A bürokrácia ellen tüntetnek szerdán a háziorvosok
Vissza

A bürokrácia ellen tüntetnek szerdán a háziorvosok

Az egészségügyi rendszerben uralkodó bürokrácia ellen tüntetnek holnap a kormány épülete előtt a Háziorvosok Országos Társaságának (SNMF) tagjai. Az orvosok a szakma tisztaságáért és az erős alapellátásért vonulnak majd fel.

Az ország minden megyéjéből érkeznek majd a háziorvosok és a betegek szerdán Bukarestbe, hogy a kormány székhelye előtt tüntessenek az egészségügyi rendszer helyzete, elsősorban a túlzott bürokrácia ellen, de amiatt is, hogy egyes recepteket nem lehet kiadni, így a betegek kénytelenek egyik szakorvostól a másikhoz járkálni.

A kormány épülete előtti tüntetés 11 órakor kezdődik, 12-től pedig az orvosok újra elmondják orvosi esküjüket.

Két héttel ezelőtt több száz háziorvos tiltakozott az egész országban az egészségbiztosítási pénztárak előtt, követeléseiket írásban is benyújtották.

„Ezen a módon próbáljuk megmagyarázni követeléseinket, és felhívni a politikum figyelmét arra, hogy olyan szakmai kategória vagyunk, amely az orvosi ellátás 70 százalékát biztosítja, mégis jelenleg a legnagyobb megvetéssel és érdektelenséggel bánnak velünk. Nincs kétoldalúan megtárgyalt és elfogadott szerződésünk, csak formális egyeztetések vannak, olyan a finanszírozásunk, ami 10–15 évvel ezelőtt 9 százalékot jelentett, ma meg már ötöt sem” – mondta a november másodiki tüntetésen Anca Deleanu, a jászvásári háziorvos-érdekképviselet elnöke.

Romániában jelenleg 11 ezer háziorvos dolgozik, mintegy 9500 rendelőben.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ivan Wernisch cseh költő kapta az idén ...
Robbanószerkezetet találtak Soros ...
Ítéletre várva: a Mikó-ügy részletei, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ