50–100 lej bírság a román állampolgároknak, akik nem töltik ki az ANAF kérdőívét
Vissza

50–100 lej bírság a román állampolgároknak, akik nem töltik ki az ANAF kérdőívét

A pénzügyminisztérium pontosítást közölt annak kapcsán, hogy 2018. január elsejétől minden román állampolgárt, aki elhagyja az országot, arra köteleznek, hogy kitöltsön egy kérdőívet, ellenkező esetben megbírságolják.

„Azt követően, hogy a sajtóban olyan információk láttak napvilágot, amelyek szerint arra kötelezik a román állampolgárokat, akik kiutaznak Romániából, hogy ki kell tölteniük egy kérdőívet, annak elmulasztása pedig 50 és 100 lej közötti bírsággal jár, a következő megjegyzéseket tesszük:

Annak érdekében, hogy meg lehessen határozni, hogy egy román vagy külföldi állampolgárnak mennyit adót kell fizetnie a határon túl és Romániában megvalósított jövedelme után, különleges űrlapot kell kitölteniük. Így azok a külföldi állampolgárok, akik több mint 183 napot tartózkodnak Romániában, kötelesek 30 nappal a távozásuk előtt benyújtani a kimondottan nekik szóló formanyomtatványt, hogy ne tudják elkerülni a romániai adózást.

Ez a formanyomtatvány hasznos a romániai adóhatóságoknak abban, hogy megállapítsák a magánszemélyek romániai tartózkodását, de a román állampolgároknak is, akik a romániai adóhatóságoktól olyan űrlapokat kérnek, amelyeket tőlük a külföldi adóhatóságok kérnek.

Ez az előírás már 2012. óta létezik a romániai törvénykezésben, az adótörvénykönyv rendelkezik róla.

Hasonló űrlapokat használnak az Európai Unió tagállamaiban és más országokban is, és ezt a formanyomtatványt használják a romániai és a külföldi adóhatóságok adatcserére is.

A dokumentumban szereplő információk elkerülhetővé teszik a kettős adózást.

Megjegyezzük, ezt az űrlapot on-line is be lehet majd nyújtani” – mutat rá közleményében a pénzügyminisztérium, amely cáfolja ugyanakkor a sajtóban megjelent drasztikus bírságokat a kérdőív kitöltésének elmulasztása esetén: a büntetés 50 és 100 lej közötti összeg lesz.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hatósági felügyelet alatt Sebastian ...
Holnap Mesterségek Vására az Arénában
Erdély és Partium középiskolásai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ