Negyven százalékos nyugdíjemelésről döntött a parlament
Vissza

Negyven százalékos nyugdíjemelésről döntött a parlament

A parlament baloldali többsége felülbírálta a kormány költségvetés-kiigazítását kedden, és az Orban-kabinet által szeptembertől bevezetett 14 százalékos nyugdíjemelés helyett 40 százalékos nyugdíjemelésről döntött.

A kormány által augusztus 14-én elfogadott sürgősségi kormányrendelet előírásait keddi együttes ülésén módosította a kétkamarás bukaresti parlament, annak ellenére, hogy Ludovic Orban kormányfő több ízben hangsúlyozta, hogy az állami költségvetés nem bír el semmilyen többletkiadást.

Marcel Ciolacu házelnök, PSD elnöke úgy vélekedett: a parlament igazságot szolgáltatott az ötmillió nyugdíjasnak, akikből Klaus Iohannis államfő és a liberális miniszterelnök "csúfot űzött", amikor megfosztotta őket a kórházi kezeléstől, a legszükségesebb gyógyszerektől, nem biztosította számukra a beígért maszkokat, de megbírságolta őket a maszk hiányáért.

"Hagyjátok abba a lopást, és lesz pénz nyugdíjakra" - hangoztatta az ellenzéki politikus.

A parlamenti többség a kedden elfogadott módosításokkal mintegy 11 milliárd lejes többletkiadást irányzott elő a román költségvetés számára, ugyanakkor az RMDSZ javaslatára letett arról, hogy a kormányrendeletben szereplő 44-ről 40 százalékra csökkentsék Románia GDP-arányos eladósodási rátájának megengedett értékét.

A parlament törölte a sürgősségi kormányrendelet azon cikkelyét, amely szeptember elsejétől 14 százalékos nyugdíjemelést írt elő, így a szociáldemokraták által korábban hozott nyugdíjtörvény maradna hatályban, amely a nyugdíj 40 százalékos növelését irányozta elő.

A honatyák hasonlóképpen törölték azt a cikkelyt is, amely elnapolta a pedagógusok számára előirányzott 25 százalékos béremelést, tehát a költségvetés-kiigazításról szóló törvény hatályba lépése esetén a tanárok bérét is emelnie kell a kormánynak.

A törvényhozók egyebek mellett másfél milliárd lejes forráskiegészítést szavaztak meg a koronavírus-járványra hivatkozva az önkormányzatok számára, 20 millió lejes többlettámogatást az ortodox egyháznak, a bukaresti óriáskatedrális építésének folytatására, 15 millió lejt a Sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf megyei sürgősségi kórház felújítására és 5 millió lejt a kézdivásárhelyi városi kórház műszaki felszerelésének korszerűsítésére.

A kormány költségvetés-kiigazításának módosítását 242 szavazattal, 148 ellenében, 11 tartózkodás mellett, a baloldali pártok és az RMDSZ támogatásával fogadták el.

Ludovic Orban kormányfő szerint a PSD "felelőtlen populizmusa" csődbe juttatja az országot, olyan kiadásokra kötelezi a kormányt, amelyek az idei költségvetési hiányt a GDP 1,7 százalékával, a jövő évit 4,8 százalékkal megnövelik.

A Román Nemzeti Bank is a honlapján közzétett elemzésben arra figyelmeztetett, hogy a nyugdíj 40 százalékos emelése 2021-ben 11 százalék fölé növelné a GDP-arányos államháztartási hiányt, ami rendszerszerű kockázatot jelent, és destabilizálhatja Romániát. A jegybank felidézte: Romániában - a közalkalmazotti béremelések és nyugdíjemelések miatt - már tavaly, a világjárvány előtt meghaladta a deficit az EU-ban megengedett 3 százalékot, így a hiány idén becslések szerint 10 százalék körül alakulhat, jövőre pedig 11 százalék fölé emelkedhet, amit Romániának nagyon drága kölcsönökből kell majd fedeznie.

A miniszterelnök jelezte: alkotmányossági óvást emel a kedden megszavazott, kihirdetésre váró törvénytervezet ellen, arra hivatkozva, hogy a költségvetési fedezet nélkül megszavazott kiadásokat előirányzó jogszabályok sértik az alaptörvényt.

Romániában szeptember 27-én önkormányzati, december 6-án parlamenti választásokat tartanak.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Románia megtámadta az Európai Unió ...
Újraválasztották Vákár Istvánt a megyei ...
Hány fizetett szabadnap jár a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ