A DIICOT székházába vitték Mihai Lucant, a sikkasztással gyanúsított kolozsvári urológust
Vissza

A DIICOT székházába vitték Mihai Lucant, a sikkasztással gyanúsított kolozsvári urológust

Ma érkezett a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) székházába Mihai Luncan orvos, akit Kolozsvárról vittek a fővárosba, miután szerdán házkutatást tartottak az otthonában. A kihallgatás után az ügyészség eldönti, milyen lépéseket tesznek majd.

Ugyanebben az ügyben ma a Kolozsvári Urológiai és Veseátültetés Klinikai Intézet adminisztratív és gazdasági igazgatóját, Dan Emil Fofiu-Sânpetreanut és Rodica Sanda Baciut is őrizetbe vették. A DIICOT tájékoztatása szerint az ügyben a nyomozás egy bűnszervezet ellen folyik, amelyet Mihai Lucan, Valerian Lucan és Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, a Kolozsvári Urológiai és Veseátültetés Klinikai Intézet alkalmazottai alapítottak, azzal a céllal, hogy az intézet javait felhasználva jogtalan előnyökhöz juttassanak egy céget, a Lukmed Kft-t.

A Kolozsvári Urológiai és Veseátültetés Klinikai Intézetnek a gyanúsítottak állítólag 5,1 millió lejes kárt okoztak azzal, hogy anyagi és humán erőforrásokat használtak fel a Lukmed által működtetett magánklinika számára. A magánklinikán műtött betegeknek ugyanakkor sokkal olcsóbban intézték az intézetbe történő beutalást, mint a szabályok szerint kellett volna. A magánklinika emellett az intézet egy modern, a rák különböző formáinak kezelésére használatos orvosi eszközét is használta.

A DIICOT szerint 2007–2009 között 159 betegen végeztek különböző beavatkozásokat a Lukmed klinikáján egy olyan eszközzel, amely a Kolozsvári Urológiai és Veseátültetés Klinikai Intézet tulajdonát képezte. Az eszközt, amelynek használatához szükséges minden felszerelést az intézet vásárolt meg, engedély nélkül vitték át az intézetből magánkórházba, ahol jelentős, 3000–6700 euró közötti összegeket kértek a betegektől egy-egy beavatkozásért.

A Lukmed klinikáján és az urológiai intézetben már áprilisban is vizsgálódott a DIICOT. A Mediafax akkor úgy értesült, az ügyészek azt vizsgálták, hogyan utalták be hivatalosan az állami intézetbe, majd a magánkórházban kezelték őket.

Mihai Lucan ügyvédje szerdán a sajtónak azt nyilatkozta, az ügyészeknek nincs semmilyen bizonyítékuk, a vádakat pedig „ki tudja, hogy készült” becslésekre alapozzák.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: nem szándékozunk lezárni az ...
Elhunyt az argentinok legendája, Diego ...
Bukaresti kórház folyosóján kezelt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Pozitív emberek pozitív teszttel, ...
  • Országos jelentőségű lelet ...
  • Frankenstein-horror
  • Elhunyt Angi István zeneesztéta
  • Hosszú járvány lesz: 3 év kell a ...