A BBTE a legelső romániai egyetem az újabb nemzetközi rangsorok szerint
Vissza

A BBTE a legelső romániai egyetem az újabb nemzetközi rangsorok szerint

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem továbbra is megőrizte helyét a világ egyetemeinek legjobb 5 százaléka között a 2017 nyarán közzétett legfrissebb nemzetközi egyetemi rangsorok alapján, amelyek irányadónak számítanak az európai és nemzetközi akadémiai közegben.

A BBTE az egyedüli romániai egyetem, amely jelen van az Academic Ranking of World Universities/ARWU – közismertebb nevén a „sanghaji lista” – rangsorában, amely a legrégebbi és egyben a legtekintélyesebb nemzetközi egyetemi rangsornak számít, a kiértékelés során alkalmazott kiválósági mutatók, azaz az oktatás minősége és a kutatási eredmények vonatkozásában. A sanghaji listán a Babeş–Bolyai Tudományegyetem nemzetközi szinten a 601–700. helyet foglalja el.

 „A BBTE az országból elsőként került be az egyik legszűkkörűbb nemzetközi egyetemi rangsorba, az ARWU/sanghaji listára, amely számunkra bátorítást jelent. A további rangsorok esetében is figyelemre méltó a BBTE teljesítménye, ugyanis valamennyi rangsorban országosan a legelső helyen szerepel (egyetlen kivételtől eltekintve: a SCImago listán országos szinten a második helyen vagyunk). A gépészmérnöki szakterületen elért helyezés – az ARWU/sanghaji listán világszinten a 37. hely a 300 közül (az első helyet a Cambridge-i Egyetem foglalja el) – kivételes teljesítmény, amellyel egyetemünk olyan neves felsőoktatási intézményeket előzött meg, mint a Columbia Egyetem (51–75.), az Oxford Egyetem (51–75.) és a Pennsylvania Állami Egyetem (51–75.) – nyilatkozta Daniel David a BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért, valamint a tudományos kiadványokért felelős rektorhelyettese.

A BBTE országos szinten legelső, világviszonylatban pedig a 601–800. helyen szerepel az egyetemek nemzetközi rangsorolásának egyik legösszetettebb listája, a Times Higher Education Ranking/THE szerint, amelynek összeállításakor az oktatáshoz, a kutatáshoz, a társadalmi-gazdasági szférával való viszonyhoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz fűződő kritériumokat veszik figyelembe.

A tekintélyes kutatási eredményekre fókuszáló University Ranking by Academic Performance/URAP nemzetközi egyetemi rangsor szintén legelső helyre teszi a Babeş–Bolyai Tudományegyetemet a romániai felsőoktatási intézmények közül. Az URAP szerint nemzetközi szinten a BBTE a 728. helyen található, a Bukaresti Műszaki Egyetem a 751., míg a Bukaresti Tudományegyetem a 791. helyen szerepel.

A SCImago Institutions Ranking/SIR, amelynek összeállításakor a kutatási mutatókat veszik figyelembe, országos szinten a második helyen szerepelteti a BBTE-t (ez nemzetközi szinten az 583. helyet jelenti). Legelső helyen a Bukaresti Műszaki Egyetem szerepel (nemzetközi szinten az 545. helyen), a harmadik helyen a kolozsvári Műszaki Egyetem (nemzetközi szinten a 613. hely) jelenik meg.

A Webometrics rangsorban (Ranking Web of Universities/WU), amely egyike a legátfogóbb egyetemi rangsoroknak, és amelynek összeállításakor akadémiai és online jelenléti mutatókat is figyelembe vesznek, a BBTE világszinten a 865. helyen van, és ezzel a legjobb romániai egyetemnek minősül. A romániai egyetemek közül országosan a Bukaresti Tudományegyetem a második (nemzetközi szinten az 1162. hely), míg a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem a harmadik (nemzetközi szinten az 1321.) helyet foglalja el.

A BBTE országos szinten legelső helyen szerepel az uniRank rangsorban is, amely láthatóságuk/internetes népszerűségük alapján elemzi az egyetemeket.

„Az elért eredményeket értékelnünk kell a romániai felsőoktatási rendszerben tapasztalható krónikus alulfinanszírozottság tükrében is. Példának okáért, a BBTE, amely romániai egyetemként a sanghaji lista 601–700. helyén szerepel, legalább tízszer kisebb költségvetéssel rendelkezik, mint az ARWU/Shanghai 500-as mezőnyében szereplő egyetemek jelentős hányada. Amennyiben a teljesítmény a költségvetésre is számíthatna, a BBTE például bekerülne az ARWU/Shanghai Top 500-as lista legelső felébe mutatott rá Daniel David.

2017-ben világszinten közel 27 ezer egyetem működik.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Időutazás a Transylvania Barokk ...
Zene és festészet szimbiózisa Zoltán ...
Európában közeleg, mégis messze az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ