A nacionalista nézeteiről ismert Mircea Duşát nevezték ki Maros megye prefektusának
Vissza

A nacionalista nézeteiről ismert Mircea Duşát nevezték ki Maros megye prefektusának

Mircea Duşát, a védelmi minisztérium volt államtitkárát nevezte ki csütörtökön a kormány Maros megye prefektusának. A kinevezésnek meg kell jelennie a Hivatalos Közlönyben is.

Viorica Dăncilă miniszterelnök szeptember 12-én mentette fel Mircea Duşát az államtitkári tisztségéből, annak kérésére. Korábban Sorin Grindeanu kormányfő nevezte ki a védelmi minisztérium államtitkárának, még 2017 januárjában. 

  A kormány honlapján megjelent közlemény szerint Mircea Dusa ideiglenes jelleggel tölti majd be a Maros megyei prefektusi tisztséget. A kormány április végén mentette fel átmenetileg tisztségéből Lucian Goga korábbi, Maros megyei prefektust. Azóta Nagy Zsigmond alprefektus látta el a prefektusi feladatokat a megyében.
    Mircea Dusa korábban Maroshévíz polgármestere, Hargita megye prefektusa, 2004 és 2016 között Hargita megye egyetlen román nemzetiségű parlamenti képviselője, 2012-ben a parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszter, később belügyminiszter, majd 2012 és 2015 között védelmi miniszter volt a Ponta-kormányban. Victor Ponta korábbi baloldali miniszterelnök többször is kormánya magyar ügyekben illetékes szakértőjének nevezte. Mircea Dusa korábban a székely szimbólumok elleni határozott fellépést és a román nemzeti jelleg székelyföldi megerősítését szorgalmazta. A politikus törvénytervezetben kezdeményezte például, hogy fosszák meg a mandátumuktól a polgármestereket, ha megtagadják a román nemzeti zászló kitűzését vagy a nemzeti színű vállszalag viselését. 2015-ben kezdeményezésére katonai díszszemle keretében vontak fel egy 28 négyzetméteres román zászlót a 81 százalékban magyarok által lakott Csíkszeredában a megyei rendőrkapitányság előtt. Mircea Dusa kezdeményezésére fogadta el a parlament azt a törvényt 2014-ben, amely kötelezővé teszi, hogy minden városban viselje az "1918. december 1." nevet egy főút.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Figyelmeztetés: 12 kilométeres ...
Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ