4500 iskola kap wireless internetkapcsolatot uniós pénzekből

4500 iskola kap wireless internetkapcsolatot uniós pénzekből
A távközlési minisztérium, valamint az európai uniós alapokért felelős tárca képviselői aláírták az Országos Integrált Platform – Wireless Campus elnevezésű projekt finanszírozásáról szóló szerződést az Országos Informatikai Hálózat az Oktatásért és Kutatásért Ügynökséggel.

A Wireless Campus elnevezésű program keretében legkevesebb 2000 romániai iskolában teremtik meg az OER és a WEB 2.0 típusú szolgáltatások eléréséhez szükséges technikai infrastruktúrát, további 4500 iskolának biztosítanak wireless internetkapcsolatot, s 15 százalékkal növelik az internetet használó tanárok számát.

A most megkötött szerződés teljes értéke 44,95 millió euró, a kivitelezésre pedig 36 hónap áll a rendelkezésre. A projekt haszonélvezőinek – tanárok és diákok – száma meghaladja az egymilliót.

A projekt az Európai digitális menetrend (Európa 2020) része. Az Európa 2020 az Európai Unió 2010–2020 közötti 10 éves stratégiája, amely a közösségi szakpolitikákat és költségvetést, valamint a tagállamok kapcsolódó eszközeit az „intelligens, fenntartható és befogadó” gazdasági növekedésnek veti alá.

A beruházást a versenyképességi operatív program keretében valósítják meg, amelynek keretében a jelenleg zajló költségvetési ciklusban 1,32 milliárd euró áll rendelkezésre az Európai Regionális Fejlesztési Alap révén.