11. Kolozsvári Magyar Napok: védőmaszkban, lázméréssel
A rendezvények többségén regisztrációhoz kötik a részvételt
A rendezvények többségén regisztrációhoz kötik a részvételt
Vissza

11. Kolozsvári Magyar Napok: védőmaszkban, lázméréssel

A résztvevők felelősségteljes magatartásában bízva, ha szigorú korlátozásokkal is, de – amint azt korábban jelezte – a Kincses Kolozsvár Egyesület idén is megszervezi az immár 11. kiadásához érkező Kolozsvári Magyar Napokat. Az idei jelmondat – „Ami belefér!” – a szervezők szerint azt is jelzi: minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy – a jelenlegi körülmények között – a lehetőségek szerinti legjobb rendezvényt szervezhessék meg. De mi is fér bele az idei Magyar Napokba? Tömegrendezvények helyett kiscsoportos találkozások, szigorú feltételekhez illetve regisztrációhoz kötött részvétel, még nagyobb hangsúly a helyi kulturális kínálatra… Újdonság, hogy a részvételi korlátozások ellensúlyozásaként a három nap során folyamatosan online közvetítik majd a rendezvényeket. A védőmaszk kötelező lesz, a járványhelyzet súlyosbodása pedig alternatív forgatókönyvek kidolgozására kényszerítheti a szervezőket.

A koronavírus-járványra való tekintettel idén – augusztus 19–21. között – különleges óvintézkedések és szabályok bevezetésével rendezik meg a 11. Kolozsvári Magyar Napokat. A kolozsvári magyarság ünnepévé fejlődött Kolozsvári Magyar Napok „idei kiadása egyfajta közösségi érettségi vizsgaként is felfogható, ugyanis kitűnő lehetőség arra, hogy ismételten megmutassuk: fegyelmezett, rendszerető közösség a miénk, amely felelősséget vállal az otthonát jelentő városért és minden egyes lakójáért” – írja tegnapi közleményében a Kincses Kolozsvár Egyesület, amely fontosnak tartja leszögezni: a programsorozat teljes időtartama alatt tiszteletben fogják tartani a vonatkozó jogszabályokat. 

Főtéri nagykoncertek helyett kiscsoportos találkozások

Amint az sokak számára már korábban egyértelmű lehetett, a nagyszabású főtéri koncertek és a beltéri rendezvények elmaradnak – kivéve az istentiszteleteket, a miséket, a Szent István-napi búcsút és a kiállításokat –, de lehetőség nyílik a kisebb, csoportos együttlétekre (a jelenlegi jogszabályok szerint legtöbb 500 fő részvételével). Viszont a részvételt ezekben az esetekben is szigorú feltételekhez kötik. 

A rendezvénysorozat különlegessége a három nap során folyamatosan elérhető online közvetítés-sorozat lesz, amely azok otthonába is becsempészi a Kolozsvári Magyar Napok különleges hangulatát, akik a korlátozások miatt esetleg nem tudnak személyesen is részt venni bizonyos programokon. A folyamatos élő kapcsolásokkal, valamint az online is elérhető koncertekkel, beszélgetésekkel és egyéb programokkal kívánják biztosítani, hogy senki ne maradjon le a számára kedves eseményekről. Abban bíznak, hogy ez a maratoni online közvetítéssorozat valamennyire kárpótolja majd a résztvevőket az elmaradó személyes találkozásokért.

A főtéri nagykoncertek idén füstbe mentek, de legalább nem marad el teljesen a KMN / fotó: magyarnapok.ro

Az érvényben lévő óvintézkedések miatt az idén elmarad a zárt térben zajló rendezvények többsége, továbbá a vásárok, a lacikonyhák, a borutca, a sport- és gyermekprogramok és az esti bulik is. Ettől függetlenül a programkínálat előkészítése során arra törekednek, hogy minden generáció számára nyújtsanak majd érdekes eseményeket.
 
A közlemény arra is kitér, hogy mivel képtelenség előre jelezni, hogy augusztus folyamán milyen utazási és határátlépési korlátozások lesznek érvényben, az anyaországi és a más országokból érkező meghívottak, illetve produkcióik mellett az idén még nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a helyi kulturális kínálatra.
Másfelől, az egészségügyi óvintézkedések következtében a Kolozsvári Magyar Napok részeként lebonyolított rendezvények döntő többsége szabadtéri lesz, a jelen állás szerint a rendezvénysorozat fő helyszínei: a Főtér, a Farkas utcai templom, a Romkert, a Szentegyház utca 4. szám alatti udvar, valamint a Bánffy-udvar.

Részvétel előzetes regisztrációval 

A Kincses Kolozsvár Egyesület néhány fontos szabály betartására kéri mindazokat, akik részt kívánnak venni a rendezvényen – annak érdekében, hogy minden résztvevő biztonságban tudhassa magát. Talán a legfontosabb változás, hogy a programok többségén a részvételt előzetes regisztrációhoz kötik: a résztvevőknek ingyenes, névre szóló jegyet kell váltaniuk online az erre a célra megjelölt internetes felületen vagy személyesen a jegypénztár(ak)nál. A programok helyszínén nem lehet majd kiváltani az ingyenes jegyeket, viszont a már lefoglalt – illetőleg a még rendelkezésre álló, szabad – helyek száma folyamatosan nyomon követhető lesz a honlapon.

A regisztráció két héttel a rendezvény előtt kezdődik, s ezt megelőzően lehetőség nyílik majd a teljes programkínálat részletes tanulmányozására, ugyanis a tervek szerint azt már augusztus első napjaiban közzéteszik.

Az érdeklődők torlódását, valamint az egészségügyi szempontból kockázatos tömeg kialakulását elkerülendő, arra kérik a résztvevőket, hogy az egyes programokra csak az azokra érvényes belépőjeggyel látogassanak el. A programok végén a résztvevők kötelesek lesznek elhagyni a rendezvények helyszínét azért, hogy a szervezők fertőtleníthessék a kérdéses területet. 

Az idei magyar napok rendezvényein is kötelező lesz a védőmaszk viselése, s a programokra ellátogató érdeklődőknek érkezésük után fertőtleníteniük kell a kezüket, valamint kötelező lázmérésen kell részt venniük. Az eseményeken a jogszabályban előírtak értelmében megfelelő számú – és egymástól a megkövetelt távolságra elhelyezett – ülőhelyet biztosítanak a résztvevőknek, a mozgáskorlátozott személyek számára külön ülőhelyeket tartanak fenn.

„Bízunk abban, hogy az elkövetkező időszakban a járványügyi helyzet lehetővé teszi az augusztus 19–21. közötti újbóli közös ünneplést. Szervezőkként ennek érdekében dolgozunk mindaddig, amíg erre lehetőséget látunk. Ugyanakkor arra is felkészültünk, hogy a változó körülmények következtében bevezetett további szigorítások miatt akár a teljes rendezvénysorozatot kizárólag az online térbe költöztessük” – fejti ki a közlemény, hozzátéve: a 11. Kolozsvári Magyar Napok programkínálata a fontos tudnivalókkal egyetemben augusztus elejétől elérhető lesz a www.magyarnapok.ro oldalon, valamint a fesztivál Facebook-oldalán, a www.facebook.com/magyarnapok címen.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Elengedi a büntetőkamatokat az ...
Megdupláznák idén a szociális ...
Legoexpó péntektől a néprajzi múzeumban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ