1750 lej lesz a minimálbér az új bérezési törvény alapján

1750 lej lesz a minimálbér az új bérezési törvény alapján
Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter úgy nyilatkozott, az új bérezési törvény alapján a minimálbér 1750 lejre nő, a közalkalmazottak fizetését három kategóriába sorolják, a főpolgármester havi bére pedig miniszteri szintű lesz.

„Próbáljuk megváltoztatni a törvény filozófiáját, hogy a járandóságokat elválasszuk a fizetésektől, mert eddig egy helyen voltak. Azt tudni lehet, hogy akinek járandósága és fizetése van, annak nem lehet plusz juttatása, még a szolgálati idő után sem, s így alakultak ki olyan helyzetek, hogy a polgármester a bértáblán valahol középen foglalt helyet, mivel az igazgatóknak egymásra tevődtek a plusz juttatásai, és többet kerestek, mint az elöljáró, hogy ne beszéljük a polgármesteri hivatalok jegyzőiről, akik akár háromszor annyit is kereshettek, mint a polgármester. Kategóriákat különítettünk el: ezer lakosig, háromezer lakosig, háromezer és ötezer között, ötezer és tízezer között – itt kezdődnek a városok, eljutunk 200 ezer fölé, ami a legfelső kategória, és természetesen mindenki felett áll a főpolgármesteri hivatal. A főpolgármester fizetése miniszteri szintű lesz, ahogyan azt meghatározta az ezelőtt két évvel meghozott sürgősségi kormányrendelet is, és akkor logikus, hogy a két millió lakosért felelő főpolgármesternek miniszteri rangja lehessen” – nyilatkozta Lia Olguţa Vasilescu.

A bérezés kapcsán pedig elmondta, az bruttó 1750 lejtől fog kezdődni.

„Három bérezési szintünk van, ami ettől az 1750 lejes alaptól indul ki. Az első szint 4000 lejig tart, ide tartozik a közalkalmazottak mintegy 60 százaléka. Ebben a kategóriában lesznek a legnagyobb fizetésemelések, mivel megpróbáljuk minél közelebb hozni az átlagbérhez, sőt, annál magasabb szintre emelni. Ezt követi a 4000 és 7000 lej közötti szint, ahol már nem lesznek éppen akkora fizetésemelések. A harmadik szint a 7000 lej feletti béreké, ahol nem lesznek látványos fizetésemelések, hanem inkább befagyasztjuk a fizetéseket 2020-ig, de azért itt is lesz egy legalább 3 százalékos béremelés” – részletezte a Grindeanu-kormány terveit a munkaügyi miniszter.