3SI: Közös „lélegzésre” buzdított Juncker
Vissza

3SI: Közös „lélegzésre” buzdított Juncker

„Kiválónak” minősítette Klaus Johannis államfő a Három Tenger Kezdeményezés (3SI – Three Seas Initiative) Bukarestben zajlott, hétfőn kezdődött kétnapos csúcstalálkozóját a mai munkálatokat záró sajtótájékoztatón. Az államfő szerint az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő tizenkét uniós országot tömörítő 3SI a román belpolitikai nehézségek ellenére sikeres volt, kézzelfogható eredményekkel járt, az ország javát s a gazdasági fejlődést szolgálta. A következő találkozót Szlovéniában tartják jövőre.

A csúcsstalálkozót kisebb incidensek zavarták meg: Áder János magyar államfő végül nem jutott el Bukarestbe, mivel repülőgépét technikai okok miatt nem engedték felszállni. Ugyanakkor Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Viorica Dăncilă román kormányfő tervezett repülőtéri találkozója is csupán hajszálón múlott.

A Három Tenger Kezdeményezés (3SI) immár harmadik csúcstalálkozóját szervezte meg idén, az előző kettőt Dubrovnikban (2016), illetve Varsóban (2017) tartották. A bukaresti értekezlet alapvető célkitűzése volt, hogy a részt vevő országok politikai támogatásukat adják az energetikai, szállítási és digitális összeköttetés megvalósítását célzó regionális projektekkel kapcsolatban.

Klaus Johannis államfő a hivatalosságoknak ünnepi vacsorát szervezett hétfőn este a Cotroceni-palotában, majd moderálta a keddi plenáris ülést. A megbeszélések központi témáit az energetikai, szállításügyi és a digitális kapcsolatok képezték. Az értekezlet megnyitóján Johannis hangsúlyozta, az Európai Uniónak (EU) és az Amerikai Egyesült Államoknak politikai, gazdasági, biztonságpolitikai vonatkozásokban is „közelebb kell kerülniük egymáshoz”. Úgy vélte, az erőteljesebb amerikai gazdasági jelenlét biztonságosabbá tenné a régiót.

„Szilárd meggyőződésem, hogy életbevágóan fontos a transzatlanti kapcsolat, mert ez képezi a nyugati civilizáció gerincét” – fogalmazott Johannis. Az államfő azt is kiemelte, Románia erősen elkötelezett az EU iránt, ez határozza meg a 3SI kezdeményezéssel való viszonyát is. A 3SI Johannis megállapítása szerint politikai és fogalmi értelemben is felnőtté vált, kész konkrét projektek megvalósítására. Johannis ezt követően részt vett egy államelnöki plenáris ülésen horvátországi, lengyelországi és ausztriai hivatali kollégája, valamint Corina Creţu regionális politikáért felelős uniós biztossal együtt – közölte az Agerpres hírügynökség.

Juncker: Európa már alig lélegzik

Jean-Claude Juncker a plenáris ülésen mondott beszédében kifejtette, hogy a befektetések jogállami keretek nélkül „értelmetlenek”. A résztvevők közül jó néhányan megmosolyogták az uniós vezető megjegyzését, miszerint, „ minden alkalommal, amikor értekezleten a jogállamiságról beszél, a hallgatóságban tüsszögnek.” Juncker azt is megállapította, hogy szerinte Európa „kezd lélegzet nélkül maradni, mivel nem lélegzik mindkét tüdejével, a keletivel és a nyugatival.” Ezért „az együttműködésre kell törekednünk, a Keletnek és Nyugatnak közös nyelvet kell használnia” – fejtegette a tisztségviselő, arra kérve Klaus Johannist, bátorítsa „új kommunikációs csatornák kialakítását a kontinens nyugati és keleti tüdeje között.”

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az értekezleten arról beszélt, az európai uniós tagállamoknak erőteljesebben kell összpontosítaniuk arra, hogy „megszabaduljanak a rossz örökségtől”, a 3SI kezdeményezés pedig támasz lehet ennek a törekvésnek a megvalósításában. Közép-Európa főként gazdasági megerősödése által szolgálhatja Európát – emelte ki a kormányfő. Johannishoz hasonlóan hangsúlyozta, a kezdeményezés tagállamai hisznek az észak-atlanti együttműködésben.

Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő azt emelte ki, hogy geopolitikai kontextusba helyezve a dolgokat, a 3SI fő célja: „Közép-Európát” az EU-nak egyfajta „hátgerincévé tegye”, erősítse az európai államok közötti kohéziót és a transzatlanti kapcsolatokat.

Rick Perry amerikai energiaügyi államtitkár nyilatkozatában hangsúlyozta, a 3SI országai megbízható partnerként számíthatnak energetikai téren az Amerikai Egyesült Államokra. Megállapítása szerint Közép-Európa, és általában Európai folyton kihívásokkal szembesül, mivel a gáz- és kőolajszolgáltatást a régióban Oroszország uralja. Európának az orosz gáztól való függősége 30 százalékról 40-re növekedett, ami aggasztó – vélte Perry, aki szerint a biztonságot szolgálja az energiaforrások változatossága.

A repülőgép meghibásodása miatt Áder János köztársasági elnök nem utazott el kedden reggel Bukarestbe, a Három Tenger Kezdeményezés találkozójára – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel. A közlemény szerint az államfőt a bukaresti magyar nagykövet képviselte a programon.

A 3SI kezdeményezésben résztvevő 12 ország államfői, illetve megbízottaik kedden zárónyilatkozatot fogadtak el, amelyben leszögezték: egyetértenek abban, hogy a 3SI által a térség országai összehangolt módon cselekedhetnek gazdasági képességeik kiteljesítése, a gyorsabb ütemű fejlődésük érdekében. Újra leszögezték, hogy a kezdeményezés hármas alappillére és célkitűzése a gazdasági fejlődés, az EU-n belüli kohézió erősítése és a transzatlanti kapcsolatok fejlesztése. Felhívták minden érdekelt szereplő figyelmét arra, hogy működjenek együtt a 3SI – szállításügyi, energetikai, digitális – projektjeihez szükséges befektetések bevonzásában.

A 3SI másik eredménye a keretében megszervezett üzleti fórum volt, amelynek megtartását a 2017-es varsói értekezleten határozták el, és amelyre több mint 600 hivatalosság és üzletember érkezett a 12 tagországból, de más uniós államokból és az Egyesült Államokból is. A záróokmány aláírói üdvözölték a részt vevő államok kereskedelmi kamaráit tömörítő hálózat létrehozását, a 3SI Befektetési Alapjának kialakítását, illetve a hivatalos honlap elindítását is, amely a www.three-seas.eu címen érhető el.


BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az Europol új egységet hoz létre a ...
Újraindult az erkölcsi bizonyítvány ...
Pályázatot hirdetett könyvkiadásra a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ