A barátságnak nincsenek határai
Vissza

A barátságnak nincsenek határai

A derecskei Mese-Vár Óvoda és Bölcsőde és a kolozsvári Babszem Jankó Óvoda közötti nemzetközi partnerkapcsolat ápolását célzó találkozót szerveztek Kolozsváron 2020. február 28-29-én. Az esemény házigazdája, a Babszem Jankó Napközi Otthonos Óvoda vezetője, Mureşan Violeta-Ioana és a derecskei intézmény képviselője, Nagy Éva örömmel nyugtázta, hogy szükség van az intézmények közötti kapcsolatra, tapasztalatcserére, amelynek lényege alapjában véve a különböző oktatási rendszerek, tényezők feltérképezése, összehasonlítása, módszerek megbeszélése. Elismerték, hogy mindannyiunk feladata tenni az oktatás újításáért, fejlesztéséért a gyermekpalánták érdekében.

A partnerkapcsolat célja megismertetni a két ország gyermekeivel a szomszédos kultúrát, nyelvet, népművészetet, szem előtt tartva az egyenlőség, testvériség elveit. A projekt eseményeit havi beszámolókkal, fényképekkel, hasonló jeles alkalmak megünneplésének bemutatásával tartják számon.

A kétnapos esemény gazdag programmal fogadta a derecskei nyolc óvónőt: pénteken délelőtt a Bácsi út 56 szám alatt működő tagóvodának román tagozatú Katica csoportjában márciuska témakörű nyílt tevékenységen vehettek részt, majd délután a magyar tagozatú Méhecskékkel búcsúztatták el a telet boszorkányvarázslás, Farsang Döme égetése és interaktív farsangi mulatságon. A tevékenységek közötti időt beszélgetésekkel, tapasztalatcserével, a Babszem Jankó Óvoda három épületének meglátogatásával, nevelési stratégiák megosztásával, a román oktatási rendszer dokumentációjának ismertetésével, illetve a jellegzetes határtalan vendégszeretet megnyilatkoztatásával – ízletes ebéddel, meglepetésekkel – fűszerezték a házigazdák. Másnap, azaz szombaton Torockóra látogattak, ahol a rendhagyó farsangtemetés szemlélői lehettek, néprajzi múzeumot látogattak, ebéd után pedig az elmaradhatatlan somogyi kalácsot kóstolhatták. A Székelykő látványa, a kristálytiszta forrásvíz, a friss levegő és Torockó illata útravalóul szolgált a vendégeknek.

Örömmel mondhatjuk, hogy a már hat éve fennálló derecske-kolozsvári barátság nemcsak a pedagógusoknak, hanem az óvodásoknak is hasznára válik, élményekkel és ötletekkel gazdagítva mindkét partneróvoda közösségét.

Gergely Erika Magdolna óvodapedagógus,  szervező


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Idén már biztosan nem lesznek ...
Otthonról színházat – online ...
A legtöbb idegenlégiós csapata a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ