A háztartások a bevételek csaknem 85 százalékát kiadások költik el
Vissza

A háztartások a bevételek csaknem 85 százalékát kiadások költik el

A romániai háztartások kiadása 2017-ben 2874 lej volt (1094 lej/fő), és a bevétel 84,7 százalékát jelentette, ez ugyanis 3392 lejre rúgott (1291 lej/fő) – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból.

Az, hogy 85 százalék alá süllyedt a kiadások aránya, azt jelenti, hogy javult a háztartások anyagi helyzete, a gazdasági válság idején 95 százalékot meghaladó arányt regisztráltak. Európai összehasonlításban azonban még mindig nem túl fényes a romániai helyzet, az uniós átlag ugyanis 60 százalék alatt van.

Mint a statisztikai intézet szerdai közleményéből megtudhatjuk, a kiadások legnagyobb hányada élelmiszerre, nem élelmiszer jellegű termékekre, szolgáltatásokra, illetve különböző adókra, illetékekre ment el, mint ahogy számottevő tételt jelentenek a háztartások termeléséhez kapcsolódó kiadások, mint az állatok élelmezése, a termelésben segédkezők kifizetése, az állatorvos kifizetése, vetőmag vásárlása stb.

Beruházásra – úgy mint lakásvásárlásra vagy -építésre, telekvásárlásra, a háztáji termeléshez szükséges gépek, berendezések vásárlására, részvényvásárlásra stb. – igen elenyésző összeg, a bevételek alig 0,5 százaléka jutott.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Horvát fiaskó
Hősiesség
Rókáék

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ