A magyar–román egymásra találás a fiatalokkal kezdődik (VIDEÓRIPORTTAL)
Ki Emil Boc polgármester kedvenc magyar irodalmi személyisége?
Ki Emil Boc polgármester kedvenc magyar irodalmi személyisége?
Vissza

A magyar–román egymásra találás a fiatalokkal kezdődik (VIDEÓRIPORTTAL)

Kreativitásukkal, érdeklődésükkel, nyitottságukkal és az esetleges előítéleteik lebontásával próbálkozó román és magyar fiatalok a generáció megnyilvánulásai kapcsán legszkeptikusabbakat is elkápráztatták tegnap a Kolozsvár elmúlt száz éve című vetélkedőn. A kétnyelvű kultúrtörténeti versenyen résztvevő kolozsvári tizenévesek az évszázadok óta együtt élő két közösség általuk – egy névsorból – kiválasztott személyiségeit mutatták be a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetemen úgy, hogy a román iskolák diákjai magyar, a magyarok pedig román személyiségeket ismertettek meg társaikkal. A verseny megnyitóján egyébként Kolozsvár polgármestere, Emil Boc magyarul köszöntötte az egybegyűlteket, majd kifejtette: Kolozsvár, etnikai hovatartozástól függetlenül, mindenki városa. Horváth Anna alpolgármester ezt követően úgy fogalmazott a verseny kapcsán: „történelmet írunk”.

A hatvanas-hetvenes években vagy még korábban született generáció tagjai közül sokan úgy gondolnak a „mai fiatalokra”, hogy csupán a szórakozás, az alkohol és a szex érdekli őket. A Robert Schumann Egyesület, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetemen Kolozsvári Kara és a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség közös szervezésében megtartott tegnapi román–magyar kultúrtörténeti vetélkedőn viszont bebizonyosodott: vannak a másik etnikum iránt érdeklődő, kreatív és nyitott diákok is, akik fantáziát látnak a két nemzet egymásra találásában. A versenyre kolozsvári román és magyar iskolák neveztek be, összesen tizennégy csapat mutatta be kreativitását, illetve a különböző forrásokból szerzett tudását Kolozsvár elmúlt száz évének ismert és elismert magyar és román személyiségeit illetően.
A program kezdésére várakozó Nagy Dani Yvette, a János Zsigmond Unitárius Kollégium kolozsvári illetőségű diákja elmondta: azért nevezett be a vetélkedőre, mert a kezdeményezés jó ötletnek tűnt.
– A verseny által megismerhetem azoknak az embereknek a kultúráját, akikkel nap mint nap együtt élek. Ugyanakkor többet megtudhatok azokról a személyekről, akikre ők felnéznek, s akiket ők tisztelnek. Hogy vannak-e román ismerőseim, barátaim? Igen, vannak. Az iskolában magyar környezetben vagyok, de a Györgyfalvi lakónegyedben a szomszédaim nagyrészt románok, velük nőttem fel, így napi szinten találkozom velük. A társalgási témák ugyanazok, mint bármely más baráttal, ismerőssel: a mindennapjaink, az iskola, a barátok. Miken szoktunk vitatkozni? Nézetbeli eltéréseink szoktak lenni, de nem nyelvről, hanem mondjuk iskolai témával kapcsolatban. Ritkán, de felmerülnek komoly, fajsúlyos témák is, mint például, ki volt először Erdélyben, de ezekből nem lesz veszekedés – jegyezte meg Yvette.
Az Avram Iancu Elméleti Líceum tanára, Verdeş Monica elmondta: – Azért jöttünk a Cluj/Kolozsvár vetélkedőre, mert rendkívül jónak tartjuk az ötletet. Nagy örömmel beszélünk a magyar személyiségekről – jegyezte meg az oktató.


A János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai Alexandru Borza botanikust választották 

A magyar sajtónak nyilatkozó Sucio Antonio, ugyanazon oktatási intézmény diákja elmondta: a Nagy Istvánról szóló munkájukban a két etnikum közös sorsát, egységét emelték ki. – Az író sokat munkálkodott azon, hogy megszüntesse a románok és a magyarok közti különbségeket. Örömmel dokumentálódtunk ebben a témában – tette hozzá.
Saját tapasztalatokTonk Márton, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának dékánja a Szabadságnak kifejtette: családjukban is felmerült, vajon a két fia mennyire ismeri a románokat.
– Arról szoktunk beszélgetni, hogy vajon tudják, a velük egyidős románok milyen zenét hallgatnak, náluk ki a menő blogger és az ütős, kemény videós? Azt tapasztalom, vajmi kevés ismeretük van erről. Szoktam is mondani nekik, hogy nagyon meglepődnének, ha megtudnák, hogy a velük egyidős román fiatalok valószínűleg ugyanazt az énekest, együttest vagy zeneszámot kedvelik, esetükben is az a menő, ugyanazt lájkolják a legtöbben. Szerintem az én fiaim helyzete jellemző a kolozsvári magyar társadalomra nézve. Kialakultak a nagyon erős intézményeink, sőt, szigeteink. Az egyébként természetes intézmény- és társadalomépítő igyekezetünkben megfeledkeztünk arról, hogy a közelünkben levő románokkal kommunikáljunk. Ha ezt a tinédzserekre kalibráljuk, akkor nyilván a jövőre tekintünk – fogalmazott az egyetemi tanár.

Boc: „Jó napot kívánok!”
Kolozsvár polgármestere magyarul köszöntötte az egybegyűlteket a vetélkedő hivatalos és ünnepélyes megnyitóján. Emil Boc kifejtette: büszke amiatt, hogy ilyen rendezvény zajlik a kincses városban. – Kolozsvár, etnikai hovatartozástól függetlenül, mindenki városa – szögezte le.
Arról is beszámolt, hogy amikor külföldön tart előadást, mindig a Kolozsvárra jellemző T betűket említi: Tran-silvania (Erdély), Talent (Tehetség), Tolerance (Tolerancia), Technology (Technológia) és Trust (Bizalom).

– Európában az elmúlt 70 év békéről szólt, de a kontinens DNS-ében benne van a konfliktus, a háború. Ne vegyük készpénznek azt, hogy mindig konfliktusmentes életünk lesz, inkább dolgozzunk a háború, a vérontás megelőzésén. Ne feledjük, innen 400 kilométerre a katonák lövésre készen állnak. Csak úgy lehetünk sikeresek, ha Európa toleranciáról szól, keresnünk kell a bennünket egyesítő dolgokat. Köszönöm a Kolozsvári Városi Tanácsnak, hogy a szavazatokkal hozzájárultak eme kiváló projekt finanszírozásához. Reméljük, minden évben lesz ilyen román–magyar vetélkedő – zárta beszédét az elöljáró, akitől megtudtuk: Ady Endre a kedvenc magyar személyisége.  
Kolozsvár volt alpolgármestere ilyenkor büszke, hogy Kolozsváron él. – Történelmet írunk, az ez első ilyen jellegű alkalom: román és magyar diákok a másik etnikum kiemelkedő személyiségeit mutatják be. Veletek egyidős gyermekeim vannak, s elmondhatom: nyitottabbak vagytok, mint az én generációmhoz tartozók. Jövőre is megtartjuk a versenyt, mi több, szándékunkban áll Szatmárnémetire és Nagyváradra is kiterjeszteni – fogalmazott Horváth Anna.

A nyertes csapatok: George Coşbuc Kollégium (kiválasztott személyiség: Janovics Jenő), Kolozsvári Református Kollégium (Augustin Bena), Avram Iancu Elméleti Líceum (Nagy István) és Báthory István Elméleti Líceum - Országépítők (Sigismund Toduţă).


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
Felszólítják a kormányt a liberálisok, ...
Tăriceanuék visszatérnének az RMDSZ ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ