2019-től a jövedelemadó 3,5%-ával lehet támogatni a civil szervezeteket

2019-től a jövedelemadó 3,5%-ával lehet támogatni a civil szervezeteket
Eugen Teodorovici pénzügyminiszter bejelentette, az adótörvénykönyv tervezett módosításai között szerepel, hogy a magánszemélyek jövőre már ne a jövedelemadójuk 2 százalékát irányíthassák át egy civil szervezethez, hanem ennek a 3,5 százaléka sorsáról dönthessenek.

A módosítást a civil szervezetek kérték, mivel a jövedelemadó 15 százalékról 10 százalékra csökkent, így a számukra átutalható összegek is megcsappantak.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy csak a civil szervezetek jegyzékében szereplő entitásokhoz lehet ezentúl is átirányítani az adólejeket.

„Ahogyan egy szponzor is azt kéri a civil szervezettől, hogy mutassa meg, mire költötte a kapott pénzösszegeket, a román állam is a Számvevőszék jelentése révén köteles ugyanezt megtenni. (…) Sokkal könnyebb lesz a civil szervezeteknek is, hamarabb átutalják nekik a pénzeket, nem mint az előző években, amikor hónapokat vett igénybe” – fejtette ki Teodorovici.

A szociálliberális kormány egyetlen törvénybe akarja egyesíteni az adótörvénykönyvet és az adóeljárási törvénykönyvet, a tervezeten már dolgozik a pénzügyminisztérium.

Korábban Eugen Teodorovici tárcavezető már beszélt arról, hogy számtalan javaslat érkezett az adóügyi törvények módosítására, ezeket még szeptemberben közzéteszik a minisztérium honlapján. Bejelentése szerint a jogszabályjavaslattal még az év vége előtt előrukkolnak, és már januártól alkalmazni is fogják.