2023-ra lehet körgyűrűje a metropoliszövezetnek

Emil Boc még a PSD-s miniszterek, tisztségviselők munkáját is elismerte

2023-ra lehet körgyűrűje  a metropoliszövezetnek
– Nagy nap a mai, ugyanis hosszas munka után végre sikerült kimozdítani a holtpontról a metropoliszövezet körgyűrűje felépítésének ügyét – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatón Emil Boc polgármester. Az eufórikus állapotban levő polgármester még a szociáldemokrata kormány egyes tárcavezetőit és a minisztertanács több tisztségviselőjét, valamint a PSD által javasolt prefektust is dicsérettel illette a kiemelkedő sikerért, de a politikai alakulatához tartozó Alin Tişének, a Kolozs Megyei Tanács PNL-s elnökének is köszönetet mondott. A városvezető arról is szólt, hogy a regionális sürgősségi kórház felépítésével is szorosan összefüggő, kulcsfontosságú infrastrukturális beruházás megvalósításához a Kolozsvár vonzáskörzetéhez tartozó több település beleegyezésére is szükség van, és a megvalósíthatósági terv elkészítéshez szükséges 4,5 millió eurós tételt is együtt kell összeadniuk. Kérdés, hogy mikor válik valósággá a terv.

 

Rég nem volt ilyen lendületben Emil Boc, tegnapi sajtótájékoztatóján „több hónap megfeszített ütemű munkájának” eredményéről számolt be. A kormány egyes tagjainak hathatós segítségével, a központi és helyi intézmények, valamint a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal munkatársainak megfeszített tevékenysége eredményeképpen minden eddigi akadály elhárult a metropoliszövezetet körbeölelő terelőút elől, így a kincses város helyhatósága, valamint a környék néhány önkormányzatának összefogásával máris elkezdhetik a 4,5 millió euróba kerülő megvalósíthatósági tanulmányra vonatkozó licit megszervezését. Ezt a kormánynak kellett volna megtennie, de Kolozsvár vezetője és a többi polgármester úgy döntött: inkább magukra vállalják az anyagi terhet, mert a központi hatóságok bürokratikus működése ellehetetleníti az egész folyamatot. A befektetett pénzt később európai alapokból kapják majd vissza.
– Meg kell előlegeznünk a pénzt, s erről megállapodást kell kötnünk a környék polgármesteri hivatalaival, a gyalui, a szászfenesi és az apahidai önkormányzattal. A 38 kilométeres körgyűrű összesen 150 millió euróba kerül, a dokumentáció összeállítása és az engedélyek, jóváhagyások, láttamozások beszerzése kétéves folyamat, az infrastrukturális befektetésnek pedig 2020–2023 között meg kell valósulnia – mondta Boc.

Megfeszített munka eredményéről számoltak be az önkormányzat vezetői

Figyelmeztetett: amennyiben valami akadály gördül a projekt megvalósítása elé, elúsznak az európai pénzek. – Két évet elvesztegettünk, de amennyiben minden zökkenőmentesen zajlik, akkor sikerül betartani a határidőket. Nekünk kell felépítenünk a Mező utcát, a Borháncstelepet valamint a Monostor és a Hajnal negyed közötti Frunzişului utcát a körgyűrűhöz csatlakoztató utakat – részletezte a polgármester.
Közölte: négy hónap kemény munkájának eredménye a siker, amely „a huszonegyedik századba vezeti Kolozsvárt”.
Korábban a polgármester több ízben bírálta Bukarestet az infrastrukturális és gazdasági szempontból kulcsfontosságú beruházás elodázása miatt, tegnap viszont nem volt hajlandó senkit sem hibáztatni a kétéves késésért. Források szerint a szociáldemokrata kormány egyes tagjai nem mutatkoztak nyitottnak a Nemzeti Liberális Párthoz tartozó kolozsvári polgármester támogatására, a metropoliszövezetet körbeölelő főút felépítése ugyanis a városvezető népszerűségindexének jelentős növekedésével járhat. Elemzők úgy ítélik meg, a beruházás megvalósítása zöld utat jelent a már évtizedek óta tervbe vett regionális sürgősségi kórház megépítésére, amely szintén szavazatokat hozhat Boc számára.
A többi községgel kötött megállapodást is elfogadta tegnap a Kolozsvári Városi Tanács.