50–100 lej bírság a román állampolgároknak, akik nem töltik ki az ANAF kérdőívét
Vissza

50–100 lej bírság a román állampolgároknak, akik nem töltik ki az ANAF kérdőívét

A pénzügyminisztérium pontosítást közölt annak kapcsán, hogy 2018. január elsejétől minden román állampolgárt, aki elhagyja az országot, arra köteleznek, hogy kitöltsön egy kérdőívet, ellenkező esetben megbírságolják.

„Azt követően, hogy a sajtóban olyan információk láttak napvilágot, amelyek szerint arra kötelezik a román állampolgárokat, akik kiutaznak Romániából, hogy ki kell tölteniük egy kérdőívet, annak elmulasztása pedig 50 és 100 lej közötti bírsággal jár, a következő megjegyzéseket tesszük:

Annak érdekében, hogy meg lehessen határozni, hogy egy román vagy külföldi állampolgárnak mennyit adót kell fizetnie a határon túl és Romániában megvalósított jövedelme után, különleges űrlapot kell kitölteniük. Így azok a külföldi állampolgárok, akik több mint 183 napot tartózkodnak Romániában, kötelesek 30 nappal a távozásuk előtt benyújtani a kimondottan nekik szóló formanyomtatványt, hogy ne tudják elkerülni a romániai adózást.

Ez a formanyomtatvány hasznos a romániai adóhatóságoknak abban, hogy megállapítsák a magánszemélyek romániai tartózkodását, de a román állampolgároknak is, akik a romániai adóhatóságoktól olyan űrlapokat kérnek, amelyeket tőlük a külföldi adóhatóságok kérnek.

Ez az előírás már 2012. óta létezik a romániai törvénykezésben, az adótörvénykönyv rendelkezik róla.

Hasonló űrlapokat használnak az Európai Unió tagállamaiban és más országokban is, és ezt a formanyomtatványt használják a romániai és a külföldi adóhatóságok adatcserére is.

A dokumentumban szereplő információk elkerülhetővé teszik a kettős adózást.

Megjegyezzük, ezt az űrlapot on-line is be lehet majd nyújtani” – mutat rá közleményében a pénzügyminisztérium, amely cáfolja ugyanakkor a sajtóban megjelent drasztikus bírságokat a kérdőív kitöltésének elmulasztása esetén: a büntetés 50 és 100 lej közötti összeg lesz.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az erdélyi tudományosság egyik ...
Ötkarikacsapás
Régi vita, még régebbi kihívások

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ