„Ti is várat építhettek, vagy oltalmat adó várrá válhattok”
Vissza

„Ti is várat építhettek, vagy oltalmat adó várrá válhattok”

Szimbolikusan az iskolában eltöltött tizenkét évet jelentette a Brassai-líceum idei végzősei számára az a harang, amely stílusosan tizenkétszer szólalt meg szombat reggel a Kolozsvári Magyar Operában, a ballagási ünnepség elején.

– Az 1557-ben alapított, ősi alma materünk 462. évfolyama ballag a mai napon. 1557-ben alakult az az iskola, amelynek hagyományait a mai Brassai-líceum felvállalta, értékeit a legnehezebb időkben is megőrizte és napjainkig átmentette. Az alapítás óta eltelt évszázadok során iskolánk az anyanyelvi oktató-nevelő tevékenységnek Erdély-szerte híres fellegvára volt – és valljuk, hogy marad is. Hitre, reményre, szeretetre, becsületes, kitartó munkára, a szülőföld megbecsülésére és szeretetére tanított. Oktatónak és szülőnek egyaránt öröm ez a nap, amikor újabb nemzedék lép az elődök nyomába, és indul el az élet útjára. A 2017–2018-as tanévben két újabb osztállyal, azaz 42 fiatallal gazdagodik az egyre nagyobb brassais véndiák-közösség – köszöntötte a ballagókat és a Kolozsvári Magyar Opera nézőterét megtöltő közönséget Vajnár János Zsolt, a Brassai-líceum tanára.

– Sokan, sokféleképpen vártuk már ezt a napot. A diákok elbúcsúznak iskolájuktól, a szülők és a pedagógusok is elégedettek, mert új közösséget látnak felnőni. Az iskola igyekezett utat mutatni tanulóinak, az együttlét biztonságot adott.  Eddig az otthon és az iskola volt a diákok vára. Most más helyszín hívogat, vár titeket. De ti is várat építhettek, továbbá más számára oltalmat adó várrá válhattok – közölte Kósa Mária, a Brassai-líceum igazgatója.

– Búcsút kell venni mindentől, ami ide köt minket. Az elmúlt tizenkét év nagy utazás és kaland volt számunkra az ismeretlen felfedezésében. Most a nagy utazás végére értünk, de a kedves emlékek mindig ide fognak minket vezetni. Merítsünk erőt az itt eltöltött élményekből – búcsúzott Szabó Norbert XII. A. osztályos végzős diák.

– Új kihívások elé néztek, új fejezet veszi kezdetét. Legyetek büszkék arra, amivé váltatok. Emlékekkel gazdagodva menjetek tovább, de azt se feledjétek, hogy az iskolába mindig vissza lehet jönni  – köszöntötte a ballagókat Décsei Barbara XI. A. osztályos tanuló.

Kiss Csilla előkészítő osztályos kisdiák azzal bátorította a ballagókat: az előttük álló hosszú úton rengeteg remény vár a fiatalokra. Szavalt Soós Róbert maturandus és Petrov Áron XI. osztályos tanuló.

Ezt követően Soós Róbert, Csete Júlia és Kispál Tímea maturandusok átadták Lingner Karsten,  Miszti Alíz és Turac Imola tizenegyedikes diákoknak az iskora zászlaját, az iskola jelképes kulcsát pedig Pop Endre maturandus nyújtotta át Fodor Amália és Jánosi Márton előkészítő osztályos kisdiákoknak.

 A XII. A. (természettudományi, intenzív angol osztály, osztályfőnöke Szász Enikő) tanulmányi díjai a következők: I. díj Albert Adorján (9,72 átlag), II. díj Szabó Norbert (9,65), III. díj Fosztó Beatrix (9,47). A XII. B. (turizmus, szaklíceumi osztály, osztályfőnöke Angyalosi Csaba) díjazottjai: II. díj: Francisc Renáta-Izabella és Gyulai Orsolya, III. díj Kispál Tímea. A Szabadság napilap díját Marin Lilla Vivien XII. A. osztályos diák vette át. 

 

Díjkiosztás

1. Juhász Máté István emlékdíj, amelyet az érettségi vizsga előtt rákban elhunyt egykori kiváló tanuló emlékere alapított családja és Gáll Dénes osztályfönőke. A díjat kiváló tanulmányi eredményeijért: SZABÓ NORBERT XII. A osztályos diák kapja.

2. Tar Koppány Zsolt- díj következik, amelyet iskolánk volt kiváló diákja és sportolója emlékére alapítottak osztálytársai. A díjat SZALANTAI GELLÉRT  XII. A osztályos tanuló kapja.

3. A Brassais Véndiák Alapítvány jutalmazza a természettudomány tárgyak tanulásában elért kiváló eredményeket és a közösségszervező tevékenységet: 

természettudomány: FOSZTÓ BEATRIX és ALBERT ADORJÁN XII. A osztály

közösségszervezés: ALBERT MELINDA és POP ENDRE XII. A osztály

dicséret:  FRANCIS IZABELLA RENÁTA és HALMÁGYI MIHÁLY XII.B osztály.

4. Dobói-díjban részesül MĂLAI DIANA XII.A osztályos diák.

5. RMDSZ-díjban részesül: GYULAI ORSOLYA XII. A osztályos diák.

6. Az Erdélyi Műszaki Társasság-díjat: POP ENDRE XII. A osztályos diák kapja.

7. Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság díját: SZABÓ NORBERT XII. A osztályos diák érdemelte ki.

8. Vekov Károly, az iskola volt tanára által felajánlott díjat a közösségépítő tevékenysége, valamint a történelem elsajátítása terén elért eredményeikért: POP ENDRE XII.A osztályos diák kapja.

9. Szabadság- díjat közösségi munkájáért: MARIN LILLA VIVIEN XII.A osztályos diák kapja.

10. Jancsó Noémi-díjban részesül SZABÓ NORBERT XII. A osztályos diák.

11. A School Nyuzzzz - díjat BARTA ZSOLT XII.B osztályos diák kapja.

12. A Kolozs Megyei Magyar Pedagógusok Szövettségének díját SOÓS RÓBERT XII.A osztályos diák kapja.

13. A Gál Kelemen Oktatási Központ díját VERES TAMÁS XII.A és KISPÁL TÍMEA XII.B osztályos diákok kapják.

14. A ProBrassai Egyesület közösségfejlesztő munkájukért és a Diáktanácsban kifejtett tevékenységükért a következő diákokat díjazza:

ALBERT MELINDA és POP ENDRE, mindketten a XII.A osztályból.

15. Idén, első alkalommal kerül kiosztásra az Ajtay Ferenc emlékdíj. Ajtay Ferenc, iskolánk volt diákja, Erdély első fokozatos földrajz-földtan szakos tanára, újságíró, ismeretterjesztő, aki több mint harminc éven át tanította a földrajzot Kolozsváron és környékén. Több mint félezer írása jelent meg a sajtóban, illetve az Erdélyi Gyopár turista folyóirat főszerkesztője is volt.

A díjat, a líceumi évek alatt kifejtett szervezői tevékenységéért, a turisztikai versenyeken való részvételéért, Kispál Timea XII.B osztályos diák kapja.

Az egész évi kiemelkedő tevékenységéért Turizmus-díjban részesül:

Chiș Tamás, Francisc Renáta - Izabella és Gyulai Orsolya-Judtih, XII.B osztályos diákok.

A Brassai hét keretén belül tartott tudományos bemutatójáért, Da Vinci díjban részesül Veres Tamás XII.A osztályos diák.

A testnevelő tanárok díjazzák azokat a diákokat, akik aktívan részt vettek a különböző bajnokságok megszervezésében, illetve levezetésében: CHIS TAMÁS XII.B, CSETE JÚLIA XII.A, HALMÁGYI MIHÁLY XII.B, HABA NORBERT XII.B, FODOR-KIS ZSOLT XII.B.

Tanulmányi díjak:

XII. A osztály

I.díj:   ALBERT ADORJÁN (9,72)

II.díj:  SZABÓ NORBERT   (9,65)

III.díj: FOSZTÓ BEATRIX   (9,47)

Dicséret: SOÓS RÓBERT   (9,36)

                POP ERNŐ-ENDRE   (9,28)

                DRĂGUȘ JÚLIA (9,23)

                MARIN VIVIENNE LILLA  (9,23)

                GYURKA BERNADETT ALÍZ  (9,18)

                KUN BEATRIX NOÉMI  (9,15)

                CSETE JÚLIA IZABELLA   (9,02)

XII. B osztály

II.díj:  FRANCISC REANÁTA IZABELLA

II.díj: GYULAI ORSOLYA

III.díj: KISPÁL TIMEA

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A kárpátaljai magyar képviselőjelöltek ...
Dăncilă nem bízik Kövesiben
Az első ember 50 éve lépett a Holdra

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ