A román állampolgárok több mint fele szeretne külföldön dolgozni
Vissza

A román állampolgárok több mint fele szeretne külföldön dolgozni

A romániaiak 55 százaléka szeretne külföldön dolgozni – derül ki a Bestjobs fejvadász oldal és a The Boston Consulting Group felméréséből. A legtöbb válaszadó 30 éven aluli volt.

A munkaerő mobilitási vágyának szempontjából Románia eredményei az osztrák, német, olasz, ír, belga és dán válaszadókéhoz hasonlítanak (50–60 százalék).

A romániaiak legjobban Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Svájcban, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztriában, Spanyolországban, Belgiumban és Olaszországban szeretnének dolgozni. Ugyanakkor az izraeli, dél-koreai, olasz, török, ghánai, nigériai, egyiptomi, norvég, görög és katari válaszadók az ötös toplistába sorolták Romániát azok között az országok között, ahol szívesen dolgoznának.

A legvonzóbb országok a világ munkavállalói számára a következők: Amerikai Egyesült Államok, Németország, Kanada, Ausztrália és Nagy-Britannia.

A külföldre vágyó romániai munkavállalók elsősorban a jobb megélhetésért, a romániai politikai instabilitás miatt, a kormány szociális szolgáltatásaihoz való hozzáférésért, illetve a jobb karrierlehetőségekért vándorolnának ki.

„Észrevehető, hogy Közép- és Kelet-Európa számos országában az utóbbi években jelentősen csökkent a külföldi munkavállalást tervezők száma, a gazdasági helyzet javulásának köszönhetően. Romániában és a hozzá hasonló országokban azonban a politikai és társadalmi klíma mégis befolyásolja a mobilitási vágyat, hiszen a munkavállalók nemcsak anyagi biztonságra, hanem stabil és kiszámítható életkörülményekre is vágynak” – áll a Mădălina Dan Clients Manager által aláírt közleményben.

A Global Talent elnevezésű felmérésben több mint 366 ezer ember vett részt a világ 197 országából. Romániában a felmérés a Bestjobs platformmal közösen készült, 4000 városi válaszadó bevonásával.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Csíkszeredában ...
„ Együtt vagyunk, boldogok vagyunk!” - ...
Szecessziós sétára hív a Korzo Egyesület

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Évet zártak Kalotaszeg táncosai
  • Ellehetetlenítik a kolozsvári repteret?
  • „Egymás nélkül sötétben vagyunk…”
  • Nézőpontok
  • Maradt a sötétség