104. Tour: három hétvégi szakasz
Vissza

104. Tour: három hétvégi szakasz

Marcel Kittel célfotóval nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros körverseny hetedik szakaszát.

Az etap korai szakaszában egy négyfős boly elszakadt a főmezőnytől, ám 5 kilométerrel a cél előtt befogták őket. A mezőnyhajrában a Quick Step német kerekese milliméterekkel előzte meg a norvég Edvald Boasson Hagent. Harmadikként az ausztrál Michael Matthews futott be. Kittel harmadszor diadalmaskodott az idei Touron.

*

A hazai közönség előtt versenyző Lilian Calmejane győzött a nyolcadik szakaszon. Az utóbbi napok sík szakaszai után szombaton a Jura-hegységbe érkezett a Tour mezőnye, amely a vasárnapi etapra való melegítésként hatalmas iramot diktált a kicsit több mint 187 kilométeres szakaszon.

A nap hőse Lilian Calmejane volt, a fiatal francia, akit sokan az új Thomas Voecklernek tartanak, tagja volt az eredeti 13 fős szökésnek, majd 18 kilométerrel a vége előtt döntött úgy, hogy megpróbálja egyedül. Bejött a kockáztatás, hiszen bár öt kilométerrel a vége előtt görcsöt is kapott, a Direct Énergie kerekese végül pályafutása legnagyobb győzelmét aratta, 37 másodperccel előzte meg a holland Robert Gesinket és 50-nel honfitársát, Guillaume Martint.

*

Sokáig emlékezetes versenyt hozott a Tour kilencedik szakasza, amelyet a kolumbiai Rigoberto Urán Urán nyert. Alberto Contador elszállt, talán Nairo Quintana is, Geraint Thomas és Richie Porte is nagyon csúnyán összetörte magát, Chris Froome pedig megtartotta a sárga trikót.

A szombati puhítás után vasárnap igazi horror várt a bringásokra, akik a Nantua és Chambéry közötti kicsit több mint 180 kilométeres szakaszon nem kevesebb mint hét kategorizált emelkedő másztak meg.

Az etap gyakorlatilag azonnal hegymászással kezdődött, és egy nagy létszámú szökés is gyorsan kialakult. Harminckilenc kerekes lépett meg, ám amint elérték a nap első kiemelt kategóriás hegyét, a Col de le Biche-t, sokan leszakadtak.

A hazai környezetben tekerő, Chambéry-központú AG2R animálta a versenyt a szökésben és a főmezőnyben is. A tavaly második helyen végző Romain Bardet csapata darabokra szaggatta a pelotont, és akkora tempót diktált a lejtmenetben is, hogy a csúszós úton többen el is estek. Köztük volt a korábban sárga trikót viselő és Chris Froome legerősebb segítőjeként emlegetett Geraint Thomas is, aki kulcscsonttörést szenvedett egy csúnya bukást követően, így második helyről kényszerült feladni a versenyt.

Mire a bringások elérték a Tour legkeményebb emelkedőjét, a helyenként 22%-os Grand Colombiert, a főmezőny már 20-30 kerekesre csökkent, és túl voltunk egy apró Contador-bukáson is.  A hegyet követő völgyben aztán a hatalmas tempó valamelyest csökkent, a Sky pedig kézben tartotta a versenyt, míg elől Tony Gallopin és Jan Bakelants akciózott.

A nap utolsó hegyén is bőven volt izgalom. Alighogy a „nagymenők” elkezdték a mászást, Froome jelezte, hogy defektet kapott, erre Fabio Aru azonnal támadásba lendült, és követte őt a Nairo Quintana is. A sárga trikós gyorsan új kereket kapott – és talán az olasz-kolumbiai kettősnek is szóltak, hogy nem illene ilyen helyzetben támadni –, majd visszazárkózott. Az ausztrál Richie Porte és Froome is nagyon erősnek tűnt, előbbi támadásánál Alberto Contador, utóbbinál Quintana szakadt le.

A versenyzéshez azonban nemcsak a hegymászás, de a lejtmenet is hozzá tartozik. És ez a Mont du Chat-on is bebizonyosodott. Porte kb. 70-80 km/órás sebességnél sodródott ki az út szélére, ami megdobta kerékpárját, azonnal padlót fogott, hatalmas sebességgel belecsúszott az út melletti sziklafalba, közben pedig az ír Dan Martin is elgázolta az ausztrált, akit nyakmerevítőben, hordágyon szállították kórházba.

Lefelé Bardet lépett el a Froome-Aru-Fuglsang-Urán négyestől, amit kiegészített a szökésből visszamaradt Warren Barguil, de két kilométerrel a vége előtt utolérték a franciát. Ahogy az egész szakasz, a sprint is hatalmas izgalmakat hozott, úgy tűnt, Barguilé a győzelem, ám a célfotó szerint a kolumbiai Rigoberto Urán centikkel megelőzte ellenfelét. Quintana kicsit több mint egy, Contador négy percet kapott, így minden bizonnyal búcsút mondhat a Tour-győzelemnek.

A Tour vasárnapi szakaszát öten (Robert Gesink, Michele Mori, Geraint Thomas, Richie Porte, Josh van Emden) adták fel bukás miatt, valamint a hírek szerint további hét kerekest zártak ki, mert limitidőn kívül értek célba. Juraj Sagan, Mark Renshaw és Matteo Trentin mellett három FDJ-bringás (Demare, Delage, Konovalovas) és Jacopo Guarnieri sem folytathatja.

Eredmények, 7. szakasz, Troyes–Nuits-Saint-Georges, 213,5 km: 1. Marcel Kittel (német, Quick Step) 5:03:18 óra, 2. Edvald Boasson Hagen (norvég, Dimension Data) azonos idővel, 3. Michael Matthews (ausztrál, Sunweb) a. i.8. szakasz, Dole–Station Les Rousses, 187,5 km: 1. Lilian Calmejane (francia, Direct Énergie) 4:30:29 óra, 2. Robert Gesink (holland, Team LottoNl-Jumbo) 37 mp h., 3. Guillaume Martin (francia, Wanty-Groupe Gobert) 50 mp h.9. szakasz, Nantua-Chambéry, 181,5 km: 1. Rigoberto Urán Urán (kolumbiai, Cannondale) 5:07:22 óra, 2. Warren Barguil (francia, Sunweb) azonos idővel, 3. Chris Froome (brit, Team Sky) a. i.Az összetett élcsoportja: 1. Froome 38:26:28 óra, 2. Fabio Aru (olasz, Asztana) 18 mp h., 3. Romain Bardet (francia, AG2R) 51 mp h.

A versenyzőkre a hétfői szünnap után, kedden a Périgueux és Bergerac közötti 178 kilométer vár. A 104. Tour de France-on a július 23-ai, párizsi befutóig 3540 kilométert teljesít a mezőny.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Johannis: Dragneának el kell tűnnie a ...
Vb-2018: Drámai mérkőzésen nyert a ...
Eckstein-Kovács Péter kilép az RMDSZ-ből

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ