2018-ban is 145 lej maradhat a büntetőpont

2018-ban is 145 lej maradhat a büntetőpont
A 2017-es értékben, vagyis 145 lejben állapítaná meg a büntetőpont felső határát a belügyminisztérium, amely az ezt tartalmazó javaslatát már elküldte a pénzügyi tárcának – mondta ma Monica Dajbog, a belügyminisztérium szóvivője.

„Mivel a kormányprogram a következő évekre a bruttó minimálbér emelkedését írja elő, hogy ne növekedjék a bírságok értéke túlságosan az emberek jövedelméhez és a tettek súlyosságához képest, ezt a lépést fogjuk javasolni elfogadásra a kormányülésen” – mondta sajtónyilatkozatban Monica Dajbog.

A közúti bírságok értéke jelenleg 290 és 2900 lej között mozog, jogi személyek esetében akár a 14 500 lejt is elérheti.

„Mint tudják, a közlekedési szabályzat értelmében a bírságokat a büntetőpontok számának függvényében állapítják meg, egy büntetőpont értéke pedig az országos bruttó minimálbér 10 százalékának felel meg, amelyet kormányhatározat szab meg. A bírságolt tettek kapcsán elmondom, hogy azokat jövőre újratárgyaljuk, amikor az új közlekedési szabályzat vitájára kerül sor. Megjegyzem, hogy a parlamentben már ott van az új közlekedési szabályzat tervezete, amelyet a pénzügyminiszterrel folytatott tárgyalások értelmében hamarosan a minisztérium szakértői elé tárunk” – mondta a szóvivő.