A lakossági fogyasztás támogatta a GDP növekedését
Vissza

A lakossági fogyasztás támogatta a GDP növekedését

A bruttó hazai termék (GDP) nyers adatként 5,8 százalékkal, a szezonhatásokat leszámítva pedig 5,7 százalékkal nőtt az első félévben az előző év azonos időszakához mérten. A növekedést a gazdaság valamennyi ágazata támogatta, kivéve az építőipart.

Mint az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból kiderül, a szezonalitással kiigazítva a hazai GDP becsült értéke 2017. második negyedévében 207636,2 millió lej volt, ami reálértékben 1,6 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez mérten, 2016. második negyedévéhez képest pedig 5,7 százalékos a gyarapodás üteme.

Az idei év első félévében a bruttó hazai termék becsült értéke 411300,2 millió lej volt, 5,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A GDP növekedését az első félévben a gazdaság valamennyi ágazata támogatta, kivéve az építőipart.

A tavalyi év első hat hónapjához mérten az ipar terén a legnagyobb, 1,7 százalékos a hozzájárulás növekedése – az ágazat a bruttó hazai termék 23,3 százalékát adta.

Eközben 0,7 százalékkal csökkent az exporttevékenység hozzájárulása a GDP-hez, miután a kivitel 8,7 százalékkal bővült, ám a behozatal növekedése 10 százalékos volt.

EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

In memoriam Práda Jánky Ilona (1933 ...
Török választások - Erdogan győzelmét ...
Szavakon az emlékezet*

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ