A NATO főtitkár-helyettesének nevezik ki Mircea Geoanăt
Vissza

A NATO főtitkár-helyettesének nevezik ki Mircea Geoanăt

Mircea Geoanăt nevezi ki főtitkár-helyettesnek Jens Stoltenberg NATO-főtitkár – tájékoztatott a NATO honlapja. Geoană október közepén veszi át a tisztséget Rose Gottemoellertől (Egyesült Államok), aki 2016-tól töltötte be ezt a posztot.

„Örömmel jelentem be Mircea Geoană kinevezését a főtitkár-helyettesi tisztségbe. Ő a transzatlanti kapcsolatok elkötelezett támogatója, s jelentős államférfiúi és diplomáciai tapasztalatát fogja gyümölcsöztetni ebben a tisztségben. Ő lesz az első román, aki betölti ezt a pozíciót” – idézte az Agerpres hírügynökség a NATO közleményét.

A NATO honlapja emlékeztet, hogy Mircea Geoană korábban a román szenátus elnöke volt, betöltötte a külügyminiszteri tisztséget, és évekig Románia washingtoni nagyköveteként dolgozott. Mircea Geoană az Aspen Románia Intézet alapítója és elnöke.

Ez idáig román állampolgárként Sorin Ducaru töltötte be a legmagasabb pozíciót a NATO-ban – ő 2013 és 2017 között a főtitkár asszisztense volt. 

 „Büszke vagyok arra, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár engem nevezett ki a következő főtitkár-helyettesnek. Ez egy időben hatalmas kihívás és lehetőség, hogy a NATO érdekeit képviseljem, amely több mint egymilliárd polgár biztonságát szavatolja. Diplomáciai és politikai karrierem során folyamatosan támogattam a transzatlanti kapcsolatokat és Románia euro-atlanti integrációját. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ebbe a kulcsfontosságú pozícióba neveztek ki, ez egyszersmind elismeri Románia fontos szerepét a NATO-ban” – írta Facebook-bejegyzésében Geoană.
 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás másként a járványban
Koronavírus – 1438 új fertőzött, ...
Választás - Ezer lejig terjedő ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ