„Túrkálóban” szerezhetjük be kedvenc könyveinket
Vissza

„Túrkálóban” szerezhetjük be kedvenc könyveinket

Több mint 8000 könyv – magyar-, világ- és gyermekirodalmi és verseskötetek, illetve román és más idegen nyelvű kiadványok – között „turkálhatnak” az érdeklődők a kolozsvári Szabók Bástyájában szervezett Könyvturi – Élőkönyvtáron. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezetének (EMKISZ) rendezvényén bárki kedvére válogathat a könyvek között, amelyeket haza is vihet, de bővítheti is a turkáló készletét, ha akad a polcán pár poros kötet, amelyet más lehet szívesen olvasna. Az érdekesnek tűnő vagy rég kívánságlistán szereplő kötetek kiválasztása után élőkönyveket is ki lehet kölcsönözni: olyan személyekkel lehet beszélgetni, akik a semmiből, valamilyen hátrányos helyzetből építettek fel maguknak karriert, vállalkozást vagy akár közösséget. A rendezvény ma reggel 10 és este 7 óra között látogatható.

A Szabók Bástyájában jó hangulat, kellemes zene, tartalmas beszélgetések és természetesen számos könyv fogadja az érdeklődőket. Az alagsorban a gyermeksarok kapott helyet, a földszinten verseskötetek és egy „finom-vegyes” válogatás – tudományos kiadványoktól kezdve szakácskönyveken keresztül mesterségeket leíró kötetekig –, míg az emeleten a magyar-, román-, világ- és gyermekirodalmi kötetek lapozgathatóak, és hazavihetőek. Szintén az emeleten található az „élőkönyvtár”, itt várják egy-egy jó beszélgetésre a meghívott élőkönyvek a látogatókat.

Az élőkönyvek kapcsán Mák Arany, az EMKISZ szervező alelnöke kérdésünkre kifejtette: minden évben új társadalmi kategóriára próbáltak összpontosítani, új arcokat akartak bemutatni. – Első évben kezdtük a helyi celebekkel, ezt a személyi, majd a munkahelyi sztereotípiák követték, idén pedig olyan embereket kerestünk fel, akik példamutatóak lehetnek a fiatalság számára. Olyan személyekkel lehet találkozni, akik hátrányos helyzetük – lehet anyagi, fizikai vagy pszihés hátrányos helyzet – ellenére elértek olyan dolgokat, amellyel pédát tudnak statuálni.

Ma többek között Jancsó István lovaglást tanító mozgássérülttel találkozhatnak az érdeklődők, vagy Bleeding Bride íróval, aki a gyergyószentmiklósi kultúrakedvelő fiataloknak épített fel közösséget. De jelen lesznek a Kallós Alapítvány tagjai, és a szórványban tevékenykedő tanárokkal, néptáncoktatókkal is lehet beszélgetni.

Mák Aranytól megtudtuk: az Élőkönyvtár ugyanúgy működik, mint a hagyományos könyvtárak: az élőkönyveket egy EMKISZ-es önkéntestől lehet kikölcsönözni.

– Bármiről el lehet velük beszélgetni: az életükről, munkásságukról, de akár arról, hogy mi a hobbijuk, mivel tölti a szabadidejét, hogy telnek a mindennapjai – fogalmazott Mák Arany.

A könyvtárazást és turkálást gyermeksarok és különböző kísérő programok teszik teljessé. Tegnap például több kerekasztalbeszélgetésen azt próbálták feltérképezni, hogy mit olvasnak szívesen a gyerekek és a diákok, és a doktoranduszok. Ma délután négy órától kortárs írók számolnak be arról, hogy miről írnak szívesen, és mekkora az érdeklődés irántuk Erdélyben. Ezt követően André Ferenc költő Szó tag adó című kötetét mutatják be, délután öt órától. A programot Bogdán Zsolt színművész felolvasóestje zárja.

A rendezvényt Kolozsvár után további 12 településre viszik, köztük Magyarfenesre, Válaszútra és Szamosújvárra. Ezeken a helyszíneken más könyvek között turkálhatnak az érdeklődők és más élőkönyvekkel beszélgethetnek.

Ha valaki a rendezvényt követően szeretne könyvet adományozni az EMKISZ-nek, az megteheti a kolozsvári Szabédi Házban, vagy felkeresheti telefonon, e-mailen a szervezetet, ők egyeztetés alapján, személyesen elszállítják a könyveket. 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Még idén befejezhetik a Tűzoltótorony ...
Sporthírek röviden
Fertőtlenítőszer-forgalmazó: az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓK – Március 15. Kolozsváron
  • Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
  • A bátrak előtt tisztelegtek a felvonulók
  • Dilettantizmus felsőfokon
  • Csörte