„Önrendelkező közösségnek jól képzett fiataljai legyenek”
Hatan vesznek részt Winkler Gyula EP-gyakornoki programjában
Hatan vesznek részt Winkler Gyula EP-gyakornoki programjában
Vissza

„Önrendelkező közösségnek jól képzett fiataljai legyenek”

Életközelből tapasztalhatják meg az uniós intézményrendszer működésének módját, multikulturális közegben építhetik kapcsolathálójukat a fiatalok, akik az európai intézmények gyakornoki programjaiba jelentkeznek. Felmérhetik, mit feltételez az uniós döntéshozatal, hogy milyen lehetőségeket nyújt az EU állampolgárainak, konkrétan a fiataloknak. Az RMDSZ két európai parlamenti képviselője – Sógor Csaba és Winkler Gyula – évente több mint harminc gyakornokot fogad irodájába. Winkler Gyula több éve zajló gyakornoki programjának lényegéről a képviselő maga beszélt szerdán Kolozsváron. „Az erdélyi magyar jövőn csak a fiatalokkal együtt érdemes dolgozni, a közszereplők valójában tőlük meríthetnek ötleteket, értékeket” – emelte ki a törvényhozó. Felhívta a figyelmet arra, hogy az erdélyi magyarság céljainak elérése feltételezi az uniós testületekben való részvételt, a jól képzett, nyelveket tudó fiatal nemzedékek kinevelését.

Winkler Gyula EP-képviselő a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökével, Oltean Csongorral közösen tartott tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján ismertette gyakornoki programját, az idei sikeres pályázók névsorát. 

„Tizennyolc jelentkezőből választottuk ki azt a hat fiatalt, aki idén részt vehet Winkler Gyula brüsszeli gyakornoki programjában” – fejtette ki Oltean Csongor. Ezek a fiatalok a MIÉRT köreiből kerülnek ki, és jellemző módon annak különböző szervezeteiben tevékenykednek. A pályáztatásnál a felkészültség mellett az uniós intézményrendszer működésének megismerésére való törekvés, elhivatottság volt mérvadó – magyarázta. 

„Öt éve magam is európai parlamenti gyakornok voltam, és elmondhatom, hogy ez a program valóban új ajtókat, lehetőségeket nyit meg egy fiatal számára, az EU kapcsán gyakorta hangoztatott ellenérvek mellett megismerhetik annak előnyeit is” – hangsúlyozta Oltean Csongor. A MIÉRT elnöke elmondta továbbá, hogy az ernyőszervezethez tartozó ifjúsági szervezetek tavaly több mint 350 ezer euróra pályáztak az Erasmus Plus program keretében, többek között olyan projektekre, amelyek lehetővé teszik a különböző országokból származó fiatalok tapasztalatcseréjét. Kiemelte azt is, a MIÉRT mára már részt vesz az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének (YEPP) eseményein is, ezáltal sikerült például elfogadtatnia a Minority SafePackkel és az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos álláspontját. 

Megtapasztalás, versenyképesség

A sajtótájékoztatón három olyan fiatal is jelen volt, aki tavaly tevékenykedett Winkler Gyula gyakornokaként. „Óriási tudásszomjjal mentem el Brüsszelbe tavaly novemberben. Számomra az volt a legfontosabb, hogy életközelből megtapasztalhattam az uniós intézményrendszert, hogy odafigyeltek szakterületemre, és választ kaptam a kérdéseimre” – mondta el Boros Anita jogász. 

„Ma a munkaerőpiacon mindenekelőtt a tapasztalatot, a talpraesettséget, az alkalmazkodóképességet keresik, a fiatal végzősöknek mindenesetre erősíti önéletrajzát, bővíti gyakorlati tudását, és növeli versenyképességét ez a gyakornokság” – állapította meg Csorba Zsuzsa, aki tavaly szeptemberben vett részt a programban. A fiatalok megtapasztalhatják továbbá azt is, mit feltételez a csapatmunka, hogyan lehet közös nevezőre kerülni a sajátjuktól eltérő gondolkodású emberekkel – jegyezte meg.

„Ez a gyakornokság volt eddigi életem legszebb öt hete” – mondta Balló Tamás KIFOR-elnök, korábbi gyakornok. Mint kiemelte, mindenki meg tudja találni az érdeklődési körének, szakterületének megfelelő vitákat, beszélgetéseket, neki személyesen egyetemi szakdolgozata megírásában is jelentős hozadéka volt a Brüsszelben töltött heteknek.

A program új ajtókat nyit meg a résztvevők számára

Megérteni az EU előnyeit

„Engem az tart a politikában, és az motivál, hogy fiatalokkal tudok együtt dolgozni” – fogalmazott Winkler Gyula, aki szerint egy közszereplőnek, politikusnak irányadó szempontnak kell tartania, hogy mi a jó és mi a rossz a fiatalok számára. „Az erdélyi magyar jövőn a fiatalokkal együtt érdemes dolgozni” – tette hozzá. – „Mi, erdélyi magyarok önrendelkezést akarunk, autonómia­formákat építenénk ki, magunk hoznánk meg a közösségünk jövőjét illető döntéseket. Ennek érdekében azonban minden olyan uniós testületben jelen kell lennünk, ahol a többi európai állam is ott van” – hangsúlyozta az EP-képviselő. Az erdélyi magyarság akkor mondhatja el magáról, hogy önrendelkezésre alkalmas közösség, ha a fiatalok megértik az uniós intézményekben való részvétel fontosságát, szakmailag felkészültek, nyelveket tudnak, bátrak és merészek” – összegezte Winkler Gyula.

A politikus elmondta azt is, volt gyakornoka, aki államvizsga-dolgozatára, más a mesteri disszertációjára szedte össze a dokumentációt a Brüsszelben töltött harminc nap alatt. Két korábbi gyakornoka ma már vele dolgozik együtt. Nyáron a MIÉRT­ megszervezi a gyakornokok találkozóját is, éppen azért, mert a 21. században a kapcsolati tőke építése a legfontosabb – mondta Winkler Gyula. Harminc nap alatt nyilván nem lehet teljes mértékben megérteni az EP működését, amelynek húsz szakbizottsága van, ezért a gyakornokoknak javasolt stratégia, hogy próbálják minél jobban „beásni magukat” az őket érdeklő ágazatba – tette hozzá.

Az EP-képviselő bemutatta a korábbi gyakornokai által szerkesztett 2017-es kiadványt is, amelyben az EU-tagság előnyeit foglalták össze. A szerzők, Lacz Eszter, Hegedüs Zsófia és Csutak Balázs több érdekes adatot összegeztek és hasonlítottak össze. Kiderül például a tájékoztatóból, hogy a külföldi tanulásra, tapasztalatcserére, önkéntes programokra lehetőséget nyújtó Erasmus+ éves költségvetéséből 422 UNTOLD fesztivált lehetne szervezni. A Horizon2020-nak, az EU legnagyobb kutatási és innovációs programjának teljes költségvetése tíz évre fedezné a román állam összes kiadását. Felhívják a figyelmet egyebek mellett arra is, hogy Románia 2014–2020 között a Strukturális Alapból körülbelül 3 ezer kilométernyi autópálya építésére elegendő pénzösszeget hívhatna le.
Minden uniós intézménynek van egyébként gyakornoki programja, és különböző feltételek alapján lehet ezekbe bekerülni. Az ilyen jellegű információkat is a Winkler Gyula gyakornokai frissítik, és EP-képviselői honlapján közlik.

Az idei gyakornoki programban Bara Bernadett (Csíkszentdomokos), Tornai Szilárd (Székelyudvarhely), Varga Zsuzsánna (Székelyudvarhely), Buryán Tünde (Medgyes), Tasnádi Márta (Szék) és Fodor Orsolya (Kálnok) vehet részt a MIÉRT által megszervezett pályázat nyomán.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Babérkoszorús örökség: családi ...
Egyenesbe kerülhet a kerékpárutak ...
Egy hét múlva kihirdetik a DiscoverEU ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3