„Remélem, Mugabe ügynökei nem várnak a repülőtéren…”
Véget ért a Demokráciáért Világfórum Strasbourgban
Véget ért a Demokráciáért Világfórum Strasbourgban
Vissza

„Remélem, Mugabe ügynökei nem várnak a repülőtéren…”

Míg tegnap Strasbourgban az Európa Tanács (ET) főtitkára, Thorbjørn Jagland a demokráciáról, a toleranciáról, a nyílt társadalmakról és természetesen az oktatás fontosságáról beszélt a november 7-9. között zajló Demokráciáért Világfórumon (World Forum for Democracy), addig néhány perccel később a demokratikus innováció verseny második helyezettje, az Afrika déli részén levő Zimbabwe fővárosából érkezett fiatalember azt nyilatkozta a Szabadságnak: nem bánja, hogy a széles körben használt WhatsApp okostelefon-applikáció segítségével gyermekek, tinédzserek és huszonévesek százait oktatási anyagokhoz juttató kezdeményezése nem győzött, viszont attól tart, nehogy a repülőtéren Mugabe ügynökei várják…

(Helyszíni tudósítás)

A fenti példa is illusztrálja: mennyire más társadalmi, politikai és szociális hátterű országokból érkezett az a körülbelül 2 ezer (!) résztvevő a rendkívül színes és változatos rendezvénysorozatra. A szervezők elmondása szerint a jelenlevők bolygónk valamennyi kontinensét lefedik, összesen száz országból érkezett civil aktivista, politikus, oktatási szakember és újságíró.

Idén a világfórum fő témája az oktatás volt.

Az első napon sorra került hivatalos megnyitó után a felszólalók és a résztvevők a különböző oktatási formák vonatkozásában megnyilvánuló globális tendenciákat elemezték, megvizsgálták a különböző társadalmi és vallási csoportok közötti egyenlőtlenségek okait, majd a strasburgi filharmónia szimfonikus hangversenyét hallgatták meg.

„Védettség szexuális beállítottságom miatt”

Kedden műhelyekben folyatódott a munka. Ezek közül a legérdekesebbnek és a legnépszerűbbnek az bizonyult, amelyiken a Farah Abdi vett részt. Ki ő? Szomáliában született, a háború miatt családjával Kenyába költözött, majd több afrikai országon áthaladva és a Földközi tengeren átkelve Európába érkezett. Máltán meggyőzte az egyik legolvasottabb napilapnak a főszerkesztőjét, hogy a kiadvány hírportálján elindíthassa blogját. 

{Tovább olvasható még 187 szó.}
 „Írói tehetségemnek köszönhetően híres lettem, szexuális orientáltságom miatt pedig menedékjogot kértem. Már gyermekként rádöbbentem arra, hogy férfiként inkább a lányokkal szeretek játszani. Otthon nem vallhattam be, hogy transszexuális vagyok, üldöztek volna a muzulmán többségű országban, Európába kellett jönnöm. Ötször próbáltam meg Líbiáb
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A szent és a farkas nyerte az Európai ...
Adventi Könyvvásár új térben
Gyermekvédelem

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ