A közönség imádta, a kritikusok mégsem halmozták el díjakkal
90 éve született Steve McQueen amerikai színész
90 éve született Steve McQueen amerikai színész
Vissza

A közönség imádta, a kritikusok mégsem halmozták el díjakkal

Ma lenne kilencvenéves Steve McQueen, az 1960-as és 70-es évek egyik legnépszerűbb amerikai filmszínésze.

Szülei még csecsemőkorában elváltak, apját sosem ismerte, gyermekkorát nagybátyja vidéki farmján töltötte. Anyja később újra férjhez ment és magához vette, de ő több időt töltött balhés kortársaival, mint az iskolában, útja egyenesen vezetett a javítóintézetbe. A formális iskolai oktatásnak 17 évesen fordított hátat, s felcsapott haditengerésznek. Itt későbbi filmjeihez méltó bátorságról tett tanúságot, kitüntetést is kapott, mert egy kiképzési baleset során megmentette öt társát, függelemsértései miatt három év múlva mégis leszerelték.

Ezután New Yorkban alkalmi munkákból élt, az elzülléstől az mentette meg, hogy a színház nagy rajongója lett. Miután részese volt néhány off-Broadway produkciónak, a híres Actors Studio hallgatója lett, ahová kétszáz jelentkező közül egyetlenként vették fel. 1955-ben debütált a Broadwayn, a következő évben már filmet forgatott (Valaki odafönt). Első főszerepét 1958-ban kapta A massza című sci-filmben, és ő lett a Wanted: Dead or Alive című népszerű tévésorozat sztárja is.

Az áttörést 1960-ban a japán Akira Kuroszava szamurájfilmjét vadnyugati közegbe átültető A hét mesterlövész hozta meg számára 1960-ban. Ezután ügynökök, producerek és rendezők álltak sorba ajtaja előtt, ő pedig egyformán hitelesen játszott öntörvényű akcióhőst, romantikus szerelmest, bűnözőt és rendőrt. A második világháborús hadifogolytáborban játszódó A nagy szökés a legnagyobb és a legjobban fizetett sztárok sorába emelte, a Thomas Crown-ügy főszerepét már külön rá írták, hogy szépfiúként elcsábíthassa Faye Dunawayt, a San Franciscó-i zsaruban a motorokat, az autóversenyzést és a száguldást legendásan imádó McQueen maga ült a volán mögé az üldözési jelenetekben. E szenvedélyét elégíthette ki a híres 24 órás autóversenyen játszódó Le Mans című filmben is, amely nem várt csalódásnak bizonyult saját maga, a közönség és a producerek számára is, mivel még készítési költségeit sem hozta be.

1973-ban készült egyik legismertebb és legsikeresebb filmje, a Pillangó, amely a gyilkosságért elítélt francia Henri Charriere önéletrajzi bestsellere nyomán készült. Egy évvel később az évtized legnagyobb költségvetésű, egyben legjobb katasztrófafilmjében, a Pokoli toronyban (1974) tűzoltóparancsnokot alakított, partnere Paul Newman volt. A két egymásra féltékeny sztár a legenda szerint kínosan ügyelt arra, hogy egyiküknek se lehessen több szövege a másiknál és ne mutassa többet a kamera. (Kettejük sorsa már keresztezte egymást, ugyanis McQueent is kiszemelték a Butch Cassidy és a Sundance kölyök főszerepére, de pénzügyi viták miatt nem tudtak vele megegyezni, ezért lett a szerep Newmané.)

McQueen ezután hároméves pihenőt tartott, a nyugalmat úgy biztosította, hogy minden neki elküldött forgatókönyvhöz másfélmillió dolláros csekket kellett mellékelni. A feltételek szerint ha elvállalja a szerepet, jár neki még ugyanennyi, ha nemet mond, a foglalót megtarthatja, a filmezéshez 1977-ben hárommillió dolláros gázsival tért vissza... Játszott az Ibsen nyomán forgatott A nép ellenségében, szemezett a Rambo főszerepével is, de halála miatt a szerepet Sylvester Stallone kapta meg. Utolsó alakítását 1980-ban A vadász című filmben nyújtotta.

A közönség imádta, az egyik legjobban fizetett filmsztár volt, a kritikusok mégsem halmozták el díjakkal: négyszer jelölték Golden Globe-díjra, kétszer elnyerte a Henrietta Award-ot, Oscarra azonban csak 1966-ban a Homokkavicsokban nyújtott alakításáért jelölték. Érdekesség, hogy olyan filmeket utasított vissza, mint A híd túl messze van, a Missouri fejvadász, a Harmadik típusú találkozások, a Piszkos Harry vagy a Francia kapcsolat. A szenvedélyes autó- és motorversenyző McQueen, aki mintegy hatvan jármű birtokában volt, reklámfilmeket is forgatott, persze azokat is busás díjazásért.

A színész magánéletében is „macsó” volt: háromszor házasodott, emellett számtalan futó viszonya is volt. Partnereire még a szakítás után is féltékenykedett, a hatvanas években például nyilvánosan veréssel fenyegette meg a milliárdos Howard Hughest, ha az volt barátnője körül legyeskedik, aki azonnal visszavonulót fújt. Az viszont csak McQueen halála után derült ki, hogy miért követelt a forgatásokon mindig tíz borotvát és tucatnyi farmernadrágot: a csomagot annak a javítóintézetnek küldte el, amelyben néhány évet ő is eltöltött.

Steve McQueen 1980. november 7-én halt meg tüdőrákban a mexikói Juárezben, hamvait a Csendes-óceánba szórták. Halálának közvetett oka nagy hobbija, az autóversenyzés volt, betegségét a versenyeken viselt tűzálló azbesztmellény okozta. 1986 óta csillaga díszíti a Hollywoodi Hírességek Sétányát, bekerült a motorsport dicsőségcsarnokába is. Több popszámot ihletett, Sheryl Crow is írt dalt emlékére, alakját a Quentin Tarantino által rendezett Volt egyszer egy Hollywood című alkotásban Damian Lewis formálta meg.

(Fotó: Getty Images. Szöveg forrása: MTI)


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb rekordot döntött a fertőzések ...
Elke Erb kapta a Büchner-díjat
Porcelánboltban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Telesulis pedagógusokat díjaztak ...
  • Kolozsi Levendula Napok: a lényeg az ...
  • Összeomlott a Bay-kastély Ördögkúton
  • Ne vigy minket a kísértésbe!
  • Megvezetés