A bürokrácia ellen tüntetnek szerdán a háziorvosok
Vissza

A bürokrácia ellen tüntetnek szerdán a háziorvosok

Az egészségügyi rendszerben uralkodó bürokrácia ellen tüntetnek holnap a kormány épülete előtt a Háziorvosok Országos Társaságának (SNMF) tagjai. Az orvosok a szakma tisztaságáért és az erős alapellátásért vonulnak majd fel.

Az ország minden megyéjéből érkeznek majd a háziorvosok és a betegek szerdán Bukarestbe, hogy a kormány székhelye előtt tüntessenek az egészségügyi rendszer helyzete, elsősorban a túlzott bürokrácia ellen, de amiatt is, hogy egyes recepteket nem lehet kiadni, így a betegek kénytelenek egyik szakorvostól a másikhoz járkálni.

A kormány épülete előtti tüntetés 11 órakor kezdődik, 12-től pedig az orvosok újra elmondják orvosi esküjüket.

Két héttel ezelőtt több száz háziorvos tiltakozott az egész országban az egészségbiztosítási pénztárak előtt, követeléseiket írásban is benyújtották.

„Ezen a módon próbáljuk megmagyarázni követeléseinket, és felhívni a politikum figyelmét arra, hogy olyan szakmai kategória vagyunk, amely az orvosi ellátás 70 százalékát biztosítja, mégis jelenleg a legnagyobb megvetéssel és érdektelenséggel bánnak velünk. Nincs kétoldalúan megtárgyalt és elfogadott szerződésünk, csak formális egyeztetések vannak, olyan a finanszírozásunk, ami 10–15 évvel ezelőtt 9 százalékot jelentett, ma meg már ötöt sem” – mondta a november másodiki tüntetésen Anca Deleanu, a jászvásári háziorvos-érdekképviselet elnöke.

Romániában jelenleg 11 ezer háziorvos dolgozik, mintegy 9500 rendelőben.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Méltatlankodik Klemm az offshore ...
Nem tülekednek a jelöltek Kövesi ...
Pénteki bánat

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ