„Gyere, játssz velem!” – Bábszínházi világnap
Vissza

„Gyere, játssz velem!” – Bábszínházi világnap

Egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek ötletére 2002-ben a bábművészeti világszervezet, az UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe.

A 2020-as Bábszínházi Világnap magyar nyelvű üzenetét Schneider Jankó bábművész, rendező, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnökségi tagja írta:  

„Gyere, játssz velem! Táncolj velem, mert ma ünnep van! A közös ünnepünk!  

Vedd kézbe őt és figyeld az arcát, tükrét a közös emlékeknek, hiszen ő is emlékeket őriz, azokkal kötődik hozzád. Ezek lehetnek felemelő vagy kudarcokkal teli percek, és sok apró, mélyen őrzött pillanat.  

Ha sikerül belemerülni a szívébe, ő lesz a vezető táncotokban, eltűnik a saját időd, az ő lényének, világának ideje lép a helyébe. 

Az, hogy együtt mozdulhattok, játszhattok, sosem lesz múlt, bármikor megtalálhat az újraélés, az újrateremtés csodája, mely egyik nap angyalszárnyakat csatol rád, máskor viszont úgy érzed, emelkedni sem enged.  

Rajta igazán nem múlik.  

Ő csakis veled játszana, rád vár, kínálja magát a következő táncra.  

És megfogod a kezedtől lekopott mozgatópálcáját vagy besimulnak ujjaid a hozzád szokott kesztyűbe, felfedezed testében újra az együtt bepróbált könnyedséget, megistenül a játékos éned, játszani kezdtek, és mikor sikerül szárnyakat adnotok egymásnak, mindkettőtök gyermeki szíve hevesen dobogni kezd.”

(Borítókép: Micimackó – Kovács Ildikó rendezte a kolozsvári Puck Bábszínház előadását, a bemutató 2001. november 3-án volt, 2020-ban újították fel. Fotó forrása: Puck Bábzínház)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hargita megyében is megjelent a kór
Folytatja a fertőtlenítést a városháza
Idős földészek mikor dolgozhatnak a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ