„Aranyperc” fekete pénteken: 500 tranzakció 8:10-kor
Olyan is volt, aki 143 ezer lejre vásárolt
Olyan is volt, aki 143 ezer lejre vásárolt
Vissza

„Aranyperc” fekete pénteken: 500 tranzakció 8:10-kor

A tegnapi fekete péntek első tizenkét órájában 36,5 millió lej értékben vásároltak online a romániai kiskereskedelemi egységeknél – közölte tegnap a PayU, a hazai piacvezető internetes fizetési szolgáltató. Ez az összeg 75%-a a tavalyi egész napi forgalomnak, vagyis nem nehéz levonni a következtetést: látványosan nőtt az érdeklődés az Amerikából „importált” fekete péntek iránt. Amint az várható volt, elsősorban a televíziók, telefonok, tabletek és egyéb „kütyük” váltották ki a legnagyobb vásárlási lázt, de turisztikai csomagoktól kezdve kerti bútorig vagy éppen autóig mindent meg lehetett kapni akciós áron. Előzetes felmérések szerint tíz romániai személyből nyolc időzített valamilyen vásárlást fekete péntekre, az e célból elkülönített összegek tekintetében a férfiak voltak „bőkezűbbek”. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a tegnapi rekordértékű vásárlást – 143 ezer lej értékben – férfi vagy nő bonyolította le…

Bár elég sokan gondolják úgy, hogy fekete péntek előtt az áruházak felduzzasztják áraikat, hogy aztán legyen miből engedni, illetve megint más üzletekben lassan már egész évben a fekete péntek „mágikus” szóösszetétellel csalogatják a vásárlókat, a tegnapi, úgymond igazi fekete péntek mégis óriási vásárlási lázt váltott ki.

 „0:00 és 11:30 óra között 36,5 millió lej értékben bonyolítottak le vásárlásokat, ami a tavalyi összeg 75 százalékát jelenti. Termékkategóriánként szemlélve, elmondhatjuk, a legnagyobb kereslet, 72%, az IT IT&C (telefonok, televíziók, különféle kütyük) iránt mutatkozott, majd 6 százalékkal a divatáruk következnek, míg a lakberendezési tárgyak, játékok, virágok és más árucikkek összesen 21 százalékot tettek ki. A divatáruk területén azonban már ezalatt az idő alatt sikerült értékesíteni a teljes tavalyi mennyiség 91 százalékát” – részletezték a PayU piacvezető internetes fizetési szolgáltató illetékesei. Az alig 12 órányi időintervallumban összesen 48 836 tranzakciót regisztráltak, a vásárlások átlagértéke 769 lej volt. Mint elmondták, volt egy „aranyperc” is: 8:10 órakor egyetlen perc leforgása alatt 500 tranzakciót bonyolítottak le. A nap első felében a rekord értékű tranzakció 143 ezer lej értékű volt – hogy az illető mit vásárolt, azt nem árulták el, de vélhetően személygépkocsi(ka)t, hiszen több autóforgalmazó is bekapcsolódott a fekete péntekbe.

Ugyanakkor nemcsak romániai vásárlói voltak a webáru­házaknak: 42 különböző országból érkeztek megrendelések. A listavezető Magyarország, majd Bulgária, Nagy-Britannia és Olaszország következik. 2013-ban egyébként még „csak” 81 országból „érkeztek” vásárlók, tavalyra ez 95 országra nőtt.

„Azért vannak vásárlók számos országból, mivel Románia egyike azon kevés országnak, ahol megszervezik a fekete pénteki akciót, a vevők pedig fokozott érdeklődést mutatnak a nagy árkedvezmények iránt. A romániai kiskereskedelmi áruházak idén Magyarországon és Bulgáriában is megszervezték a fekete pénteket” – nyilatkozta a Mediafaxnak Marius Costin, a PayU Romániáért felelős menedzsere.

Romániában egyébként 2011 óta tartják meg az Amerikai Egyesült Államokból útjára indult akciót. Romániában azonban saját identitása alakult ki az eseménynek – Amerikában egyetlen napot tartott és a raktáron maradt termékek kiárusítása volt a célja. „Nálunk nem egynapos kiárusításról van szó, ahogyan az Egyesült Államokban a mai napig zajlik, hanem egy fogyasztást generáló akció, amit egyes kereskedők van, hogy egy hónapon át is marketingeszközként használnak” – összegzett Marius Costin, aki szerint az eladások évről évre bővülnek.

Azt, hogy összességében mekkora vásárlásokat generált a fekete péntek, csak néhány nap múlva tudjuk meg, hiszen sokan választanak utánfizetési lehetőséget, megint mások nem internetről, hanem áruházban vásároltak és készpénzzel fizettek.

Egy, a hét elején napvilágot látott – az egyik piacvezető internetes áruház kérésére még októberben készült – felmérés eredményei szerint a romániai lakosság 80 százaléka akart kedvezményes árú termékeket vásárolni a fekete pénteki akciók keretében. A felmérés szerint az érdeklődők egy ideje követték is a kiválasztott termékek árának alakulását, ugyanakkor a több mint 2200 megkérdezett személy válaszaiból az is kiderült, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a fekete pénteki bevásárlásokra szánt összeg. Ami az idei keretet illeti, a  megkérdezettek 26 százaléka mondta azt, hogy több mint ezer lejt költene el ebben az időszakban kínált, kedvezményes árú termékekre.

A lakosság 35 százaléka eközben 500 lejnél kevesebbet készül költeni, 20 százalékuk pedig 500 és 1000 lej közötti összeget kész akciós termékekre fordítani.

A legnagyobb összegeket a férfiak utalnák ki erre a célra: 30 százalékuk mondta azt, hogy ezer lejnél többet tervez elkölteni, míg a nők körében ez az arány 20 százalékos.

Szakértők szerint az, hogy évről évre nőnek a vásárlások fekete pénteken, az életszínvonal növekedését is jelzi. Másfelől viszont azt is hozzá kell tenni, hogy az utóbbi néhány évben divatba jöttek az olyan bankkártyák, amelyek kamat nélküli részletfizetési lehetőséget biztosítanak – szinte valamennyi pénzintézet kínál már ilyet, ami szintén hozzájárul a vásárlások számának és értékének növekedéséhez.

Érdemes még megjegyezni, hogy tavaly volt az első év, amikor a fekete pénteken, interneten lebonyolított vásárlások értéke meghaladta az áruházakban jegyzett forgalmat. Ennek oka szakértők szerint a webáruházak a nagyobb kínálata és a termékek kedvezőbb ára, továbbá, hogy nagyobb vásárlás esetén a terméket ingyen kiszállítják, ráadásul a törvények értelmében minden ok nélkül 14 napig kötelesek visszavenni, ha a vevő meggondolja magát.

Tavaly a legnagyobb hazai webáruház, az eMAG, 202 millió lej értékben 602 ezer terméket adott el fekete pénteken; a legnagyobb értékű tranzakció akkor 85 ezer eurós volt – egy Range Rover Sport 4.4 Diesel SDV8 HSE Dynamic Luxor márkájú autó, amelyre mintegy 20 ezer eurós fekete pénteki kedvezmény járt.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

U FC: újabb sikertelen kiszállás
Holtan találták a Fogarasi havasokban ...
Contra meghívta a légiósokat

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ