„Bújócskázhat” a szabálytalanul parkoló sofőrökkel a rendőrség
Marcel Bonţidean: senkire sem fogunk leselkedni!
Marcel Bonţidean: senkire sem fogunk leselkedni!
Vissza

„Bújócskázhat” a szabálytalanul parkoló sofőrökkel a rendőrség

Mit teszel, ha azt látod, hogy a helyi rendőr a szabálytalanul leparkolt autód körül ólálkodik? Hát… elbújsz, és megvárod, hogy odébbálljon… Fura? Mégis, valószínűleg garmadával lesznek ilyen jelenetek a közeljövőben Kolozsváron, a Legfelsőbb Semmítőszék a napokban ugyanis úgy ítélkezett: a polgármesteri hivatalok hatáskörébe tartozó helyi rendőrök többé nem tehetnek a gépkocsik szélvédőjére olyan felszólításokat, amelyek értelmében a sofőröknek a helyhatóság székhelyére kell menniük a kihágási jegyzőkönyv kiállítása végett. Nem kérdezhetik többé meg postán küldött levélben sem a gépkocsi tulajdonosát, hogy ki vezette a járművet, lefordítva: csak akkor bírságolhatnak a helyi rendőrök, ha a helyszínen be tudják írni a sofőr nevét a jegyzőkönyvbe. A helyi rendőrség vezetője szerint az ítélet megnehezíti a munkájukat, de emlékeztetett: hamarosan további két olyan járművet kapnak, amivel elszállíthatják a tilosban parkoló autókat.

A Szabadság megkeresésére Marcel Bonţidean, a helyi rendőrség vezetője előbb nem kívánta kommentálni a Legfelsőbb Semmítőszék által a napokban meghozott ítéletet, miszerint az alárendeltségébe tartozó kékruhások ezután nem tehetnek a gépkocsik szélvédőjére olyan értesítéseket, amelyek értelmében a sofőröknek a helyhatóság székhelyére kell menniük a kihágási jegyzőkönyv kiállítására. A döntés értelmében a helyi rendőröknek pontosan azonosítaniuk kell a gépkocsit vezető – a szabálytalanságot vétő – személyt, s nem büntethetik meg a gépkocsi tulajdonosát. Ugyanakkor utóbbitól már postai úton sem kérhetik, hogy mondja meg: az adott nap bizonyos órájában ki vezette a járművet, erre ezután csak a forgalmi rendőröknek lesz joga.

Az ítélet célja az, hogy ne a személygépkocsi vagy haszonjármű tulajdonosát, hanem a vétkes személyt büntessék meg a helyi rendőrök, sok esetben ugyanis a kettő nem egyezik meg.

„Szó sincs arról, hogy ezután a parkolásra vonatkozó szabálytalanság elkövetőjének azonosítására a helyi rendőröknek mit tudom én milyen módszerekhez kell folyamodniuk. Hogy el kell bújniuk, s meg kell lesniük, mikor megy a sofőr a gépkocsihoz? Dehogy is! Rendszerint a közúti forgalomban elkövetett kihágásokat a gépkocsi tulajdonosának jelenlétében állapítják meg a rendőrök. Nekünk a helyi tanácsnak a parkolásokra vonatkozó határozatát kell alkalmaznunk. Ebben az áll, hogy amennyiben a jármű tulajdonosa nem hajlandó közölni, adott pillanatban ki vezette a járművet s parkolt szabálytalanul, akkor a helyi tanács határozata értelmében járhatok el” – mondta a helyi rendőrség vezetője, Marcel Bonţidean.

A sofőrnek azonosítania kell magát

Bonţidean arról is beszámolt, hogy a sofőröknek kötelességük azonosítaniuk magukat a helyi rendőrök előtt. Amennyiben erre nem hajlandók, a kékruhások megbüntethetik őket – a rendőrparancsnok nem mondta ki, de minden valószínűséggel arra gondolt, hogy ez felér a szabálytalan parkolás miatt kirótt pénzbírsággal.

„Tény, hogy bizonyos esetekben nehezebb lesz büntetést kirónunk. Hogy ezután csupán a belügyminisztérium kötelékébe tartozó forgalmi rendőrnek áll majd jogában postai úton kérni a gépkocsi tulajdonosának személyazonosságát? Vannak az ítéletnek olyan vonatkozásai, amelyeket még nem elemeztünk. Megvárjuk, amíg a dokumentumot közlik a Hivatalos Közlönyben, s akkor pontosan meglátjuk, mi a helyzet” – jegyezte meg a kolozsvári helyi rendőrség parancsnoka.

Hozzátette azt is, hogy a városházához tartozó kékruhások találnak majd módszereket a szabálytalanságot elkövetők mihamarabbi azonosítására. – Kéréssel fordulunk a közlekedési rendőrökhöz, s ők majd közlik velünk a számunkra szükséges adatokat, s ekképp lehetőség nyílik a személy megbírságolására.”

Senkire sem fogunk leselkedni!

„Mi senkire sem fogunk leselkedni! A büntetések szempontjából nincs terv, felső vagy alsó határ. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy a járművek elszállíthatók. A sürgősségi kormányrendeletben felsorolt esetekben a jármű elszállítható, ha valaki szabálytalanul parkolt a tiltótábla érvényességi övezetében, a járdán, az útkereszteződésekben, a tömegközlekedési járművek megállójában, a biciklisávon, a parkokban” – fogalmazott a vezető.

Bejelentette: jelenleg nemigen van mivel elszállítaniuk a szabálytalanul parkolt járműveket, hiszen csupán két speciális jármű áll rendelkezésükre, júliustól viszont ezek száma megduplázódik.

„Nem akarjuk megijeszteni az embereket, de azt sem szeretnénk, hogy az ítélet miatt az emberek azt gondolnák, hogy azt csinálhatnak a városban, amit akarnak. Erről szó sincs! Nem értem, a lakosság miért örvend ennek az ítéletnek ahelyett, hogy azt mondanák az emberek: holnaptól betartom a törvényeket. Hogy nincs hova parkolni? S ha valaki tőlünk Bécsbe és Budapestre megy, miért tud szabályosan parkolni?” – tette fel a retorikus kérdést Marcel Bonţidean.

(Borítókép: Szűkítik a helyi rendőrök hatáskörét. Fotó: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Marco Rossi a magyar ...
Csökkent a színtízes vizsgázók száma ...
H-csoport, 1. forduló: Japán ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ