A bezárkózó egyház ébredése
Vissza

A bezárkózó egyház ébredése

A Szentlélek kitöltetésének ünnepén az egyház visszatérhet a gyökereihez, ha csak három napra is, és ebből tud új lendületet nyerni. A kezdet, az első pünkösd a kiindulópont, az egyház születésnapja. Ekkor a tanítványok együtt voltak nagy félelemmel, és bezárkózva várták, hogy mi lesz velük. Így vagyunk némiképpen mi is. Óvatosan visszahúzódunk, legjobb esetben a felújított templomaink falai közé.

A környezetünkben ható erők lendülete elől egyre inkább bezárkóznak a keresztyén felekezetek is templomaikba, jobb időt remélve. Egyre inkább ez tapasztalható a református egyház berkeiben is. Természetes folyamatnak is mondható, ha az európai társadalmunkra jellemző hatalmas romlást és értékvesztést vesszük figyelembe. Egyre inkább kiszorul a társadalomból az egyház. Vannak akik Európa-szerte ezt siettetik is. Más kontinenseken valóságos keresztyénüldözés folyik.

Az egyház mindig akkor újult meg, amikor kinyílt az őt körülvevő társadalom felé, és kilépett a számára idegen, mégis fontos köztérbe. Erre lenne ma is szükség, a bezárkózó egyház ébredésére. Ezt nem lehet programok, tervek vagy összefogás által elérni. Ehhez bátorság kell. Az a bátorság, amellyel az ír szerzetesek elindultak a középkor elején az elvadult európai kontinenst megtéríteni, amellyel Luther kiállt a birodalmi gyűlés elé az újkor hajnalán, és kimondta, hogy egyháza beteg. Ezt a bátorságot pedig csak a Szentlélek adhatja.

A megújulás belső mozgatórugója, a Szentélélek adhat erre bátorságot, ahogy adott akkor, amikor az első pünkösdkor Péter vezetésével a tanítványok kiléptek a felsőházból, ahol bujdostak, és prédikálni kezdtek Jeruzsálemben és mind az egész világon.

Adja az Isten, hogy a Szentlélek ezen az ünnepen feltöltse lelkünket, és a társadalmi hatások ellenére vállalni merje az egyház a társadalomban térítő, nevelő munkáját. Ez csak a Szentlélek által ihletett tagokon keresztül lehetséges.

Az írás a Szabadság napilap Református Híradó című mellékletében jelent meg, amely itt olvasható.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Biztonsági öv nélküli vezetésért ...
Kelemen Hunor: a román EU-elnökség fő ...
Cioloș: el kell kerülni az enklávék ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Visszahelyeznék a Sissi-szobor ...
  • Még nincs vége
  • „Ahogyan élek, az a hazám”
  • Szépen hangzó szavak mellett jó ...
  • Kutyából szalonna