A kutyák különös parazitái
Vissza

A kutyák különös parazitái

Minap egyik tudományos tévécsatornán dokumentumfilmet vetítettek az ember különös parazitáiról. Elgondolkoztam rajta, és arra a következtetésre jutottam, hogy a kutyáknál is beszélhetünk néhány kevésbé ismert élősködőről, amelyekről nagyon kevesen tudunk. Ezek után úgy döntöttem, hogy dióhéjban tájékoztatom a Szabadság olvasóit a kutyák és a macskák néhány különösebb élősködőjéről.

Dirofillaria immitis vagy szívférgesség

Bár Magyarországon gyakran diagnosztizálják, nálunk inkább a Duna Delta környékén fordul elő.

Ez a betegség akár halálos is lehet, de ha időben észreveszik, vagy megfelelő módon megelőzést folytatnak, akkor igen könnyen gyógyítható, illetve elkerülhető. A betegséget a szívféreg okozza. Az élősködő terjedését egy féreglárvákkal fertőzött szúnyog okozza, amely csípésével a házikedvencünk vérkeringésébe juttatja a mikrofiláriákat. Ezek aztán megnőnek, és a férgek különböző artériákban, de főleg a szív körüliekben lakoznak és szaporodnak, vérplazmával táplálkoznak. Innen erednek a tünetek is: a legáltalánosabb tünet a fáradékonyság, a légszomj, a köhögés, a mozgás kerülése. Ezenkívül máj és veseproblémák, arteritisz, aszcitesz, szívritmuszavar és gyulladásos tünetek alkothatják  a kórképet. Az elhalálozást embólia, szív- és tüdőelégtelenség, valamint vese- és májelégtelenség okozza. A diagnózishoz különböző tesztek állnak az állatorvosok rendelkezésére. A betegség nagyon könnyen megelőzhető a rendszeres külső és belső féregtelenítéssel.

Angylostrongilum vasorum, avagy a tüdőféreg

Vajon gondoltunk valaha arra, hogy milyen veszélyes állat lehet egy csiga? Természetesen a veszély nem a kertben termesztett káposztánkra, hanem a kutyáinkra leselkedik. Minden bizonnyal meg sem fordul ilyesmi a fejünkben. Soha. De bizony igenis veszélyes lehet.

A tüdőférgességet vagy francia szívférget az Angylostrogylum vasorum nevű élősködő okozza! A féreg általában a tüdő vagy szívartériákban tartózkodik. Nemcsak a kutyákat fenyegeti ez a veszély, hanem bármely ragadozó állatot, amely csigákat eszik, és ez által megfertőződhet. Vajon, hogy kerülhet ide a csiga? A felnőtt férgek egyes stádiumban levő lárvái az ürülékkel kijutnak a természetbe. A csigák „felveszik” ezeket, és itt két stádiumváltozás megy végbe, majd a kutyák elfogyasszák a hármas stádiumban levő, lárvával fertőzött csigát vagy csigát lenyelt állatot (madarat, békát, patkányt), és már meg is van a baj. A lárvák a kutya szervezetében fejezik be fejlődésüket. Nagy előszeretettel lakoznak a fentebb említett artériákban. A kórkép változó, általában krónikus lefolyású betegség! Nagyon ritkán heveny formában mutatkozik meg! A tüneteket a tüdőgyulladás, szívelégtelenség, tromboembólia adja. A vérzékenység miatt gyakran a kutya vért köhög fel, de előfordulhat, hogy bevérzések jelentkeznek itt-ott a szervezetben. Ezek mind a vérszegénység jelei. Az idegrendszeri bevérzések miatt bénulások, epileptiform rohamok, görcsök, esetleg sántaság is mutatkozhat, vagy viselkedésproblémák merülhetnek fel.

A diagnosztika legfőbb eszköze a koproparazitológiai vizsgálat, ami a bélsárból kimutatja az egyes stádiumban levő lárvákat. Ezenkívül az állatorvosoknak gyorstesztek is a rendelkezésükre állnak a fertőzöttség megállapítására.

Sajnos, ez a fertőzés nem előzhető meg, tehát a megelőzés nem lehetséges. Ellenben a csigák elkerülése, valamint a rendszeres bélsárvizsgálattal időben diagnosztizálható és kezelhető.

Szemférgesség vagy Thelazia callipaeda

Minden kutyánál előfordul, hogy váladékozik a szeme. Gyakran a kötőhártya-gyulladás áll ennek a hátterében, amit szemcseppel lehet kezelgetni. Ám ha nem múlik el, akkor szemférgességre is gyanakodhatunk. A féreg legtöbb 2 cm hosszú, kinézete a metéltlaskára emlékeztet. Viszonylag új faj, mert eddig nem igazán tapasztaltam megbetegedést. A globális felmelegedés miatt Európában is terjedni kezdett, és sajnos nálunk is elő-előfordul a gazdik nem kis „örömére”.

Az erdőben sétáló kutyákat különböző gyümölcslegyek dongják körül, és igyekeznek a könnyeikből inni. A féreg lárvája ekkor jut el a szemgolyó felszínére, majd gyorsan beférkőzik a kötőhártyába, valamint a harmadik szemhéjba.

A tünetek között említendő a könnyezés, kötőhártya-gyulladás, váladékozás, a harmadik szemhéj előre esése. Mivel a tünetek nem súlyosak, ezért a betegség gyakran hosszú ideig észrevétlen marad.

Az állatorvos, amikor megtalálja a gyulladás okát, vagyis a férgeket, elbódítja a kedvencünket, majd csipesszel kiemeli a férgecskéket. Ezek után a kutyát néhány napig specifikus kezelésben részesíti, majd az állat teljesen meggyógyul. Rendszeres féregtelenítéssel gyakran megelőzhető ez a betegség is.

Dr. Dósa Gerő, állatorvos

EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trump nagy sikernek tartja a szíriai ...
Domokos Miklós: „Kinevettük a rettegett ...
Idősbarát programsorozat Kolozsváron

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ