6. Oviolimpia: gyerekkorban megkedvelni, igényelni a mozgást
Vissza

6. Oviolimpia: gyerekkorban megkedvelni, igényelni a mozgást

Több tucatnyi lelkesen zsivajgó óvodás töltötte meg ma délelőtt a kolozsvári Sonia Iovan sporttermet, versenyre készen, hiszen a 6. Oviolimpia próbái álltak előttük. A Csemete Református Óvoda és a Csemete Alapítvány által szervezett, óvodák közötti megmérettetés iránt idén sem lanyhult az érdeklődés, 17 óvodából 21 csoport érkezett. A Kovács Éva sportpedagógus által elmagyarázott és irányított versenyszámokban fürgeségre, pontosságra, összpontosításra, jó csapatmunkára egyaránt szükség volt, nem szólva a játékszabályok betartásának kötelező voltáról. A kis versenyzők valamennyien figyelemre méltó ambícióval, jókedvvel, a lehető legjobban teljesítették a próbákat, a kellő hévvel és egészséges versenyszellemmel. „A megmérettetés célja egyrészt az, hogy ez a nap mozgással telített legyen, s a gyerekek ezzel is meggyőzhetők arról, hogy mozogni jó, ösztönözhetők a mozgásra” – magyarázta Lészai Lehel, a Csemete Óvodát is működtető alapítvány igazgatója.

Az ügyességi akadálypálya mozzanatai sorrendjének megjegyzése is jó összpontosítást igényelt: a csapatok minden tagjának bele kellett ugrania egy hullahopp karikába, azt derékmagasságig emelnie, a pályán elhelyezett bójákat megkerülve, kígyózva végigszaladnia az útvonalon, a magával vitt karikát egy babzsákkal jelzett helyre letenni, majd tornamatracon átbukfenceznie. A bukfenc végén egy labdát egyik hullahopp karikából a másikba kellett áthelyeznie, visszaszaladnia az első mozzanat végén letett karikához, azt újra derékmagasságig emelnie, majd kígyózva visszafutnia a rajtvonalhoz, hogy a következő indulhasson.

A második próba célba dobás volt: állásból kellett minden csapattagnak egy babzsákot a tőle két méterre fekvő karikába bedobnia. A harmadik versenyszám az egyensúly megtartására épült, a lehető leggyorsabban kellett végighaladniuk a versenyzőknek a földre helyezett koordinációs létra vastag vonalán, de kizárólag csak azon. A negyedik próbatétel, akárcsak az igazi olimpián, a váltófutás volt, ez esetben babzsák-váltó, amelyben a babzsákot vivő futónak egy bóját is meg kellett kerülnie, majd átadnia a zsákocskát a rajtvonal mögött kinyújtott karral várakozó csapattársnak.

Lészai Lehelt, a Csemete Óvodát is működtető alapítvány igazgatóját arról kérdeztük, mit jelenthet szerinte ma az Oviolimpia a magyar óvodák közössége számára. – A rendezvény ötlete annak folytán született meg, hogy rájöttünk: a mai, mozgásszegény világban a gyermekek jó része nincs szokva a gyalogláshoz, a túraszerű kiránduláshoz, márpedig az egészséges életmódhoz hozzátartozik a rendszeres mozgás, torna is – mondta Lészai Lehel.

A Csemete Alapítvánnyal együttműködő sportpedagógus, Kovács Éva a gyermekek életkorához igazítva dolgozta ki a versenyszámokat. A próbák úgy vannak kitalálva, hogy az óvópedagógusok is ízelítőt kapnak abból, miként lehet mozgásra alapozó különféle feladatokat kidolgozni, amelyek leegyszerűsítve akár óvodai környezetben is alkalmazhatók. 21 csapatból 15 kolozsvári, hat pedig Kolozsvár közeli településeken működő ovikból érkezett, így volt lehetőség ismerkedésre, a tudás összemérésére is. „A lényeg az, hogy megkedveljék a mozgást, a sportot, s ez így is történt: a gyerekek óriási lelkesedéssel adták át magukat a mozgás örömének. Márpedig, ha már gyerekként megtapasztalják mindezt, akkor fiatalként, felnőttként is igényelni fogják a rendszeres mozgást, ez pedig ahhoz járul hozzá, hogy egészségüket megőrizzék” – hangsúlyozta Lészai Lehel.

A csapatok mindegyikének teljesítményét értékelték, kupával honorálták és különállóan minősítették: a Bambi óvoda Nyuszikák versenyzői voltak a legjobb csapatjátékosok, a kisbácsi Constantin Brâncoveanu Általános iskola óvodájának Sünlegények nevű csapata a legmerészebb volt, a szamosújvári Elvarázsolt házikó óvoda Fürge Törpéi pedig a legkitartóbbak. Ugyanennek az ovinak a Jópajtások csapata a legfegyelmezettebbnek bizonyult, a Hársfaillatú napközi Kismackói a legvidámabbak voltak. A János Zsigmond Unitárius Kollégium Napsugarak csapata a leggyorsabb, a magyarfenesi óvoda Sünikék csoportja a legfigyelmesebb, a Mesék házikója óvoda Mókusai a legpontosabbak, a Méhecske óvoda Zümi csapata pedig a legbátrabb volt a versenyen. A Babszemjankó óvoda Méhecskék csapata a legtürelmesebbek minősítést, a Mikó Óvoda Mikósok csoportja a legjátékosabbak értékelést kapta. A Napsugár napközi Napsugarai a legtörekvőbbek, a Református Csemete Napköziotthon Cinegék csapatba gyűlt versenyzői a legegyüttműködőbbek voltak. A Szentjánosbogár napköziotthonos óvoda Szivárvány csapatát tekintették a legösszetartóbbnak, a Tóvidéki Református Óvoda Lurkóit a legsegítőkészebbeknek. A Széki gimnázium óvodájának Napocska csapata a legélelmesebb, a Szent Imre Római-Katolikus Óvoda Csillag csoportja a legodaadóbb volt. A Törpék Akadémiája napközi óvoda Madárkái a legszemfülesebbek voltak, a Vidám vonatocska napközi óvoda Bóbita csapata a legmókásabb, s a Széki óvodának a Széki csapata a legsportosabb volt a zsűri szerint.

A sok mozgással, játékkal és vidámsággal teli megmérettetés, akárcsak előző napon, a paralimpia után, felszabadult hangulatban pizzázással zárult.

Borítókép: Bethlendi Tamás felvétele 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában márciusban ...
Jövő héten vetítik Nagy Dénes filmjét a ...
Megoszlanak a vélemények a nemrég ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ