„Pótolnak” a kolozsvári magyar színházban
Vissza

„Pótolnak” a kolozsvári magyar színházban

A 2018/2019-es évad a pótlásról szól a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, azokat a produkciókat viszik színpadra, amelyeknek bemutatója az elmúlt évadban nem valósulhatott meg, derült ki az intézmény ma délben tartott sajtótájékoztatóján, amelyen Tompa Gábor igazgató ismerette röviden az új évadot. Az intézmény vezetője elmondta: mivel az elmúlt évadra tervezett 8 előadásból csak három valósulhatott meg, a 2018/2019-es évad az elmaradt tervek bepótlásáról szól, majd hangsúlyozta: a színház pénzügyi helyzete miatt minden, amit jövőre terveznek egyelőre javaslati szinten van. Az „évadjavaslatba” az elmaradt előadások mellett egy Henrik Ibsen-bemutató és egy koprodukció is bekerült.

Az évad első bemutatóját szeptember 28-án tartják, Tompa Gábor rendezésében William Shakespeare A velencei kalmár című nagyszínpadi produkciót láthatja a kolozsvári közönség. Az előadás idén márciusra kellett volna elkészüljön, ám akkora nem tudták befejezni a díszlet megépítését, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Szintén 2018-ban mutatják be a Homemade című produkció folytatását: Sipos Krisztina rendezésében készülő Under construction című stúdióelőadás a pályakezdő fiatalok problémáira koncentrál. Ahogy a Homemade esetében, ennek az előadásnak az alapját is interjúk képezik, a válaszokból az érettségiző fiatalok társadalomba, életbe való belépésének problematikája körvonalazódik, magyarázta az intézmény igazgatója.

A tavaly meghirdetett és értékelt, fiatal rendezőknek szóló előadás-pályázatra beérkezett pályamunkákból készítenének el még hármat az idei évadban. Elsőként Leta Popescu rendezésében az In(vizibil) című produkciót viszik színre 2019 januárjában, de készülőben van Mona Bozdog Zsoldos című darabjából születő előadás is, Ioana Păun rendezésében, és Ernesto Anaya Las Meninhas című darabjának színrevitele, Andrei Măjeri irányítása alatt.

– Ezek a rendezők meglepően komolyak, eredetiek, a projekteket részletesen dolgozzák ki, miközben rendkívül érzékenyek a kortárs politikai és társadalmi helyzetre. Mindemellett szemlélet- és stílusbeli tarkaság is az ismérvük – jellemezte újságírói kérdésre a fiatal rendezőket Tompa Gábor.

Az évad második felében mutatja be a színház Henrik Ibsen Nóra című klasszikusát is (rendező: Botond Nagy), a bemutatók sorát pedig Frank Wedekind Lulu című produkciója zárja, Eszenyi Enikő rendezésében, amely előadás szintén kimaradt az elmúlt évadból.

Az évad végén kezdik el Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermei című darabjának próbáit. A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Drezdai Állami Színház koprodukciójában megvalósuló előadást Armin Petras, a berlini Maxim Gorkij Színház és a stuttgarti Schauspiel leköszönt igazgatója rendezi.

A Háborúk téma köré épül az idei Interferenciák

Idén rövidebb lesz és kevesebb előadást vonultat fel az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál: a szokásos 12 nap helyett csak 9 napos lesz a rendezvény, és tizenhatra csökken a meghívott előadások száma, derült ki a sajtótájékoztatón. A november 22–30. között zajló hatodik Interferenciák a Háborúk tematika köré épül.

– Az első világháború 100 éve ért véget, ez pedig alkalmat ad arra, hogy reflektáljunk az összes ilyen zavaros időszak konfrontációira, rávilágítsunk a háborús tűzfészkekre – fejtette ki Tompa Gábor.

A színházi fesztiválon többek között a bécsi Volkstheater, a belgiumi Khroma Company, az Athéni Nemzeti Színház, az oroszországi Theatre-Festival Baltic House és a Stanislavsky Electrotheatre, a portói Ao Cabo Teatro vagy a Piccolo Teatro Di Milano társulatok előadásai láthatók.

(Fotók : Biró István)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kigyúlt egy személygépkocsi a ...
Tojás méretű jégeső
Több mint hetvenen ballagtak a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Gulaş, paprikaş, ozosep
  • Maradt a sötétség
  • Je suis Noa
  • Véget érnek ma a középiskolás tanévzáró ...
  • VIDEÓRIPORT - Az amerikaiakkal karöltve ...