„Ha elégedettek vagyunk frizuránkkal, jobb a lelkiállapotunk is”
Barabás Zsuzsa operaénekes is a fodrászszalon visszatérő vendége
Barabás Zsuzsa operaénekes is a fodrászszalon visszatérő vendége
Vissza

„Ha elégedettek vagyunk frizuránkkal, jobb a lelkiállapotunk is”

A hajviseletek megformázásnak művészete már az ókortól fontos része az ember életmódjának. Mindamellett, ahhoz, hogy az ember otthonosan érezze magát, különösen egy nagyvárosi élettérben, nem utolsósorban az szükséges, hogy jó fodrásza legyen. Kiss Zoli immár kilencedik éve korszerű, ízlésesen kialakított, európai jellegű fodrászszalont működtet Kolozsvár belvárosában. Újságírói tanulmányai mellett végezte el az első szakképesítő tanfolyamot, majd egy újabbra beiratkozott, s fokozatosan magával ragadta a hajápolás művészete. Nem sokkal ezután elkezdte működtetni saját szalonját, amely hamar népszerűvé vált.

A fiatal szakember bukaresti, londoni, firenzei fodrászati szemináriumokon is részt vett, ismeri az európai trendeket. Beszélgetésünk során kiderült, Hajdu Szabolcs új filmjének, a Kincses városnak kolozsvári forgatásán is részt vett fodrászként. 

Jól ismered az olasz, a francia hajviseleteket is. Van-e számottevő különbség például az olasz és az itteni fiatalok igényei között?

– Mindig van egy vezető divat, ami Londonból, Rómából, Milánóból indul, s ezeket vesszük át mi is. Viszont, legalább olyan fontos, hogy mi áll jól valakinek, az arctípusához, a bőrszínéhez. Talán azt mondhatnám, a srácok Olaszországban valamivel bevállalósabbak, de valójában már itt is belemennek a fiatalok merészebb hajviseletekbe is. A nők viszont nálunk nyitottabbak a színskálák tekintetében, az olasz nők valamivel sablonosabb keretek között mozognak. De mindez mégis inkább személy, mint ország függő.

Szoktál javaslatokat tenni az ügyfeleknek?

– Szeretem, ha az emberek fotókat hoznak, azokat megbeszéljük, s aztán én is javaslatot teszek, hogy szerintem milyen változtatáshoz folyamodjunk. A frizura valójában olyan, mint egy ruha; ha nem érezzük jól magunkat azzal, amit viselünk, az elég kényelmetlen tud lenni. Viszont, ha jó frizurát választ az ember, amellyel meg van elégedve, a lelkiállapota is sokkal jobb lesz. Sokszor előfordul, hogy mire az ügyfelek kilépnek a szalonból, jobb lesz a lelkiállapotuk, s ez fantasztikus érzés. Az ügyfélskála az egészen kiskorúaktól az idősebb korosztályig terjed. A kezdetektől törekedtem arra, hogy mindenki önmagára találjon, jól érezze magát nálunk, s szívesen visszajárjon. Úgy érzem, ezt sikerült is elérnem.

A magyar s a román opera művésznői közül is vannak visszajáró vendégeid…

– Így van, s ezt külön elismerésnek érzem. Nehezebb énekesekkel, színészekkel dolgozni egyébként, mivel igencsak magasak az elvárásaik. Ez persze érthető, hiszen színpadra kell állniuk az adott hajviselettel, aminek másabbnak, többnek kell lennie annál, amit a mindennapokban hordanak.

Milyen terveid vannak a következő időszakra nézve?

– Szeretném, hogy egyre minőségibb legyen a munkám, s a csapatom is törekedjen erre. S nemcsak hajvágás, gondozás szempontjából, hanem azt illetően is, hogy miként fogadjuk az embereket, hogy egy – meghatározott kereteken belüli – baráti kapcsolatunk legyen velük. Nem szoktam különösebb terveket szőni, valahogy mindig megérzem, mikor kell a soron következő lépést megtenni.

Kolozsvár Európa egyik nagy fesztiváljának is otthont ad. Meglátszik-e az Untold közeledte a frizuraigényekben?

– Igen, érdekes módon, elég komoly befolyása van egy ilyen fesztiválnak a hajtrendek szempontjából is: a fiatalok sokkal felszabadultabbak frizuraválasztás tekintetében, szeretnek valamilyen feltűnőbb kinézettel odamenni. Nyáron eleve picit merészebb, rövidebb formákra térnek át, de az ügyfélköröm télen-nyáron jól akar kinézni…


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Lassan döcög az európai színvonal felé ...
Növekedett a határsértők száma tavaly
A Netflix vette meg a Sophia Loren ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ