„Bestiával” küldjünk iskolatáskát afrikai diákoknak
Deák Albert és Cătălin Priscorniță januárban kel útra
Deák Albert és Cătălin Priscorniță januárban kel útra
Vissza

„Bestiával” küldjünk iskolatáskát afrikai diákoknak

Tanfelszereléseket visz afrikai gyerekeknek a Transilvania 4 Sierra Leone (T4SL) csapata: Deák Albert és Cătălin Priscorniță vállalkozók, a terepjáróversenyek szerelmesei, valamint a négykerekű „Bestia”. Elsősorban diákok adományozhatnak tanszerekkel megpakolt iskolatáskákat december 20-ig, de magánszemélyek, cégek, intézmények is csatlakozhatnak. A T4SL csapata összeköti a szórakoztatót a hasznossal: a 2020-as Budapest-Bamako rali alkalmával tanfelszerelést visznek Sierra Leone iskolásainak. A 2005 óta évente megszervezett rali útvonala ezúttal az afrikai kontinens nyugati térségét szeli át. A pálya látványosságán túl korábbi tapasztalatai alapján a kolozsvári csapat számít a terep nehézségeire, de akár váratlan kihívásokra is a térség ingatag politikai és szociális helyzete miatt. Így indul el január 31-én Budapestről a legalább 8235 kilométeres útvonalon a T4SL csapat „három tagja”: Deák Albert, Cătălin Priscorniță és a „Bestiának” becézett jármű, egy Toyota Land Cruiser.

BÖNDI ORSOLYA

Kezdjük a sort a csapat harmadik tagjának bemutatásával: a „Bestiának” becézett jármű nem más, mint egy Toyota Land Cruiser. Deák Albert vállalkozó, bioenergia-terapeuta, szenvedélye az úszás (7 éve okleveles búvár), motorozás, autóversenyzés. Korábban átúszta a nevadai Pyramid-tavat, a kaliforniai Tahoe-tavat, az olasz Laggo Magiorét és természetesen a tarnicai tavat. A sivatagi autóversenyzés fogalmával évekkel ezelőtt Tunéziában találkozott, azóta már több kontinensen szervezett futamokon vett részt. Cătălin Priscorniță vállalkozó, a Blitz Imobiliare ingatlanügynökség alapítója, rajong a terepjáróversenyekért. A csapat több versenyen vett részt, a világ legnagyobb offroad versenyének számító Budapest–Bamako ralit is már két alkalommal teljesítette.

A 17 napos január-februári offroad versenyen a táv teljesítése mellett útjuk célja több ezer Sierra Leone-i gyereket megörvendeztetni tanfelszerelésekkel töltött iskolatáskákkal, amelyeket erdélyi diákok adományoznak és készítenek elő számukra. Bár Sierra Leonében az oktatás ingyenes és kötelező, az iskoláskorú gyerekek 30 százalékénak nincs hozzáférése az oktatáshoz, ennek hátterében igen gyakran a tanszerek hiánya áll. Az sem szokatlan, hogy 4-5 diák osztozik egyetlen tankönyvön.

Itthon a szülők sokszor évente új iskolatáskát vesznek gyermekeiknek akkor is, ha az előző táskának semmi baja, ugyanakkor gyakran maradnak meg jó állapotú, használatlan iskolai tanszerek, amelyek sokszor ott hányódnak az íróasztalon, iskolatáskában, fiókokban, miközben a világ másik végén élő gyermekek számára akár az iskolába járás lehetőségét is megteremthetnék. Ha a te szobádban is ott kallódik tucatjával ceruza, radír, füzet, vízfesték, igen egyszerűen adományozóvá válhatsz a T4SL csapat kezdeményezéséhez kapcsolódva: előkészíthetünk egy iskolatáskát ezekkel a már fölöslegesnek számító tárgyakkal, legyünk akár tanulók, egyetemisták, nagymamák, cégek, vállalkozók vagy intézmények. A T4SL honlapja (transilvania4sierraleone.ro) szerint a táska tartalmazhat iskolai felszereléseket, kisebb játékokat, gyerekek által készített rajzot, angol nyelvű üzenetet, vagy akár az adományozó fényképét.

A projektben részt vevő cégek és iskolák által összegyűjtött adományok elszállítását a csapat biztosítja. Az egyéni adományozók a táskákat leadhatják a Blitz Imobiliare irodáiban Kolozsváron (Korvin tér/Piata 1 Mai 4-5. szám), Szászfenesen (Eroilor utca 21. szám), Brassóban (Mihai Kogălniceanu utca 15. szám), illetve Kolozsvár főterén, a karácsonyi vásár helyszínén felállított standnál.

Bár az adományok átadásával egybekötött rali csak január 31-én kezdődik, az adománygyűjtés december 20-ig tart, mivel az adományok csoportosítása és a tengeri szállítás is igen időigényes. A Budapestről induló verseny európai végcélja Spanyolország déli része, onnan a részvevők áthajóznak a Földközi tengeren Marokkóba, majd Mauritánián, Szenegálon, Guineán áthaladva érkeznek Sierra Leonéba, az adományokkal együtt.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kormányfő: a szabadban kocogóknak nem ...
Megőrizte veretlenségét a Kolozsvári ...
Úzvölgyi katonatemető - Több százan ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ