„Egész életen át kell tanulni a legényest”
Díjazták a legígéretesebb táncosokat Bánffyhunyadon
Díjazták a legígéretesebb táncosokat Bánffyhunyadon
Vissza

„Egész életen át kell tanulni a legényest”

Hetedhét ország legényei gyűltek össze Bánffyhunyadon, hogy a Járd ki lábam, járd ki most 4. Kalotaszegi Legényesversenyen mérhessék össze tánctudásukat – kezdhetné meséjét a krónikás, aki a szombati legényesversenyről tudósítana. De mivel ez nem mese, ezért a mesebeli hetes szám csak a legfiatalabb táncos életkorát jelöli, aki zsenge kora ellenére sem riadt vissza a nála idősebb versenytársaktól, akik Bánffyhunyadról, Mérából és Körösfőről érkeztek. A felnőtt kategória legidősebbje épp 20 évvel volt nagyobb nála; neki mérai, miskolci, nyíregyházi, budapesti és gyimesközéploki versenytársai akadtak. Az egésznapos versenyen során előbb a válogatón kellett bizonyítaniuk a táncosoknak, a döntőbe jutott legények közül pedig kategóriánként három versenyzőt díjazott a szakértő zsűri. Idei kötelező táncanyagként a felnőtt kategóriában versenyzők számára az inaktelki Gergely János legényes folyamatát választották a szervezők.

A Kalotaszeg Néptáncegyüttes, a Kalotaszeg NTE Egyesület, a Pro Nádasmente Egyesület, a Bánffyhunyadi RMDSZ, a Bánffyhunyadi Polgármesteri Hivatal és a Kalotaszeg Ifjúságáért Egyesület negyedik éve szervezi a legényesversenyt Kalotaszeg központjában és évről évre nő a jelentkezők száma – tudtuk meg Bethlendi Andrástól, a verseny főszervezőjétől. – A verseny legfőbb célja az, hogy népszerűsítse a kalotaszegi legényest itthon, Kalotaszegen. Ugyanakkor próbálunk segítséget nyújtani azoknak a legényeknek, akik el akarnak mélyülni ebben a táncanyagban. Éppen ezért nagyon fontos az, hogy maga a zsűri is szakértő legyen, és értékes visszajelzést tudjon adni a versenyzőknek – magyarázta. Hagyománya ugyan nem volt a legényesversenynek, viszont előzménye igen. – Ez sorban az ötödik, nevében pedig negyedik legényesverseny. Ez azzal magyarázható, hogy mi négy éve vállaltuk fel a verseny rendszeres megszervezését Bánffyhunyadon – magyarázta. – A magyarországi legények jelentkezése pusztán annak köszönhető, hogy a verseny híre már eljutott Magyarországra is, ami a rendszerességgel magyarázható, na meg annak, hogy egyre többen viszik hírét – fogalmazott. – A felnőtt kategóriában évről évre gyarapszik a versenyzők, egyben a kalotaszegi versenyzők száma is. És egyre bővül az a földrajzi régió, ahonnan a versenyzők érkeznek. Úgy gondolom, hogy az elmúlt négy év legerősebb mezőnye volt az idei, és ez ígéretes a jövőre nézve is – összegzett.

A profi táncosokból, koreográfusokból, táncpedagógusokból álló zsűrinek – Bordás Barnabásnak, Both Józsefnek, Kádár Elemérnek, Könczei Árpádnak, Mezei Balázsnak, Tötszegi András „Cucusnak” – nem volt könnyű dolga: sok mindenre oda kellett figyelniük. A felnőtt kategória esetében a kötelező folyamat pontjainak pontos és megfelelő sorrendben való eltáncolását; a Gergely János legényesének hiteles megformálását; a szabadon választott legényes megfelelő felépítését, szerkesztését; a legényesfigurák megfelelő tánctechnikával való eltáncolását; az előadásmódot; a színpadi megjelenést és tánchoz illő viseletet és a táncos-zenész kapcsolatot is értékelték. A gyerek kategória résztvevőinél a legényes megfelelő felépítését; a legényesfigurák megfelelő tánctechnikával való eltáncolását; az előadásmódot; a színpadi megjelenést és tánchoz illő viseletet; a táncos-zenész kapcsolatot pontozták. A tánchoz elengedhetetlen talpalávalót a Rezeda zenekar húzta.

Horváth Lehel különdíjat vehetett át Könczei Árpádtól  

Buzás-Fekete Mária alpolgármester beszédében rámutatott, nincs oka arra, hogy ne pozitívan éljen. – Amíg a bánffyhunyadi legényesverseny híre Miskolcig terjed, amíg egy bánffyhunyadi fiatal is kiáll legényest járni, addig minden rendben van – fogalmazott az alpolgármester, aki szerint fontos az ilyen közös ünnepek megélése. Vákár István, Kolozs Megyei Tanács alelnöke pedig a szeretetet emelte ki beszédében, a szülőktől és táncoktatóktól kapott szeretetet, illetve a fiatalok tánc iránti szeretetét.

A házigazda Suhancos kalotaszegi táncait és a kolozsvári Ördögtérgye szilágysági táncait követően kiosztották a legényesverseny díjait. Gyermek kategóriában különdíjat kapott korosztálya legkisebb táncosa, a bánffyhunyadi Horváth Lehel, míg a kalotaszegi legényes tehetséges megformálójának jutalmát megosztva kapta a mérai Berki Dávid és Simon János. A kalotaszegi legényes hiteles előadójának járó elismerést a bánffyhunyadi Illána Dávidnak ítélték oda, míg a 2018 ígéretes legényes tehetsége díjat a mérai Bria János kapta.Felnőtt kategóriában a Gergely János kalotaszegi legényesének egyéni megformálója díjat a miskolci Rudolf Vince István és a mérai Mezei László vehette át, a Gergely János kalotaszegi legényesének hiteles előadójának járó díjat a gyimesközéploki Didici Norbert érdemelte ki. A 2018 kalotaszegi legényes táncosának járó elismerést, azaz a fődíjat a budapesti Timár Gergely vehette át.

A kolozsvári Ördögtérgye kalotaszegi tánca zárta a legényesvesenyt

Könczei Árpád zsűrielnök szerint a gyermek korosztály táncosainak esetében látványos fejlődést tapasztalt tavalyhoz képest. – Ebben a korban, 10-12 évesen nehéz feladat ez a tánc, hiszen a kalotaszegi legényes a magyarság legnehezebb, legösszetettebb férfitáncának számít. A legényest, ugye a nevében is benne van, fiatal korban kell táncolni, fiatal korban kezdődik az elsajátítása, de egy egész életen át kell tanulni. Mátyás István „Mundruc” táncművész is azt mondta Martin György néptánckutatónak, hogy a legényes tanulás nem fejeződik be fiatal korban – fogalmazott. – A felnőtt kategória táncosainak Gergely János táncának könnyedsége, plasztikussága okozott gondot, pontosabban ezek reprodukálása – mutatott rá. – A legényes az egyik legfontosabb táncunk, emiatt ezt népszerűsíteni minden időben nagyon fontos feladat. Úgyhogy hajrá Kalotaszeg, csak így tovább. Ha minden évben így növekszik a színvonal, mire eljutunk az ötödik után a tízedikhez, akkor lesz csak igazán nagy ünnep a legényesverseny – bíztatta a fiatal táncosokat a zsűrielnök. 

FOTÓK: BETHLENDI TAMÁS

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

László Attila: a kisebb-nagyobb ...
Július elején indítja újra ...
A legfelsőbb bíróság elutasította ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ