augusztusi bakancslista – jön a ...
Az idei első öt hónapban 5,47 millió ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ