A barátságnak nincsenek határai
Vissza

A barátságnak nincsenek határai

A derecskei Mese-Vár Óvoda és Bölcsőde és a kolozsvári Babszem Jankó Óvoda közötti nemzetközi partnerkapcsolat ápolását célzó találkozót szerveztek Kolozsváron 2020. február 28-29-én. Az esemény házigazdája, a Babszem Jankó Napközi Otthonos Óvoda vezetője, Mureşan Violeta-Ioana és a derecskei intézmény képviselője, Nagy Éva örömmel nyugtázta, hogy szükség van az intézmények közötti kapcsolatra, tapasztalatcserére, amelynek lényege alapjában véve a különböző oktatási rendszerek, tényezők feltérképezése, összehasonlítása, módszerek megbeszélése. Elismerték, hogy mindannyiunk feladata tenni az oktatás újításáért, fejlesztéséért a gyermekpalánták érdekében.

A partnerkapcsolat célja megismertetni a két ország gyermekeivel a szomszédos kultúrát, nyelvet, népművészetet, szem előtt tartva az egyenlőség, testvériség elveit. A projekt eseményeit havi beszámolókkal, fényképekkel, hasonló jeles alkalmak megünneplésének bemutatásával tartják számon.

A kétnapos esemény gazdag programmal fogadta a derecskei nyolc óvónőt: pénteken délelőtt a Bácsi út 56 szám alatt működő tagóvodának román tagozatú Katica csoportjában márciuska témakörű nyílt tevékenységen vehettek részt, majd délután a magyar tagozatú Méhecskékkel búcsúztatták el a telet boszorkányvarázslás, Farsang Döme égetése és interaktív farsangi mulatságon. A tevékenységek közötti időt beszélgetésekkel, tapasztalatcserével, a Babszem Jankó Óvoda három épületének meglátogatásával, nevelési stratégiák megosztásával, a román oktatási rendszer dokumentációjának ismertetésével, illetve a jellegzetes határtalan vendégszeretet megnyilatkoztatásával – ízletes ebéddel, meglepetésekkel – fűszerezték a házigazdák. Másnap, azaz szombaton Torockóra látogattak, ahol a rendhagyó farsangtemetés szemlélői lehettek, néprajzi múzeumot látogattak, ebéd után pedig az elmaradhatatlan somogyi kalácsot kóstolhatták. A Székelykő látványa, a kristálytiszta forrásvíz, a friss levegő és Torockó illata útravalóul szolgált a vendégeknek.

Örömmel mondhatjuk, hogy a már hat éve fennálló derecske-kolozsvári barátság nemcsak a pedagógusoknak, hanem az óvodásoknak is hasznára válik, élményekkel és ötletekkel gazdagítva mindkét partneróvoda közösségét.

Gergely Erika Magdolna óvodapedagógus,  szervező


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Andrzej Duda nyerte a választást ...
Kína szankciókkal válaszol az ujgurok ...
Épségben olvadtak ki a francia Alpokban ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ