„Nekünk a Főtér a Grund” – készülhetünk a 13. KMN-re
Vissza

„Nekünk a Főtér a Grund” – készülhetünk a 13. KMN-re

Javában zajlik a 13. Kolozsvári Magyar Napok (KMN) programkínálatának összeállítása, és igencsak sokrétű, színes, tartalmas felhozatal körvonalazódik, hangzott el a mai beharangozó sajtótájékoztatón. Idén újra nyolc plusz egy napos lesz a várhatóan rengeteg programpontból összeálló rendezvénysorozat; az Itt leszünk! jelmondattal meghirdetett 13. KMN augusztus 13-án, az úgynevezett nulladik napon, kiállítás megnyitókkal, könyvbemutatókkal indul, augusztus 21-én, vasárnap este zárul. A program ugyan alakulóban van, de Gergely Balázs, a rendezvény főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke és Szabó Lilla programigazgató már összegezték annak meghatározó elemeit, elmondták, kik lesznek a főtéri nagyszínpad fellépői. Grezsa Csaba vezető konzul, a KMN egyik legfontosabb partnerszervezetének, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátusnak képviseletében a Kárpát-medence egyik legfontosabb rendezvényének nevezte a Kolozsvári Magyar Napokat.

„Bízunk abban, hogy közösségünk, közönségünk a 2020-as esztendő előtti lelkesedéssel tart velünk az idei Kolozsvári Magyar Napokon is” – emelte ki a sajtótájékoztatón Gergely Balázs. Mint mondta, reményeik szerint, a járványhelyzet nem rosszabbodik, és a világpolitikai események is kedvezően alakulnak, hiszen felszabadultan ünnepelni csak békében tud a közösség. Megjegyezte: a világjárvány sújtotta elmúlt két év különösen nehéz volt számukra, hiszen életük jelentős része a közösségnek szánt rendezvények szervezéséről szól, a közösségért dolgoznak, és a járványhelyzet pontosan a közösséget vette el tőlük. „Mindemellett, amit az adott körülmények között lehetett, megtettük, és ezt az emberek is értékelték” – összegezte az elmúlt két év tapasztalatát Gergely Balázs. Hangsúlyozta: szervezőkként idén is minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a rendezvénysorozat régi fényében s méretében várja a közönséget.

A Kincses Kolozsvár Egyesület idén is több mint száz partner szervezettel, és reményeik szerint, több száz önkéntessel dolgozik az augusztus 14-e és augusztus 21-e között zajló, 13. KMN programjainak összeállításán, lebonyolításán. A rendezvényhelyszínek palettája bővült, ugyanakkor idén is rendelkezésre áll a Főtér, és visszatérnek a napi két koncertes programhoz: este 19 és 21 órakor lépnek fel Kolozsvár szívében a zenekarok.

A főszervező szavai szerint édes-keserű érzés, hogy a KMN hagyományos fesztiválutcája, a felújítás alatt álló Farkas utca nem állhat az eddigiekben megszokott módon rendelkezésre, de azért örvendenek annak, hogy a történeti utca új arculatot kap. Mindamellett, a polgármesteri hivatal illetékeseivel abban állapodtak meg, hogy a Farkas utcai vásár nem marad el, és amekkora területet tudnak, belaknak az utcából és környékéből. Továbbra is meghatározó helyszín marad a borok szerelmesei számára kialakított Borutca (a Fogoly utcában), a Bánffy-palota, a Szentegyház utca 4. szám alatti épület udvara, ahol rendezvények, s az esti bulik is zajlanak majd.

Az Emese Park középkori faluja idén is – bővített formában – belakja a Farkas utcai Romkertet, a törökvágási Falumúzeumban ezúttal is szerveznek a zárónapon Örömfőzést, és Donaton futóversenyt a Hója-erdőben. A néprajzi múzeum, az egykori Redut kiállító- és koncertterme lesz a KMN komolyzenei központja. „Komoly képzőművészeti felhozatallal is készülünk, a Kolozsvári Magyar Színház pedig meglepetés-programot tervez, de erről majd az intézmény illetékesei számolnak be” – hívta fel a figyelmet Gergely Balázs.

A főszervező összegzése szerint, a KMN első napján, augusztus 14-én délelőtt szokásos módon ökumenikus istentiszteletet tartanak, majd augusztus 15-én, hétfőn, a Kolozsvári Magyar Színház és Opera közösen használt nagytermében zajlik a nyitógála. A keddi, augusztus 16-i nap meghatározó eseménye a Szent István-napi Néptánctalálkozó, amely az idén 45 éves kolozsvári táncházmozgalom ünneplése köré szerveződik.

Szerdán, augusztus 17-én este hét órától Varga Miklós és a Band, kilenc órától pedig a Republic lép fel a főtéri nagyszínpadon. Csütörtökön, augusztus 18-án este hét órától a Budapest Klezmer Band koncertezik Kolozsvár szívében, kilenctől pedig a Csík Zenekar, Presser Gábor és Karácsony János közös, LGT-dalok feldolgozásából összeálló produkcióját tekinthetik meg.

„Péntek, augusztus 19-e Kolozsvár városi rangra emelésének dátuma, ezért ennek a napnak mindig megpróbálunk nagyobb hangsúlyt adni” – folytatta Gergely Balázs. Ennek megfelelően, pénteken este hét órától a kolozsvári színészzenekar, a Loose Neckties Society, majd a budapesti Vígszínház fiúzenekara, a Grund (Dés László előadóművésszel, Kossuth- és Liszt Ferenc díjas zeneszerzővel kiegészülve) gondoskodik róla, hogy a Főtér a magyar közösség „grundjává alakuljon” – fogalmazott a főszervező. Gergely Balázs szerint, a Pál utcai fiúk című, népszerű musical szereplőinek fellépése is jelzi az ünnepi évforduló üzenetét: „nekünk a Főtér a Grund.” A 13. KMN mottója, az Itt leszünk! is a musical egyik ismert slágeréből származik.

Szombaton, augusztus 20-án a Pokolgép és a Bagossy Brothers Company áll a közönség elé a nagyszínpadon, vasárnap pedig a Budapesti Operettszínháznak a Vidnyánszky Attila által rendezett Csárdáskirálynő-előadásával zárul a rendezvénysorozat. 

Gergely Balázs emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy az idei KMN társrendezvényeként, első alkalommal szervezik meg a Magyar Egyházzenei Fórumot, amelyre a Kárpát-medence egészéből érkeznek majd egyházi zenét előadó kórusok. Idén is a Bánffy-palota udvarán felállított színpadon lépnek fel a dzsessz, blues és világzenét játszó együttesek, valamint a gyerekzenét játszó zenekarok is. Szabó Lilla programigazgató nyomatékosította: arra törekednek, hogy a lehető legjobban kihasználják a Farkas utcában működő három magyar iskola belső udvarát, hogy pótolják a fesztiválutca felújítás alatt álló részeit. Elmondta: a tervek szerint, június elején beüzemelik a KMN honlapját, illetve idén is lesz okostelefonokra letölthető alkalmazás.

Grezsa Csaba vezető konzul a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus idén is „társszervezőként, partnerként, barátként”, kulturális, politikai és sporthoz kötődő témájú beszélgetések szervezésével vesz részt a rendezvényeken. Mint megjegyezte, a magyar sport jelenével kapcsolatosan egy interaktív programot terveznek, amelyre egy olimpiai bajnokot is várnak, de a programpontot egyelőre még szervezik, a későbbiekben közölnek részleteket. Idén a főkonzulátus udvarát is megnyitják a nagyközönség előtt, kulturális teret rendeznek be ott.

Borítókép: Rohonyi D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...
Nem tervez lemondani Ferenc pápa

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ