A cukorbetegség első jelei
Diabétlap
Diabétlap
Vissza

A cukorbetegség első jelei

Elég gyakori eset, hogy az érintett személyeknél nem jelentkeznek a cukorbetegség megszokott jelei, így aztán nincs honnan tudnia róla, hogy ő cukorbeteg. Sok olyan esetet látni, amikor a vércukorszint kórosan magas ugyan, de nem éri el azt a kritikus pontot, ami megzavarná a mindennapokat. De attól még sajnos jelen van és a háttérben, csendben dolgozik.

„Szerencsésebb” az 1-es típusú diabétesz?

1-es típusú cukorbetegség esetén általában hamar kiderül, hogy mi a baj. A betegség jellegzetes tünetek kíséretében lép fel. Manapság a diagnózis nem jelent gondot, és a modern inzulinterápia sokat könnyít a betegség szinten tartásában. Gyermekkorban napok-hetek, fiatal felnőtt korban hónapok alatt fejlődhetnek ki a klinikai tünetek. A cukorbetegség ezen típusának jellegzetes tünetei: a sok vizelet, szomjúság, súlyvesztés.

Az „alattomos” 2-es

Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség általában tünetszegényen zajlik. Éveken keresztül is fennállhat anélkül, hogy sejtenék a jelenlétét. Gyakori a véletlen laborvizsgálat miatt felfedezett kórkép. Előfordulhat nemegyszer, hogy súlyos késői szövődményei révén fedezik fel a cukorbetegséget. A 2-es típusú cukorbetegségben gyakori szövődmények a különböző bakteriális fertőzések, amelyek jelentkezhetnek bőrön, húgyutak szintjén, esetleg tüdőgyulladás formájában. Szintén gyakori bizonyos testrészek gombás fertőzése, amely viszketéshez vezet. Jellegzetes továbbá az, hogy a sebek nehezen gyógyulnak, legyen az akár sebészi metszés, akár sérülés helye. Ez a krónikusan magas, nem kontrollált vércukorszint eredménye.

A cukorbetegség tünetei hosszú távon

A betegség előrehaladásával egyre gyakoribbak a fokozott érelmeszesedés következtében kialakuló tünetek. Ezek lehetnek: szívinfarktus, agyi infarktus, veseműködés leállása, látás romlása vagy akár elvesztése. Gyakori lehet a szövődmények tünetmentessége.Pl. fájdalommentes, „néma” infarktus az érzőidegek csökkent működése miatt. Ilyen esetben a csökkent szívműködés hívhatja fel a figyelmet a problémára vagy egy rutin EKG-vizsgálaton veszik észre a korábbi infarktusra utaló jellegzetes elváltozásokat. A végtagi érelmeszesedés a vérellátás zavarához, előbb-utóbb elhalásokhoz vezet. Amennyiben időben nem kap megfelelő kezelést a beteg, végtagi amputáció is szükségessé válhat.

(Elérhetőség: Kisbács, Jupiter utca 4. szám. Tel.: 0371-136662)


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Jereván és Tbiliszi: nyolc nap alatt az ...
Magyar filmek is indulnak a szarajevói ...
Folyó menti szeméthegyek miatt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ