A román nemzeti jelképek gyalázását börtönnel büntető módosítást fogadott el a szenátus
Vissza

A román nemzeti jelképek gyalázását börtönnel büntető módosítást fogadott el a szenátus

Szavazattöbbséggel elfogadta a kétkamarás parlament szenátusa szerdán azt a törvénymódosítást, amely börtönnel büntetné a román nemzeti jelképek meggyalázását.

A Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártjának (PMP) magyarellenességéről elhíresült képviselőházi frakcióvezetője, Marius Pascan által kidolgozott törvénytervezet a nemzeti jelképekről szóló, 1994-ben elfogadott "zászlótörvényt" módosítaná. A tervezet szerint hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható az, aki meggyalázza a román lobogót, lejárató céllal más szöveggel vagy dallammal énekli a román himnuszt, vagy bármilyen más nyilvános cselekményt követ el a nemzeti jelképek lejáratásának céljával.

A tervezet részletes vitája során egyedüli hozzászólóként Cseke Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátusi frakcióvezetője rámutatott: a tervezet a kommunista diktatúra büntetőjogi rendszerébe veti vissza Romániát, hiszen általános megfogalmazásai önkényes értelmezéseket, visszaéléseket tesznek lehetővé. Felidézte: a hatályos, 2009-ben elfogadott büntető törvénykönyvből törölték a nemzeti jelképek meggyalázásáról szóló cikkelyt a bűncselekmények közül, mert bármilyen szabadságvesztést aránytalannak ítéltek az elkövetett jogsértés társadalmi veszélyességéhez képest.

Az RMDSZ közleményben is leszögezte: határozottan ellenzi a kommunista rendszer elnyomásra használt eszközeit, hiszen a törvényjavaslat szövege alapján könnyen lehet bárkiből bűnöst faragni. "Az elmúlt években láthattuk, hogy a magyar szimbólumhasználatért üldözik a magyar közösség vezetőit. Ha ezt a törvényjavaslatot valaki rosszhiszeműen akarja alkalmazni, könnyen megteheti" - olvasható az RMDSZ közleményében.

A PMP-frakció törvénytervezetét korábban a román Helsinki Bizottság (APADOR-CH) is bírálta arra hivatkozva, hogy korlátozza a véleményszabadság alkotmányos jogát. A nemzeti jelképek megsértése jelenleg kihágásnak minősül Romániában, az érte kiszabható 5000 lejig terjedő bírság pedig elégséges szankció egy ilyen cselekményért - értékelte a civil szervezet.

A szenátusi szavazás során a lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorai támogatták, a ap Mentsétek meg Romániát (USR) és az RMDSZ szenátorai pedig ellenezték a PMP törvénytervezetét. A tervezet végső formáját a képviselőház hivatott kidolgozni.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online filmekkel ünnepel a Művész mozi
Házhoz jön a Filmtettfeszt
Vasárnap lesz a Pilátus című film ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ