20. TIFF: orosz film nyerte az idei Transilvania Trófeát
Vasárnap este zárult a jubileumi Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál
Vasárnap este zárult a jubileumi Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál
Vissza

20. TIFF: orosz film nyerte az idei Transilvania Trófeát

Húsz évvel ezelőtt indult útjára a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amely mára már Kolozsvár legnagyobb kulturális eseményévé vált, és talán nem túlzás azt állítani, hogy Kelet-Európa egyik leghíresebb filmes seregszemléjévé nőtte ki magát.

A 2002-ben alapított rendezvény a város brandjévé vált, a fesztivál alatt megpezsdül az élet, a késő esti vetítések után is nagy a nyüzsgés az utcákon, jó hangulat uralkodik mindenhol. Idén különösképpen lehetett érezni egyfajta felszabadultságot, a hosszú bezártság után jól jött egy kis lazítás mindenkinek. Jó ötlet volt a szervezők részéről július végére kitolni fesztivált, nemcsak a szabadtéri vetítések vonzottak sok nézőt, a mozitermek is megteltek esténként. A jubileumi rendezvény 10 000 euró értékű fődíját, a Transilvania trófeát Szergej Polunyin balett-táncos, az idei TIFF sztárvendége adta át Filipp Jurjevnek, A bálnavadász fiú című orosz film rendezőjének.

Filipp Jurjev és Szergej Polunyin. Fotó: Kiss Gábor

A szombat esti díjkiosztó gálát ezúttal is a főtéri vetítések helyszínén követhették a résztvevők, akárcsak tavaly. Bár 2020-ban kényszermegoldásnak tűnt ez a választás, hiszen a pandémia okozta megszorítások miatt kizárólag szabadtéri vetítéseket/rendezvényeket lehetett tartani, úgy tűnik, a szervezők állandósítanák a zárógála helyszínét Kolozsvár főterén, ami nem rossz ötlet, hiszen így sokkal több érdeklődőt vonz az esemény, mint Román Színház meghatározott számú nézőtere. Persze, a „sokkal több érdeklődő” az elkerített részeken túli bámészkodókból-kíváncsiskodókból tevődik össze, őket leginkább az „ingyenes állóhelyek” vonzzák, de a szervezők feltehetően felismerték, hogy ennek is van egyfajta reklámértéke, nem veszítenek semmit, sőt, valószínűleg nyernek, ha nem mást, népszerűséget.

Mint köztudott, a TIFF versenyprogramjába első vagy második nagyjátékfilmjüknél tartó rendezők alkotásait válogatják be. Idén Filipp Jurjev fiatal orosz rendező vihette haza a Transilvania Trófeát A bálnavadász fiú (The Whaler Boy) című mozijáért, a rendezőnek ez az első nagyjátékfilmje.

A legjobb rendezőnek járó díjat Eugen Jebeleanu kapta, a Câmp de maci című filmjéért, és szintén ez az alkotás nyerte a közönségdíjat is.

A La vida era eso (That was life/Ez az élet) című film főszereplőjét, Petra Martinezt a legjobb színészi alakítás díjával tüntették ki, az elismerést a film rendezője, David Martín de los Santos vette át. A zsűri különdíját az indiai Pebbles (Kavicsok, rendező: P. S. Vinothraj) érdemelte ki, és dicséretben részesült a litván versenyfilm, a The Flood Don’t Come (r. Marat Sargsyan).

A nemzetközi kritikusok díját (FIPRESCI) idén Bogdan George Apetri Neidentificat című filmje nyerte el.

A fesztivál zárógáláján átadtak egy meglepetésdíjat is, az elismerést a román származású izraeli filmkritikus, Dan Făinaru kapta.

A gálán részt vett az idei TIFF egyik díszmeghívottja, Szabó István Oscar-díjas filmrendező is, akinek Zárójelentés című legutóbbi filmjét szerdán, a Magyar Napon vetítették a rendező jelenlétében, az alkotás egyébként felkerült a fesztivál legnépszerűbb filmjeinek tízes toplistájára.

Szabó István Oscar-díjas rendező, mellette baloldalon Tudor Giurgiu fesztiváligazgató. Fotó: Kiss Gábor

A gála kezdetén Tudor Giurgiu fesztiváligazgató néhány gondolat erejéig kitért az elmúlt két évtizedre: mint mondta, a húsz évvel ezelőtt indult rendezvény csapatának nagy része ma is velük van, és elégedetten állapította meg, hogy a 2021-es, jubileumi fesztivál rekordokkal teli év volt, mind a nézőszámot, mind pedig a filmekre leadott szavazatokat illetően. És még egy különleges rekord: soha nem esett ilyen kevés eső a fesztivál alatt, jegyezte meg Tudor Giurgiu.

A díjazottak teljes listája megtekinthető a tiff.ro weboldalon.

(Borítókép: A zárógálát idén is Kolozsvár főterén tartották a szervezők. Fotó: Vlad Cupșa)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ