„Okos megye”: jogerős digitális urbanisztikai bizonylatokat bocsátunk ki
Ezután nem kell a személyes ügyintézéssel bajlódnunk
Ezután nem kell a személyes ügyintézéssel bajlódnunk
Vissza

„Okos megye”: jogerős digitális urbanisztikai bizonylatokat bocsátunk ki

A Kolozs Megyei Tanács országos viszonylatban elsőként bocsát ki urbanisztikai bizonylatokat elektronikus formában – jelentette be ma Alin Tise megyei tanácselnök. A digitális urbanisztikai bizonylat jogerős, nemcsak tájékoztató jelleggel bír, a szükséges elektronikus aláírást a kérelmezők közvetlenül a platformban is beszerezhetik. Kedden már el is indult a public.cluj.archi online platform, ahol az igényelt dokumentumokhoz hozzá lehet jutni. A megyei önkormányzat által lebonyolított Smart Territory elnevezésű európai projekt az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökséggel (ANCPI) kötött együttműködési protokollum alapján valósult meg. Az igényelt bizonylat kibocsátásához tíz-tizenöt munkanap szükséges. Tise tanácselnök a sajtóértekezleten továbbá elmondta: a megyei tanács versenytárgyalást hirdet a kolozsvári Integrált Szervátültetési Központ megépítésére is.

A Kolozs Megyei Tanács az első Romániában, amely digitális urbanisztikai tanúsítványokat bocsát ki. Alin Tise megyei tanácselnök tegnap az újságíróknak bemutatta azt az internetes platformot (public.cluj.archi), amelynek segítségével az elektronikus dokumentumok beszerezhetők. Ez azt jelenti, hogy egy kattintással az alkalmazás valós időben lekérdezi a kataszteri hivatal adatbázisát, anélkül, hogy egyéb dokumentumokra, emailekre vagy személyes jelenlétre lenne szükség. A bizonylat kibocsátási határideje a törvényes előírások szerint 15 munkanap, de a megyei tanács azt szeretné, hogy ez az időszak ne haladja meg a tíz munkanapot. Ez a kezdeményezés része a Kolozs Megyei Tanács által már elkezdett és uniós forrásokból megvalósuló Smart Territory projektnek. Az új internetes platform másik előnye, hogy a digitális irat jogilag is érvényes lesz, és nem csak a lakosság tájékoztatását fogja szolgálni, mondta a tanácselnök. 

– Kísérleti jelleggel vezetjük be az elektronikus iratkibocsátást, amelynek célja a megyei közigazgatás szempontjából fontos urbanizációs részleg digitalizálása. Az első szakaszban jogilag érvényes digitális urbanisztikai bizonylatot bocsátunk ki, egy következő szakaszban ezt ki szeretnénk terjeszteni az építkezési engedélyekre is olyanformán, hogy a kérelmező legtöbb harminc nap alatt megszerezhesse az építkezéshez szükséges teljes dokumentációt, és ne kelljen arra három hónapot várnia, mint most – magyarázta Alin Tise megyei tanácselnök. 

 „Meg kell tennünk mindent azért, hogy megkönnyítsük a lakosság számára a megyei önkormányzattal és az állam egyéb intézményeivel való kapcsolattartást,  a felzárkózásért, hiszen a digitalizáció folyamata megállíthatatlan. Az online ügyintézés gyorsabb, eredményesebb és egyszerűbb, ezért az okos megoldások jelentősen hozzájárulnak a kényelmesebb mindennapi élethez. A fejlesztés jelentős adminisztrációs terhet vesz le az emberek válláról – időt, utazást, pénzt és ügyintézéssel járó bajlódást megspórolva. Az okos megyék, városok működésükkel lakóik élhetőbb mindennapjait szolgálják” – mondta el a fejlesztés kapcsán Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Másik jó hír: a Kolozs Megyei Tanács még ebben a hónapban versenytárgyalást ír ki az Integrált Szervátültetési Központ megépítésére. A létesítmény nem csak Romániában számít egyedinek, hanem dél-kelet európai viszonylatban is. A szervátültetési központ kétszáz millió eurós kivitelezési munkálatainak költségeit kezdetben a megyei tanács fedezi, majd az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) is kiutalnak pénzt a megvalósításra.

A központban szív-, tüdő-, máj- és veseátültetést fognak végezni

„Fontos szakaszba lépett a szervátültetési központ megvalósítása. Amikor elkészül, ez lesz a kevés európai központ közül az egyik, ahol többféle szervátültetést lehet majd végrehajtani. A célunk az, hogy az építkezés már ebben az évben elkezdődjön”, magyarázta Alin Tise.

A központban szív-, tüdő-, máj- és veseátültetést fognak végezni, ezen kívül szervátültetési és sebészeti kiválósági központot is létrehoznak benne kutatási célokra. A majdani központban tizenkét műtő lesz, és imagisztikai vizsgálatokat végző részleget, sürgősséget, labortóriumokat, vérvételre és vérátömlesztésre alkalmas helyiséget, intenzív terápiás részleget, orvosi rendelőket, kórtermeket is kialakítanak. A tervek szerint összesen 280 ágy várja majd a betegeket. A létesítményt helikopterrel is meg lehet majd közelíteni. A parkolóban 176 gépkocsi számára biztosítanak helyet.

A tervek szerint a szervátültetési központ megfelel a Near Zero Energy Building (NZEB) szabványnak, energetikai szempontból a leghatékonyabb, mivel energiafogyasztása a nullához közelít.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ